Knapp seger på Idrottsparken
Inget mål blev det för Henrik Larsson på Idrottsparken, men väl tre poäng.

NORRKÖPING. Det som tidigt i matchen såg ut att för HIF bli en ganska behaglig söndagssegling på Motala Ström, utvecklades istället till en gastkramande rysare. Allsvenskans jumbo IFK Norrköping var ytterst nära att sno åt sig en poäng mot allsvenskans trea efter att den komfortabla 3-0-ledningen nästan åts upp i en andra halvlek fylld med slarv och grova försvarsmissar.

HIF (4-4-2):
Daniel Andersson – Erik Wahlstedt, Hannu Patronen, Joel Ekstrand, Andreas Landgren (UT 85) – Christoffer Andersson, Marcus Lantz (UT 26), Isaac Chansa, Fredrik Svanbäck – Henrik Larsson, Rasmus Jönsson (UT 78)
Inhoppare: Markus Nilsson (IN 26), Roman Kienast (IN 78), Mattias Unkuri (IN 85).

Matchen, inför svaga 5775 åskådare på ett höstsoligt Idrottsparken, hade två ansikten. Efter en första halvtimme som var en monumental Rasmus Jönsson Show ledde HIF, till synes komfortabelt, med 3-0. Det började redan i den tolfte minuten då Jönsson med ryggen mot mål konstsparkade in 1-0 efter hörnnick av Hannu Patronen. Det var 18-åringens första fullträff i tävlingssammanhang för HIF, och det kom efter månader av missade målchanser. Och det skulle alltså bli mer.

Ett taggat HIF fortsatte att pressa tillbaka Norrköpingsförsvaret och Henrik Larsson, Andreas Landgren och Christoffer Andersson hade samtliga goda chanser att öka på bortaledningen. Istället blev det emellertid Isaac Chansa som på ett inspel från – Jönsson – tryckte in tvåan i de 16:e minuten.

Misstänkt offside var det sedan i upprinnelsen till Jönssons andra mål, som kom efter en djupledsboll till Henrik Larsson från Fredrik Svanbäck. Norrköpingsbänken protesterade, men domaren friade.

- Från sidan ser det ut att vara solklar offside, säger vikarierande hemmatränaren Sören Cratz.
Och de TV-bilder som finns att tillgå verkar ge honom rätt. Om detta kunde dock inte Rasmus Jönsson bry sig mindre. Målformen från P18-landslaget var äntligen överförd till allsvenskan, och HIF såg ut att gå mot en lätt seger. Men Marcus Lantz tvingades gå ut skadad i den 27:e minuten, och vänsterbacken Andreas Landgren ersatte som innermittfältare. Markus Nilsson hoppade in och tog Landgrens plats.

I andra halvlek kom Lantz frånvaro att märkas då HIF tappade kontrollen över mittfältet totalt, och Norrköping kunde ta över matchen allt mer. Bortsett från en jättechans för Henrik Larsson på nick (hemmamålvakten Baku parerade), skapade HIF ingenting alls under andra halvlekens första halvtimme. Och när dessutom backlinjen började göra groteska misstag fick Norrköping utdelning i mål. Först var det ex-BoISaren och HIF-spöket Kevin Amuneke som slog in 1-3 när ett passivt HIF-försvar agerade åskådare vid ett anfall som började med en gigantisk felpass signerad Christoffer Andersson. Sedan kom 2-3 genom Daniel Bamberg i den 78:e minuten, och medan ett paralyserat HIF såg ut att tappa segern vädrade hemmapubliken doften av poäng. Vänsterback Nilsson blev bortgjord gång på gång, och innerbackar Patronen och Joel Ekstrand höll inte allsvensk klass under denna period. Med mer kyla i avsluten hade 36-årige Magnus Samuelsson kunnat bli hemmahjälte i sin comebackmatch, men han skjöt högt, högt över när han bjöds på sin stora målchans.

Istället fick Norrköping chansa ordentligt på slutet, och på Christoffer Anderssons hörna i den 84:e minuten kunde inhopparen Roman Kienast, helt omarkerad, nicka in sitt andra allsvenska mål. 2-4 och segern kändes klar.

Det var emellertid inte slut på kaoset i HIF-försvaret. Hannu Patronen stod för en ny bjudning i den 89:e minuten, Mikael Roth nickade in 3-4 och så var det match ännu en gång. Men HIF återfick lugnet den här gången, och lyckades hålla ut till en seger i en match som blev ett svängigt hasardspel. Ett spel med den egna säkerheten där Norrköping alltså mycket väl kunde klarat en poäng.

IFK Norrköping hade mest bollinnehav (56/44), flest avslut (16-14).
- Lag i botten släpper in de enkla målen, lag i toppen gör dem, säger Sören Cratz. Vi gör en bra prestation, men tyvärr blev det noll poäng.
Bortatränaren Bosse Nilsson:
- Jag önskar Norrköping all lycka framöver. De spelade bra och var farliga framåt.

Om den egna insatsen säger han:
- Vi är jättenöjda med poängen, och spelade stundtals bra.
- Men i andra halvlek skulle vi varit kallare i den sista passningen. Vi hade jättestora ytor att anfalla på, och borde utnyttjat det bättre.

Hur påverkade Marcus Lantz skada?
- Inte så mycket. Vi gjorde ett mål efter den, men istället fick vi andra problem. Andreas Landgren hämmades till exempel av känningar i sin fot, som han skadade när han spelade med U21-landslaget veckan.
Annars tyckte han att Landgren skötte sig mycket bra:
- Jag vill framför allt peka på våra unga killar (Landgren och Jönsson), som gjorde goda insatser. Rasmus Jönsson fick göra mål, och jag hoppas att det var en barriär han passerade i och med det.