I huvudet på en klubbdirektör – En artikelserie i fem delar med Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF

I huvudet på en klubbdirektör – En artikelserie i fem delar med Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF

Snön föll tät under natten. Men plusgrader gör att den redan börjat smälta på Stenbocksgatan utanför Olympia. På fotbollsplanen, innanför läktarna, ligger den vita massan dock fortfarande kompakt. Det förefaller ganska charmigt och ett eko från förr. Men framtiden står för dörren. Och klubben vill inte stå kvar på perrongen. Men hur ser tågkupén ut? Vill HIF sitta i första klass eller nöjer man sig med en andraklassbiljett? Över några koppar kaffe försöker HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg ge oss sina tankar om klubbens framtid och ger oss även ett perspektiv några år tillbaka i tiden. Hur ser han på vad som har hänt i klubben sedan hans tillträde 2005?

Del 1 - Klubbdirektören 

- Jag har förståelse för att många inte har så bra koll på vad jag gör, inleder Paul. Jag blev kanske lite förvånad att det inte var mer fokus på mig men jag har inga problem med att verka och inte synas. Mediebilden är så fokuserad på enskilda spelarköp relaterat till sportchef som föreslår och styrelsen som ska ta ställning. Däremellan finns ett jättejobb med ett spelarköp som inte syns. Hur spelarköpet påverkar budget osv.

- Man kan väl säga att jag arbetar med att leda ett företag, HIF. Min ledarfilosofi ligger just i det faktum att jag inte har ett behov av att synas. Många trodde att jag som en gammal militär skulle stövla in på Olympia och alla skulle stå i givakt. Man så funkar det inte. Jag försöker ha högt i tak och låta alla komma till tals i föreningen.

Hur fungerar utskotten kontra hela organisationen?
- 22 personer arbetar totalt i organisationen. Utskotten är styrelsen, det var en del diskussion för något år sen men så blev det. Styrelsen träffas 10-12 gånger per år och det måste ju hända något däremellan ibland. Då finns utskotten som verkar som styrelsens förlängda arm, det gör en snabbare gång till beslut. Här kan vi även plocka med externa personer. Ett utskott som säkerhetsutskottet behöver ta snabba beslut om exempelvis avstängningar. Ekonomiutskottet och marknadsutskott jobbar exempelvis mer långsiktigt.

- Men organisationen som helhet bygger på tre ben. Vi har Sport där jag styr över administration och ekonomi men inte över det rent sportsliga, Ekonomi som en sorts stödfunktion för tre benen, Marknad som drar in pengarna och Arenagrupp som handhar stadionansvar i samband med matcher.

Är då jobbet vad du förväntade dig av det? Har du kunnat sätta din prägel på föreningen?
- När jag kom 2005 var kanske personalen lite konfunderad; de var inte vana att jobba så mycket med det egna ansvaret de tilldelades. Men nu börjar organisationen verkligen sätta sig och det känns tillfredsställande. 

Men mer konkret; vad jobbar du främst med i föreningen?
- Framförallt så jobbar jag ju med de administrativa bitarna. En stor sak är exempelvis hur vår budget påverkas av spelarköp med tanke på de dubbelbeskattningsavtal som finns med olika länder. Jag jobbar med publikfrämjande åtgärder. Sedan är jag mycket ute på olika företag och säljer in HIF. Den ena dagen är inte den andra lik så det är ett väldigt omväxlande och utmanade arbete.

- Men utan fotbollen hade jobbet varit ganska osexigt. Jag måste samtidigt säga att det är viktigt att skilja tjänstemannarollen från medlemsrollen. Du måste vara medveten om i vilken position du befinner dig i. Då du har denna utgångspunkt kan du ställa dig frågan hur vi vill förändra eller på vilket sätt.
Hur ser det egentligen ut vid spelarköp? Hur mycket har du att säga till om?
- Beloppen är oftast så stora att alla sådana här frågor är styrelsebeslut. Men vi vill ju givetvis ha ett ekonomiskt beslutsunderlag till styrelsen så det finns likviditet och det tar jag fram. Jag skulle aldrig gå in på Jeppes (sportchefen Jesper Jansson, red. anm) område men vi kan ju för den delen diskutera en spelare. Det är inte förbjudet. Jag kan kanske säga att med en extern finansiering är ett köp OK men att spelaren ifråga är för dyr för vår verksamhet som det ser ut just nu. Vi använder oss också väldigt mycket av Rickard Nilssons enorma kontaktnät (HIF:s marknadschef, red.anm). Han har ett jättetufft jobb. Styrelsen kan ju exempelvis säga: OK vi hör vad du säger men vi går vidare ändå. Jeppe kan ju också titta på extern finansiering.

Om ni jämför er med andra allsvenska föreningar?
- Ja, vi drar in lika mycket pengar som Malmö och Djurgården trots att vi är färre i marknadsutskottet. Det är ju ett ganska gott tecken på att de gör ett jäkla bra jobb.

Men hur har organisationsmodellen egentligen fungerat i praktiken?
- Jag tycker att det har varit en lite orättvis bild i media av vår verksamhet och organisation. Vi trivs i organisationen. Här inom föreningen har alla jobbat som sjutton och tyvärr uppmärksammas detta inte av allmänheten. Man får för lite ”credit” eftersom det oftast bara fokuseras på det negativa. Då kan man få känslan att man ständigt jobbar i motvind. 

- Styrelsen var jätteoperativ när jag kom hit. Men jag berättade för dem att jag ville bygga en organisation som står på egna ben. Vad som än händer runt om klubben och även i klubben har jag som mål att det ska vara ”business as usual”. Jag känner att i allt som nu har hänt så har vi inte ramlat ihop utan det har funnits en organisation och en grund som stöd bakom och det känns tryggt.

________________
Imorgon: Del II- Fotbollsinvalider

Christoffer Spegel2009-02-08 13:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen