HIF:s ungdomssatsning: Del II - Idéer och målsättningar
Christoffer Andersson, en spelare som fostrats i HIF:s ungdomsverksamhet.

HIF:s ungdomssatsning: Del II - Idéer och målsättningar

I en artikelserie på fyra delar granskar E-zine ungdomssatsningen i HIF

När vi pratar historik är vi och snuddar på ett annat viktigt ämne inom ungdomssatsningen, nämligen grundläggande idéer. Några är redan nämnda och när Hans Carell pratar om idéer är det tydligt att man har vissa nyckelord inom föreningen, nyckelord som naturligtvis även påverkar ungdomsverksamheten. Det nyckelord som för oss supportrar förmodligen är det mest kända är gladfotboll.

Att spela en trevlig, intressant och offensiv fotboll är för HIF inte bara en idé och ett mål, utan också ett krav - så även i ungdomsfotbollen. Tränarna i samtliga ungdomslag förväntas inspirera spelarna till en rolig, offensiv och individuellt utvecklande fotboll där resultatet är sekundärt och prestationen primärt, samtidigt måste man naturligtvis också få in en vinnarkänsla ganska tidigt. Har du inte både vinnarkänsla och kvalitet/prestation med dig upp i A-laget så blir det besvärligt. Det hela blir en hårfin balansgång där det krävs fingertoppskänsla från ungdomstränarna. Även spelarna och ungdomarna förväntas naturligtvis ha en mentalitet som står i konsensus med föreningens, men den överlägset viktigaste spelaregenskapen är att man har en passion för fotboll, menar Carell.

”Vi vill att våra spelare och våra lag ska vara anfallsinriktade, vi vill att de genom egen skicklighet ska vinna matcher, vi vill exempelvis inte att våra ungdomslag ska spela en defensiv fotboll och satsa på kontringar för att nå resultat. Vi tror inte att det är utvecklande ur ett individperspektiv. Däremot kan du nå ett enskilt bra resultat med ett ungdomslag, men för oss är det oväsentligt och mycket viktigare att titta ur individbasis.

Poängen med en ungdomsverksamhet är trots allt att få fram enskilt bra spelare, och det är alltså en viktigare filosofi för oss än att vinna serier med ungdomslagen. Vi hade aldrig anställt en ungdomstränare som hade sagt 'jag vill backa hem, ligga lågt och satsa på kontringar'. Då hade vi sagt att det är ok för dig att du har den filosofin, men då är du inte rätt man för oss. Jag tror att det är viktigt att man är tydlig med hur vi vill spela fotboll med våra ungdomslag. Sen att man har fler taktiska aspekter i A-laget är självklart, även om helhetsidén grundar sig i hur vi vill att våra seniorer ska spela.”


En annan del som enligt Hans Carell är enormt viktigt för att långsiktigt kunna nå resultat i form av bra spelare, är ett gott samarbete med skolan och det sociala. Nästan alla ungdomar som gått hela vägen till A-truppen har gått genom fotbollsgymnasium eller liknande, något som lett till ökat samarbete med skolorna i Helsingborg. Förutom fler samarbetande skolor har man utökat gymnasieutbildningen från 3 till 4 år, för att lätta lite på studiebördan och ge ungdomarna en ärlig chans att göra bra ifrån sig både i skolan och på plan.

”Bra skolgång och resultat på plan går hand i hand, jag tror det är viktigt för de här spelarna att de står på två ben, dels den fotbollsmässiga och dels att de verkligen får med sig den skolmässiga biten. Kanske går fotbollen inte riktigt som man ville och då är det inte roligt att ha hoppat av skolan eller inte klarat studierna, men också för att ett bra samarbete mellan föreningen och skolan bevisligen ger bäst resultat. För spelare som vi tar in från föreningar utanför vårt normala rekryteringsområde och som då tvingas flytta hit vid 16-17 års ålder är de här delarna ännu viktigare. Skolgång och ett fungerande socialt liv är oerhört viktigt för att må bra, vilket i grunden är det viktigaste, och det är också avgörande för din prestation på plan.”

HIF har som ambition att 30 % av A-truppens spelare ska komma från föreningens ungdomsverksamhet, att U-truppen till 70 % ska bestå av spelare uppfostrade i HIF och att resterande 30 % ska vara värvningar av 16-åriga spelare utanför närområdet. Ganska höga ambitioner, men än så länge ser det bra ut. Uppenbart är dock att HIF har en långsiktig och djupgående plan som ger resultat, men ger det bäst resultat? Är HIF tillräckligt bra för att kunna hindra internationella storklubbar från att dammsuga marknaden?

Läs fortsättningen i del III - Konkurrenssituationen - som publiceras imorgon.
 

Peter Holmer2009-04-03 07:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen