3-1 seger för Giffarna mot Malmö efter dubbla mål av Linus Hallenius

Det började illa för Giffarna, MFF fick straff som dock Molins som fixade straffen lyckades inte bättre än att Eskelinen kunde rädda. Efter en mållös första halvlek, där MFF låg närmast ledningen, så var det alltjämt MFF som var närmast mål. Trots detta var det Giffarna som via Maik Sema tog ledningen. Arnor Traustason kvitterade men Giffarna kunde omgående ta ledningen på nytt och även utöka till 3-1 via straff, båda gångerna genom Hallenius, vilket blev slutresultatet.

Det var ett GIF-lag som startade med samma manskap som startade andra halvlek mot Djurgården:
Eskelinen
Tamimi-Gracia-Blomqvist-Myrestam
Juanjo-Batanero
Sema-Berg-Eddahri
Hallenius

Man mötte ett reservbetonat Malmö FF som saknade både Rosenberg, Antonsson, Rieks och Nielsen i startelvan. Huvudsakligen pga skadekänningar eller värre (oklart om även Antonsson hade skadekänning men för övriga var så fallet). Detta innebar att  MFFs båda ex-Giffare (Gall och Larsson) fick chansen från start vilket inte varit fallet speciellt ofta. Enligt livescore på varsin kant men Gall var knappast utpräglad kantspelare i verkligheten. Larsson var för övrigt en av få som verkligen syntes idag och trots att det kanske var en del enklare misstag så tycker jag han var en av de bästa i ett Malmölag som onekligen inte såg ut som ett blivande mästarlag.

Matchen började med rätt få hetare chanser. MFF tvingade Eskelinen till en målvaktsparad och Sema skaffade sig yta för avslut men fick ingen vidare bra träff på bollen. I 25:e minuten slås ett inlägg in mot Molins som har bevakning av både Gracia och Tamimi. Han får dock inte chansen att nicka in bollen då Tamimi ger honom en rätt rejäl knuff i ryggen och domaren dömer således straff till Malmö. Riktigt klumpigt av Tamimi då det inte var något jätteläge. Straffen tar Molins själv men inte bättre än att Eskelinen kan sträcka ut fötterna mitt i mål och rädda. Bollen studsar ut och efter viss kalabalik så rensas den undan. Det var en rätt händelserik första halvlek trots att det kanske saknades riktigt vassa avslut. I slutet av halvleken borde Bachirou utnyttjat Vindheims fina bakåtpass då Eskelinen lämnade lite väl stor del av målet öppet men Bachirou lyckades inte med sitt avslut och skjöt utanför. I slutet av halvleken fick Gracia sitt andra gula kort för säsongen då han lite onödigt drog ned Larsson nära straffområdet. Malmö hade utöver detta läge ytterligare något bra frisparksläge under matchen utan att det blev farligt. För Giffarnas del förblev det nära vasst avslut då utöver Semas läge även Hallenius i dålig balans missade med fel fot och Berg vid fritt skottläge inte fick träff. Var inte heller så väldans långt borta att Sema fick tag i en läckert kort frispelande pass från Batanero men det ville inte bli några avslut som satte Johan Dahlin i Malmös mål på prov. Dahlin fick det istället desto jobbigare i andra halvlek.

En andra halvlek där Malmö redan i första minuten fick ett utmärkt tillfälle att göra mål men Berget nickade utanför (Eskelinen hade dock rätt bra kontroll på läget). I inledningen av andra halvlek tar Malmö allt mer över matchen utan att skapa speciellt många vassa lägen. Det är dock Giffarna som gör ledningsmålet i 65:e minuten. Sema får väldigt mycket yta på högerkanten utanför straffområdet efter ett fint utspel från mittplan av Juanjo. Han tar bollen in i banan och innan Malmös försvarare hinner ikapp så slår han bollen förbi Dahlin i Malmö-målet. Några minuter efter målet byter Malmö in Antonsson och Rosenberg för Berget och Molins. Detta har dock inte mycket till effekt då ingen av spelarna riktigt kommer in i matchen. Det ska dock ändå bli ett kvitteringsmål då Malmö trots två defensiva byten från Giffarna (bägge spanska innermittfältarna som haft skadeproblem byts ut mot Björkander och Eriksson), vilket innebar en mer defensivt utformad uppställning, får göra ett väldigt billigt hörnmål. Traustason får bollen i det närmaste på marken i centrala straffområdet nära mål, vilket inte borde få ske, och kan förhållandevis enkelt placera in kvitteringsmålet i 79:e minuten.

Giffarna replikerade  dock Malmös mål per omgående. Rasmus Bengtsson misslyckas kapitalt med hemåtspel och ger man Hallenius en sån möjlighet så blir det i regel mål och inget undantag den här gången. Hallenius tar bollen sidledes och placerar enkelt in bollen i mål till ny ledning för Giffarna. Trots att Giffarna till synes tar en alltmer defensiv uppställning (Moreno ersätter Myrestam efter 2-1 målet) så fortsätter man skapa målchanser trots tryck från Malmö. På en rätt misslyckad hörna drar Rosenberg ner en felvänd Gracia och ger Giffarna en straff väldigt generöst. Straffen är solklar. Trots psykningar, och ett gult kort som bestraffning, så lyckas Johan Dahlin inte stoppa Hallenius straff. Straffen ser ut att vara placerad efter Dahlin redan valt sida annars en rätt halvdan straff trots att den vårt hårt slagen, då den bara var halvvägs ut mot stolpen och i tacksam höjd om målvakten gått åt rätt håll. Med sitt andra mål för kvällen så punkterar Hallenius matchen som slutar 3-1 till Giffarna. Giffarna var för övrigt rätt nära ett fjärde mål på stopptid då man skapade tre vassa chanser.

Totalt sett får man nog konstatera att Malmö var det bättre laget och att kanske ett oavgjort resultat hade varit mer rättvist. Malmö var dock rätt uddlösa framåt så Giffarna behöver inte be om ursäkt för segern. Giffarna visar onekligen prov på rejäl klass som inväntar chanserna och verkligen kan skapa bra lägen vid upprepade gånger även om avsluten på distans idag inte gav någon utdelning idag jämfört med två liknande mål senast. Istället var det två "frilägen" och en billig straff som vann matchen för Giffarna. Giffarna gör en betydligt stabilare insats sett över hela matchen än mot Djurgården och visar att man nog är än mer att räkna med i år. Tillskottet av Eddahri, som inte hamnade i målprotokollet idag, har gett Giffarna betydligt fler alternativ i avsluten och dessutom så känns Oliver Berg farligare än förra säsongen även om han hittills inte fått till något bra avslut. Giffarna spelade nog idag på nästan samma nivå som när man var som bäst förra säsongen trots att det är tidigt på säsongen och varken Juanjo (trots passet till 1-0 målet) eller Batanero varit lika vassa som tidigare säsong. Batanero dock klart bättre idag i mitt tycke och kommer sannolikt bli väldigt mycket värt den här säsongen. Bäst i Giffarna idag är Hallenius och Eskelinen. Eskelinen var inte lika bra som man varit van vid senast men idag var det riktigt bra klass. Riktigt trygg sista utpost som oftast står väldigt bra placerad. Målet kan han rimligen inte lastas för då han rimligen inte ska täcka ytan bakom egna försvarare. Eddahri som redan nämnts gör även idag en bra match och det känns verkligen klass när han spelar. Känns även som han är förhållandevis bra i försvarsspelet vilket sällan är fallet för så pass offensiva spelare. Bortsett från den billiga kvitteringen och Tamimis "hjärnsläpp" som skapade straffen så var det en gedigen match från Giffarnas håll.

Malmö var med tanke på avbräcken inte dåliga men det är klart att man väntar sig betydligt mer från ett lag som i höstas tog sig vidare från gruppspel i Europa League. Med dagens spel vinner man inte SM-Guld men vill nog ändå påstå att spelar man på dylik nivå med åtminstone fyra ordinarie spelare utanför startelvan så lär man trots allt bli svåra att sno SM-guldet ifrån. Från Malmös sida ser man knappast det hela så positivt idag dock utan det lär väl snackas om tidernas bottennapp av deras fans.