”FC MIKA satsar otroligt mycket på Europacupspelet”
Foto: Det heliga berget Ararat (welcometoarmenia.com)

”FC MIKA satsar otroligt mycket på Europacupspelet”

HIF E-zine fortsätter uppladdningen inför Europa League-kvalet.

Mark Safaryan föddes i Armenien 1986 och kom tillsammans med sin familj till Sverige i nioårsåldern. För HIF E-zine berättar han om det land han lämnade och avslöjar vad HIF har att vänta när de ställs mot FC MIKA i Europa League-kvalet.

Kan du berätta lite kort om landet Armenien?
- Landet som HIF skall besöka är urgammalt. Armenien
är dessutom världens första kristna stat från år 301, med en rik kultur, eget språk och alfabet osv. Armenien består av ett bedövande vackert landskap, god mat och ett gästvänlig kristet folk, som lyckats bevara sin egenart trots historiens tuffa prövningar. Landet har efter Sovjets fall utvecklats och blivit en till synes 100 % Europeisk stat. Kvaliteten på service är otroligt hög.

Vilka vädermässiga förutsättningar kan HIF vänta sig när de reser till Jerevan för returmötet nästa vecka?
- När det gäller klimatet ser det inte så lovande ut. Juli månad är den värsta, med temperaturer som stundtals kan gå upp till 35-41 grader. Det vore gynnsamt för HIF om matchen började lite senare på kvällen.

FC MIKA som klubb och deras supportrar, vad finns att säga där?
- Klubben ägs av en av Armeniens rikaste män. Han äger även bl.a. flygbolaget Aramvia. Arenan är ny, fast ganska liten. Enbart 7000 får plats. Publiken är passionerad och ger aldrig upp och trycket kan vara otroligt bra när laget spelar. Det kan också hända att andra lags supportrar (t.ex. Pyuniks) drar och hejar på MIKA i sådana här sammanhang.

Så fotboll är med andra ord populärt i landet?
- Fotbollen var jättepopulär framför allt under 1970-talet då smått legendariska FC Ararat Yerevan först vann ligan i Sovjet sen tog sig vidare till kvartsfinal i European Champion Clubs' Cup säsongen 1974-75. Kvarten spelades mot självaste Bayern München där Ararat vann hemma med 1-0, men förlorade med 2-0 borta i Bayern. Drömmen om att upprepa Ararats framgångar lever fortfarande kvar och förbunden gör allt för att öka intresset för fotboll igen hos folk. På tiden när Ararat spelade sina matcher fick folk t.ex. gå hem från jobben, skolor osv.

Hur bra står sig Armenien landslag egentligen?
- Under 2000-talet såg man en tendens hos det Armeniska landslaget att visa mod och vilja att besegra länder som Polen, Portugal, Serbien och Frankrike. Man nöjde sig inte
längre med segrar mot länder som Malta. Samtidigt så sker det ett slags generationsbyte och laget är fortfarande inte så stabilt. För framtiden ser det i alla fall lovande ut med tanke på att Armeniens U17-lag var med i slutspelet under EM 2005 i Nordirland.

Och hur många av FC MIKAs spelare huserar i landslaget?
- FC MIKA har 3 spelare som är ordinarie i landslaget. En av dem är Alexander Tadevosyan, men han missar matcherna mot HIF pga. skada. Avan Mkrttchyan är en mycket bra back som också har stor erfarenhet och är ordinarie i landslaget.

Vilka styrkor och svagheter ser du i FC MIKA?
- Svagheterna hos MIKA består främst att man ofta är jätteintensiva i 35-40 minuter, men sen slappnar av och blir trötta ganska snabbt. Men första halvleken kan HIF nog få kämpa ordentligt. Sen är MIKA ett väldigt fysiskt starkt lag och är tuffa i närkamperna. Samtidigt blir de lätt frustrerade över domarbeslut och så.

Men satsar laget på Europacupspelet? För ett par år sedan mötte HIF ett lag från Estland som inte ens flög till Sverige med full truppl Den matchen blev dessutom föremål för utredning, eftersom det satsats onormalt stora pengar på matchen.
- FC MIKA satsar otroligt mycket på Europacupspelet och man flyger till Sverige med klubbens eget flygplan. Sen har man köpt spelare från Real Madrids ungdomslag och ägaren Michael Badasarov har satsat otroliga summor i klubben. MIKA är förvisso ett ungt lag, men med tanke på hur mycket pengar ägaren satsat i klubben så ser det ut som om laget är på god väg att ta ytterligare steg i utvecklingen.

Till sist. Finns det många exilarmenier i Sverige som kan tänkas komma till Olympia och se matchen?
- De flesta exilarmenier i Sverige bor i stockholmsområdet, så jag tror inte att vi blir överdrivet många men personligen kommer jag ner med 8 personer. Sen får man hoppas på att armenier från Skåne, Göteborg osv. också kommer och hejar fram MIKA. Själv hejar jag och följer alla armeniska lag i europaspelssammanhang, men innerst i hjärtat är jag en Araratsupporter.

Christian Rurfors2009-06-30 22:40:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen