Ekonomisk rapport: Del I - En plats mitt i tabellen kännbar
Rydströms Kalmar blev fyra - en plats HIF gärna tagit hand

Ekonomisk rapport: Del I - En plats mitt i tabellen kännbar

Artikelserie i tre delar där HIF E-zine på nytt granskar ekonomin i HIF.

Hur mycket information kan man få ur en klubbdirektör på 58 minuter och 31 sekunder? Och hur mycket är egentligen värt att återberätta? Förmodligen en hel del om du vill ge en bra bild av hur din älskade förening egentligen mår. HIF E-zine försöker här summera sitt senaste samtal om ekonomin med klubbdirektör Paul Myllenberg.

Åttondeplatsen dyrsam

”Vi följer prognosen i stor utsträckning. Det finns en del små avvikelser i kostnadsutvecklingen, men de är både positiva och negativa och summan blir noll.”

Citatet ovan är taget från den intervju som HIF E-zine gjorde med Paul Myllenberg i somras – en halvtidsrapport av det ekonomiska läget 2009. Myllenberg sa vid det tillfället att två pusselbitar behövdes för att HIF skulle kunna uppvisa ett positivt resultat efter säsongen – en bra placering i tabellen och en godkänd publiksiffra under hösten. Så med facit i hand, hur gick det egentligen?

- Det officiella publiksnitt enligt Svenska fotbollsförbundet är runt 9 500, men det ekonomiska snittet är faktiskt 10 000 vilket gör att vi kommer upp i vad vi budgeterat. Mot matchen mot Häcken t.ex. kom det bara drygt 5000, men samtidigt låg försäljningen på 7000-8000. Placeringsmässigt är det däremot en liten katastrof för oss. Vi tappar mer än två miljoner på att hamna åtta istället för fyra, eftersom det förutom placeringspengarna även finns andra bonusar att ta hänsyn till.

Ett par miljoner mindre i intäkter således, men HIF tror fortfarande på ett plusresultat:

- På sista raden är det fortfarande ett plus, men det finns en viss osäkerhet och vi kan också göra ett minus. Det är ännu för tidigt att säga.

Anledningen till osäkerheten beror delvis på de förhandlingar som förs med Helsingborgs stad om en försäljning av inomhushallen. HIF vill givetvis ha ett marknadsmässigt värde på hallen, vilket skulle kunna ge upphov till en reavinst och därmed förbättra årets resultat. 

Här är det emellertid viktigt att poängtera att försäljningssumman i sig inte är den enda faktorn som påverkar resultatet. Istället är det skillnaden mellan det bokförda värdet på inomhushallen och försäljningssumman som är det relevanta när vi pratar om resultatpåverkan. Det är här det kan uppstå en reavinst som påverkar resultatet positivt. 
Försäljningsvärdet minus det bokförda värdet på hallen är alltså det som ger reavinsten. På så sätt bidrar ett högre försäljningsvärde till en högre reavinst och därmed större resultatpåverkan.

Vad som också inverkar positivt vid en försäljning är att likviditeten, dvs. föreningens betalningsförmåga, ökar. Myllenberg betonar dock att likviditeten är under kontroll även utan en försäljning:

- Just nu ser det okej ut. Den stora förtjänsten med en försäljning av inomhushallen är såklart just en förbättrad likviditet, men det ser ändå okej ut.

Det kommer även att flyta in cirka fyra miljoner kronor i utbildningsbidrag när Landgren väl har anslutit till Udinese. Dessa pengar är såväl resultat- som likviditetspåverkande och är inkluderade i den beräkning som diskuterats ovan som i slutändan förhoppningsvis ger HIF ett positivt resultat. Att Landgren går till en av de ligor som rankas topp-fem i Europa är en positiv faktor. Hade han valt att söka en sportslig utmaning i exempelvis danska ligan hade utbildningsbidraget blivit betydligt lägre.


Budget 2010

I samband med förhandlingen med Helsingborgs stad är det också viktigt att komma överrens om en rimlig hyresnivå ifall staden köper hallen och därefter hyr ut den till HIF. Risken är annars att HIF får en stor extra kostnadspost relaterad till hallhyra i nästa års budget. Myllenberg betonar att denna aspekt är väl så viktig som när det gäller förhandla om försäljningspriset. Man kan därmed ställa sig frågan vad som i det långa loppet är bäst för HIF, en låg hallhyra eller ett högt försäljningspris? Förmodligen ligger svaret någonstans däremellan.

Missräkningen med en åttondeplats i Allsvenskan får också betydelse för nästa års budget. Här handlar det om miljonbelopp som faller bort:

- Årets placering drabbar på så sätt både årets resultat och nästa års. Vi räknade med sjusiffriga belopp på europaspel nästa år.

Innebär det att målsättningen inför nästa säsong måste revideras?

- Det är lite för tidigt att säga, men om vi inte får in externt kapital så kommer det nog vara svårt att göra några stora utsvävningar. Det behövs externt kapital för att göra satsningar.

Hur går det på den biten då, att få fram nya investerare?

- Det är en styrelsefråga, men jag hoppas att vi kan komma till skott. Det ligger på styrelsens bord nu och jag hoppas att vi kan få besked inom en snar framtid. Det har såklart jättestor betydelse för vad vi har att röra oss med.

HIF fortsätter samtidigt med konceptet att ta fram en helt allsvensk budget. Andra tävlingar, såsom U21, Svenska cupen och Europacupspel administreras genom tilläggsbudgetar. Detta för att få större säkerhet i budgeten och inte riskera för stora minusposter.

- Det rör sig ofta om plusposter, även om vi inte gick plus på svenska cupen i år pga. alla resor. Därför fortsätter vi med en sådan typ av budget i år.

Har HIF råd att värva nya spelare? Läs mer i del II.

Christian Rurfors2009-11-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen