HIF E-zine möter Conny Karlsson: Del I
Conny Karlsson - Manager

HIF E-zine möter Conny Karlsson: Del I

En fem delar lång artikelserie med HIF:s nye manager Conny Karlsson

Klockan är halv två på söndagseftermiddagen och om bara ett par timmar ska ett glödhett El Clásico blåsas igång. Conny Karlsson befinner sig i Barcelona på en resa med HIF:s sponsorer och har precis avverkat en lång promenad längs med stranden när HIF E-zine får en exklusiv intervju med honom på internationell mark.

Det har gått en knapp vecka sedan den från Oskarshamn bördige Conny Karlsson presenterades som ny manager i HIF. En intensiv period som nu avslutas med en resa till Spanien med några av HIF:s sponsorer. Samtidigt är frågorna från supportrarna många. Vilka spelare vill han ha? Vilken spelfilosofi har han? Och vad tror han om rollen som manager, en position som i allsvenska fotbollssammanhang är helt unik?

I en dryg timme samtalar Conny med HIF E-zine om framtiden i HIF och resultatet får ni här, i en fem delar lång artikelserie.


Conny Karlsson om framgång

Till skillnad från en hel del andra tränare som nämndes i förhandsspekulationerna, såsom Hans Eklund och Tony Gustavsson, har Conny Karlsson en lång karriär som fotbollstränare bakom sig. För 21 år sedan började han träna ett Örgryte som han precis avslutat sin spelarkarriär i - och därefter har han hunnit med att representera en mängd klubbar både i Sverige och i Norge. Det är med andra ord en erfaren tränare som HIF kontrakterat, men vad betyder det i praktiken?

Berätta om dina största lärdomar under dina år som tränare, positiva såväl som negativa. Finns det någonting som du alltid bär med dig i tankarna?

- Jag brukar säga att det som jag lärt mig mest genom åren är att handskas med människorna i klubben. Jag tror mig kunna säg att jag i vart fall inte skaffat mig många ovänner i klubbarna, snarare tvärtom.

Conny funderar en sekund och fortsätter:

- Jag är väldigt anpassningsbar och har en ganska bestämd uppfattning om att en tränare inte behöver gå in och storstäda varje gång han kommer till en klubb, att det finns mycket som sitter i väggarna att ta tillvara på, personal, spelare och allting. Sen får man småpeta och förbättra, snarare än att ändra på allting och sätta sin prägel så fort som möjligt. Det tror jag att jag har varit väldigt duktig på – att snarare förstärka det som är bra än att storstäda och göra allting på helt nya sätt.

Du säger att du inte ofta skaffar dig ovänner – innebär det att du har svårt att ställa krav på dina spelare?

- Snarare tvärtom. Jag är rak och ärlig och säger vad jag tycker i alla frågor, utan att jag på något sätt sticker ut. Jag tror att ju rakare och ärligare du är mot folk – desto lättare är det att förhålla sig till dem. Jag försöker inte att vara smart och hitta på saker, utan där är jag ganska klar och det tror jag gör att man umgås bättre och lättare. Jag är inte någon som kliver undan när det blåser, men samtidigt väldigt klar och tydlig med folk jag har att göra med.

Som tränare har Conny Karlsson tagit flertalet klubbar uppåt i seriesystemet, Ham-Kam, Kalmar och Trelleborg för att nämna några. Samtidigt har de allsvenska säsongerna under 2000-talet inte varit lika framgångsrika, med degradering som följd vid hela tre tillfällen. Är Conny sämre på att utveckla sina lag det där lilla extra som gör att de kan etablera sig på en ny nivå, eller vad handlar det egentligen om? Så här säger han själv:

- Det är nog svårt att säga, men genom åren har man – om man lyssnar på folk utifrån – fått uppfattningen att man gått upp med lag som kanske inte varit storfavoriter, lag som folk inte förväntat sig skulle gå upp.

- I Norge säger man att Conny är väldigt bra på att göra guld av gråsten. Vi hade några lag där som gick väldigt bra, men till slut kom man till en punkt där det saknas resurser och möjligheter att göra laget bättre och då hamnar man längre ner i tabellen. Att man inte klarar sig utan att köpa in nya spelare och liknande tror jag är den största orsaken.

Känns det då som att de möjligheterna är större i HIF än i dina tidigare klubbar?

- Ja, utan tvekan. Sen vet man inte, jag kanske är väldigt bra på att ta de här lagen uppåt i seriesystemet, men inte så bra som tränare med målsättningen att hålla ett lag kvar. Men jag har ingen bestämd uppfattning av vad som fattas eller vad som borde bli bättre.

Vad är största framgångsfaktorn för att lyckas med ett lag annars?

- Bra spelare givetvis, men vad jag också tror är jätteviktigt är att bygga relationer i gruppen. Att vi får en spelar- och ledargrupp som drar åt samma håll och trivs tillsammans. Det tror jag är det viktigaste och något jag framför allt tänker när vi nu pratar om Helsingborg. Här ska vi få ihop ett paket som verkligen drar åt samma håll och framför allt trivs tillsammans. Vi pratar egentligen om arbetsmiljö, att gå till jobbet och tycka att det här är det roligaste som finns.

Och genvägarna för att nå dig?

- För det första att vi är väldigt tydliga och ärliga mot varandra. Det är viktigt att alla bidrar, framför allt i spelargruppen - att spelarna tycker och tänker hur de vill ha det. Det är inte bara en uppgift för ledarna, utan här måste framför spelarna in och ta ett ansvar för sin arbetsplats. Och då handlar det inte om lön eller att bo på flotta hotell, utan om hur deras arbetsdagar ska se ut, vilket regler som ska gälla.



Del II - Conny Karlsson om rollen som Manager

Christian Rurfors2009-12-03 07:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen