Ekonomisk halvtidsrapport 2010: Del I - HIF hoppas lyfta publiksiffrorna
Minskade publikintäkter - men hyfsat publiksnitt.

Ekonomisk halvtidsrapport 2010: Del I - HIF hoppas lyfta publiksiffrorna

Sommaruppehåll och sex månader av 2010 avverkat. Då passar HIF E-zine på att följa upp HIF:s ekonomi.

Medan det verkar som att en del andra allsvenska klubbar blöder rejält och riskerar att uppvisa miserabela resultat för 2010 så är situationen i HIF under hyfsad kontroll. Publikintäkterna är lägre än budgeterat, men flera andra faktorer väger över – åtminstone i år.

Nästa säsong då? Det går inte att förlita sig på att det trillar in oförutsedda intäkter år efter år. För att ha en ekonomi i harmoni gäller det att finna en balans mellan intäkter och kostnader. Publiken är då en betydande faktor. Klubbdirektör Paul Myllenberg svarar här på HIF E-zines frågor.

Ni budgeterade preliminärt med två miljoner plus för 2010, men hur ser det egentligen ut i dagsläget med hänsyn till bland annat minskade publikintäkter?

- Som vanligt är utfallet annorlunda än budget, så även prognosen. Det var nära nio månader sedan budgeten sattes, så visst har det skett en del förändringar. Tyvärr har vi tappat ett par miljoner i publikintäkter, men vi ser positivt på höstsäsongen.

Att HIF och övriga allsvenska klubbar har haft låga publiksiffror under 2010 är vid det här laget knappast någon nyhet och att publikintäkterna därför har sjunkit är väntat. För att försöka råda bot på den dåliga publiktrenden försökte HIF därför med en hel ny metod i våravslutningen och sänkte sina priser markant. Utfallet blev positivt:

- Majmatcherna gick över budget trots sänkta priser och vi jobbar intensivt med att försöka ta tillbaka en del av tappet i publikintäkter under höstsäsongen. Tappet som vi har på färre sålda årskort tar vi inte igen, men vi kan försöka ta tillbaka publikdelen och hålla den resten av året.

Ni fick en del kritik från årskortsinnehavare för att ni sänkte biljettpriserna i våras. Hur resonerar ni inför hösten? Ni väljer att fortsätta med ett lägre pris i höst, men enbart för ståplats.

- Det största överskottet av platser har vi på ståplats, där säljer vi inte mer än ett hundratal årskort. Därför är det lättare att motivera en sänkning av priset där än på sittplats där vi har över 4000 årskortsinnehavare. Genom den här metoden försöker vi locka nya besökare till Olympia, framför allt yngre personer, genom att ha ett lägre pris på ståplats, samtidigt som vi intensifierar försäljningen av sittplatsbiljetter inom organisationen och på så sätt försöker fylla de platser som inte är bokade av årskortsinnehavare.

Utöver en mer tydlig struktur kring hur man aktivt ska jobba för att få fler besökare till Olympia nämner Myllenberg det faktum att flera event redan är inbokade till höstens matcher. Den näst sista matchen (Åtvidaberg) har ett försäljningsevent knutet till sig och dessutom finns ett flertal familje- och föreningsarrangemang, däribland invigningen av Eskilscupen som sammanfaller med matchen mot Djurgården och Tjejdagen som är planerad till Mjällbymatchen. Dessutom jobbar HIF på att hitta en lösning till matchen mot GAIS den 2 oktober som innebär att man öppnar upp inomhushallen ett par timmar före match för supportrarna och har en form av oktoberfest.

- Även om samtliga arrangemang per automatik inte innebär fler fullprisbetalande åskådare tror vi på idén att stämningen med fler folk lockar ytterligare publik. Totalt sett rör det sig om 1 000-3 000 extra åskådare på höstens matcher som är inbokade utöver säsongskorten, vilket förhoppningsvis kan innebära att vi lyfter siffrorna ytterligare och ändå tjänar pengar, menar Myllenberg.


Läs vidare i del II - Brassefloppen blev dyrare än beräknat

Christian Rurfors2010-07-01 15:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen