Gott Nytt År?

En titt i kristallkulan, del 2.

[fortsättning från del 1]

...skulle ge stora pengar, eller knappt ens några. Det är bara Jeffrey Aubynn som möjligen har lite attraktionskraft på marknaden, men det krävs ännu ett lyckat år från hans sida för att verkligen bli såld. Spelare som t ex Christian Hemberg har förstås potential, men det gäller att uppnå den också. Större chans är det kanske att någon (Glasgow Rangers?) lägger ett saftigt bud på Mackan. Men eftersom han får gå från Heerenveen för lumpna 30 mille efter vårsäsongen (varför skrev man ett så märkligt avtal?) så lär klubbarna vänta, och sedan konkurrerar de genom löneerbjudanden istället för övergångssummor. Så ÖIS får nog nöja sig med de fyra miljoner vi sägs få av dessa 30. Trevligt, men ett belopp av ganska försumbar betydelse i det stora hela.

Den andra möjligheten till extrainkomster är spel i Europa. Det är numera klart att ÖIS får vara med i utlottningen om två Fair Play-platser till UEFA-cupen* 2002. Men det är svårt, mycket svårt att gå så långt i europaspelet att man faktiskt når de stora pengarna. ÖIS lilla UEFA-äventyr härom året t ex (Coleraine, Rapid Wien) gav nog knappast ens ett överskott, än mindre några stora summor. Större under har väl hänt än att ÖIS skulle avancera till tredje, fjärde omgången, men det är absolut inget man kan budgetera med.

Övriga framgångar, typ SM-guld, ger tyvärr inget större klirr i kassan. Det blir kanske lite lättare att locka sponsorer och publik året efter, men det är nog ganska marginellt. Nej, extrapengar kan man drömma om, men det är de löpande intäkterna man måste arbeta med.

Ständigt detta publiktjat…
Men allt är inte mörker. Styrelsens nya marknadsplan, som Mats Strömberg presenterade på Supporterklubbens årsmöte (se separat artikel), verkar äntligen ta problemet på blodigt allvar och angripa det på rätt sätt. Allt fokus läggs nu på att locka publik och sponsorer genom offensiva satsningar. Att derbyt äntligen, efter många års velande, förläggs till Nya Ullevi är ett stort steg i rätt riktning. Många fotbollsintresserade göteborgare tycks ha vant sig av med, eller aldrig lärt sig, att gå på seriefotboll. De ser hellre utländska matcher på TV. Men enstaka evenemang, typ landskamper, brukar locka dem i stora skaror. Kan man få derbyt till en liknande fest, där folk "vet" att det kommer att komma mycket folk och går dit av den anledningen, då kan de upptäcka att även den nationella fotbollen kan vara riktigt rolig, och då kan de tänkas gästa även Gamla Ullevi vid tillfälle.

Den långsiktiga satsningen att visa upp ÖIS på stan, och inte minst i skolorna, är också mycket lovande. Baktanken är att det uppväxande släktet är lättare att locka till Sällskapet än dagens ganska förtappade generation, och det ligger nog mycket i det. Vidare pratas det om att vara bättre på att hitta nyheter i den egna verksamheten och pytsa ut dessa i lagom doser till media. (Och till den egna hemsidan, får man hoppas.)

Det känns helt enkelt som om väldigt mycket är på väg åt rätt håll just nu i publikfrågan. Men några viktiga punkter måste uppfyllas för att det skall gå vägen, och alla rättrogna Öisare bör göra allt de kan för att hjälpa till med det.

 Alla som kan måste ligga på styrelsen så att nysatsningen verkligen blir av och inte, som ibland varit fallet tidigare, stannar vid tomma ord.

 Mats Strömbergs frånfälle till nya vädjebanor måste utnyttjas som en möjlighet, inte tillåtas stjälpa hela projektet. Näste marknadschef måste bli någon med samma driv och kreativitet, någon som kan föra det påbörjade i hamn. Om man kan behålla det kontaktnät Mats Strömberg byggt upp och alla hans uppslag, plus att näste man tillför alla sina kontakter och fräscha idéer, då kan personbytet bli ett lyft, inte det dråpslag som det först kändes som. Allt, precis allt, hänger på att man väljer rätt person!

 En oerhört viktig faktor för att locka publik, förmodligen viktigare i praktiken än vilken typ av fotboll som spelas, är stämningen på arenan. 2001 var ett mellanår på den punkten, 2002 måste bli mycket bättre! Varje Öisare bör göra sitt yttersta för att stötta Balders Hage, och samtidigt inte gå och vänta på att de skall göra allting utan själv aktivera sig på läktaren. Sjung! Vifta! Ha roligt!

Publikdebatten sticker upp sitt fula tryne synnerligen ofta. Det verkar knappt gå att ha två Öisare i samma rum utan att problemet förr eller senare förs på tal. Risken är att många har blivit trötta på ämnet, tänker "nej, inte nu igen!" och vänder ryggen till. Men det är allvar nu! ÖIS hela existens som elitlag i fotboll bygger på spelarförsäljningar. Om proppen går ur marknaden kan Sällskapet mycket väl komma att spolas ner i avloppet. Det är dags att gå från ord till handling i publikfrågan - och det måste ske nu.


-----------------
Fotnot: ÖIS blir Sveriges Fair Play-representant i kraft av inhemska FP-poäng. Den internationella Fair Play-tävlingen pågår fram till sommaren, men Sverige har redan spelat klart alla sina poänggivande matcher, då de svenska klubblagen är utslagna ur cuperna och inga tävlingslandskamper står på programmet. Sverige klarade 8-poängsgränsen och får därför vara med i utlottningen, men har ingen chans på den gratisplats utan lott som tilldelas vinnaren av FP-tävlingen, eftersom Norge också spelat klart och har högre poäng. Hur många andra länder som också är med och slåss om de två platserna står inte klart förrän till sommaren.

Magnus Börjesson2002-01-02 20:44:00

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK