Ökad fysträning ger ett snabbare, starkare och uthålligare ÖSK
En kraftigt ökad och mer individuellt anpassad träning skall hjälpa laget att flytta fram sina positioner. Vi har talat med Örebros fystränare Bo-Gunnar Bogges om vad man egentligen har en försäsong till.
I vintermörker och snö och kyla har den nya fotbollssäsongen redan startat. För det flesta spelare är detta den värsta tiden på året. Men för Bo-Gunnar Bogges är det på sätt och vis högsäsong. Just nu är han den kanske viktigaste personen i laget. Det nämligen främst han som lägger upp träningen som skall göra spelarna snabbare, starkare, smidigare, mer uthålliga och mindre skadebenägna nästa säsong
Ökad träningsmängd
Tränare Mats Jingblad har tidigare deklarerat att man höjer ambitionerna inför nästa säsong. Det konkretiseras bl a i att man ökar träningsmängden markant.
- Förra säsongen bestod fysträningen främst av två pass i veckan där vi kombinerade boll och t ex styrke- och konditionsträning. I år utökar vi den totala träningsmängden med tre pass i veckan – tre rena fyspass, säger en entusiastisk Bo-Gunnar.
Själva grundtanken med försäsongsträningen är att bygga upp en grund som är så pass stark att den håller säsongen ut. Inom fotbollen, liksom i alla andra sporter, sjunker nämligen den fysiska statusen under själva tävlingsperioden. I många idrotter lägger man in kortare träningsperioder även under säsongen, men utrymmet för detta är litet inom fotbollen. Eftersom matcherna ligger så tätt under säsongen finns i regel få chanser att bygga upp t ex kondition och styrka. Det är det som gör försäsongen så viktig i en sport som fotboll.
Individuell anpassning
För om åren fick spelarna i ett lag i stort sett samma träning. I och med att kunskapen om kroppen utvecklats och kraven ökat, blir träningen allt mer individuell.
- Genom att kartlägga spelarnas fysiska status ända ner på muskelnivå kan man lägga träningen så att varje spelare får ut maximalt av träningspassen. Vi anpassar fysträningen till att bli mera individuell men det kan då visa sig att det uppstår tre, fyra grupper som har samma träningsbehov.
Detta kommer alltså att ske spontant men vi har inte delat in i några fasta grupper.
Bland spelare som har en mycket god grundträning nämner Bo-Gunnar Fredrik Nordback som han tränat i hela sex år.
- Jag kan försäkra att Fredrik inte är något skönt granitblock att springa in i, säger han.
Bland yngre spelare och spelare som inte funnits så länge i truppen finns lite större utvecklingspotential rent fysiskt.
- En mycket teknisk spelare som Patrik Anttonen har utvecklingspotential när det gäller styrka och syreupptagning. Det gäller för honom att komma upp på en så hög nivå att han hinner återhämta sig rejält mellan träningspassen.
Maruti är nästan en motsats till Patrik. Han är ett fysiskt praktexemplar, men ligger långt efter t ex Patrik när det gäller spänst.
När det gäller t ex Jon Lundblad har han kommit har han redan en god syreupptagningsförmåga men behöver komplettera denna men en del övriga fysiska egenskaper. Även en spelare som Mirza Jelecák kommer att ha stor nytta av en utökad fysisk träning.
En hel vetenskap
Efter att ha samtalat med Bo-Gunnar en stund förstår man att det här med att träna fotbollspelare är en hel vetenskap. Precis som allt annat tenderar att bli.
Som mångårig friidrottstränare lovordar Bogges t ex möjligheten att träna i friidrottshallen i mässområdet.
- Där har vi möjlighet att kombinera olika typer av träning. T ex kan man direkt efter ett styrkepass lägga in ett sprintpass. Det gäller ju att träningen anpassas till den idrott man utövar. Ren styrka är ju kanske inte så intressant i sig om den inte kan omvandlas i snabbhet på fotbollsplanen, funderar han.
Leriga planer en mardröm
På frågan om det finns något som är extra viktigt nämner Bo-Gunnar (efter standardsvaret 1a ”att alla får vara friska och skadefria”) vikten av bra träningsförhållanden strax innan seriestarten.
- Vi bygger upp träningen för att truppen skall var som bäst när serien startar. Men allt kan raseras snabbt. Förra året hade vi tränat så att spelarna var på topp när det gäller snabbhet och spänst när de lämnade träningslägret på Cypern. Inom två veckor hade leriga planer på hemmaplan raserat alltihop. Det var bara att börja om från början igen.
Ingen brist på idéer
Det märks att Bo-Gunnar Bogges är en man med många idéer på hur träningen skall bedrivas.
- Nä, nån brist på ideér är det inte, skrattar han. Snarare har jag kanske ibland för mycket idéer med tanke på den begränsade tid som står till buds. Men jobbet är hur som helst otroligt utmanande och inspirerande.
Själv har jag svårt att bärga mig innan säsongen startar på riktigt. En sak är säker. Jag kommer att titta lite extra på om Anttonen ändå inte står upp lite bättre i närkamperna, om inte Maruti fått ett bättre ryck de första 5–10 meterna om inte Jelecák…