Ny ÖSK-ordförande med tung ryggsäck
Örebro SK:s årsmöte på tisdagskvällen låg helt i linje med en tydlig trend som allt mer kännetecknar idrotten. Mötet handlade nästan uteslutande om ekonomi och mycket lite om det rent sportsliga. Tyvärr för ÖSK är ekonomi klubbens sämsta gren.
Den nye ordföranden Ove Lindqvist har inte bara ett tungt ansvar vilande på sina axlar. Han har också av den avgående ordföranden Jan-Erik Westlund fått ärva en tung ryggsäck bestående av en ekonomi i obalans och en växande skatteskuld.
Försäljningen av Skoog nödvändig
Ingen skugga skall dock falla på Westlund. Under hans mandatperiod har ÖSK fått till stånd den omdiskuterade försäljningen av tomrättigheterna till ÖBO, ett beslutet om ombyggnad av Eyravallen samt försäljningen av Niklas Skoog. I efterhand kan man konstatera att försäljningen av Niklas var helt nödvändig. ÖSK:s inköpspris för det lite bortglömda Tysklandsproffset var 450 000. Ett och ett halv år senare var han i MFF:s ögon värd mellan sex och sju miljoner - ett totalt netto på ungefär sex miljoner. Utan försäljningen av Skoog och övriga åtgärder av extraordinär karaktär hade hoppet nog varit ute för ÖSK. Nu finns det hopp, men samtidigt återstår en lång vandring med ryggsäcken tungt packad. Det tyngsta paketet i säcken har klubben fått från Skattemyndigheten.
ÖSK särbehandlat av skattemyndigheten
Utan att gå in för mycket på detaljer har ÖSK, med Skattemyndighetens goda minne, delat upp sin verksamhet i två delar. Finessen med detta är att kunna kvitta vinster i den ena delen med förluster i den andra. Denna konstruktion tillämpades av i stort sett samtliga elitföreningar och många gör det än idag. För något år sedan beslutade dock de lokala skattemyndigheterna i vårt sydligaste län att Helsingborgs IF inte fick redovisa sin verksamhet enligt denna princip, vilket ledde till en betydande skattefordran mot klubben. Endast en skattemyndighet i övriga landet har följt skåningarnas exempel och den finns i Örebro. Hittills har ÖSK krävts på drygt två miljoner för åren -98 och -99. Revision har ännu inte genomförts för 2000, men den notan lär hamna på ytterligare runt 2 miljoner. Det är mycket pengar för en förening som redan går minus på driften. Särskilt svider det också när man betänker att konkurrerande klubbar helt slipper denna retroaktiva pålaga. ”En klar adrenalinhöjare” som Westlund träffande beskrev det. ÖSK driver frågan vidare mot både förbundet och skattemyndigheten. Min personliga gissning är dock att chanserna att få en ändring till stånd är begränsade.
En kamp mot tiden
Utan Skattemyndighetens särbehandling hade ÖSK haft balans i sin ekonomi idag. Istället har vi det tvivelaktiga nöjet att se fram emot en kamp mot tiden där det gäller att med tur och skicklighet öka intäkterna innan Fotbollsförbundets elitlicenskrav 2004 smäller igen dörren för elitfotboll i Örebro inom överskådlig tid. I dagsläget kan man säga att det, om budgeten för 2002 infrias, fattas ca 4,5 miljoner inklusive alla krav från Skattemyndigheten. Men för att årets budget skall infrias krävs spelarförsäljningar.
Styrelsen redovisade en budget där man räknade med intäktsökningar både för sponsringsverksamheten och publikintäkterna. Ändå går det inte ihop sig - att detta är ett öde som man delar med nästan alla andra elitklubbar är för visso en tröst, men en klen sådan. Styrelsen räknar med en förlust på nästan en miljon i år och då har man ändå budgeterat spelarförsäljningar på 2,5 miljoner. Den enda logiska lösningen på problemet måste vara att spelarlönerna - den klart största posten på utgiftssidan i samtliga klubbar - på sikt måste pressas ned. Vi har uppenbarligen inte råd med heltidsanställda spelare i Sverige och ju förr vi inser det, desto bättre.
Nya Vallen ett lyft
Till de mer positiva beskeden på årsmötet hör definitivt redovisningen av planerna för den nya läktaren. Klubben räknar fortfarande med att denna kommer till stånd innan nästa säsong. Detta skulle förstås ge ett riktigt lyft för Örebrofotbollen. Det senaste förslaget innebär en läktare som viker runt hörnen till kortsidorna, vilket skulle ge Eyravallen en mycket tydligare ”arenakänsla”. De ståplatsläktare som idag står bredvid gamla läktaren flyttas då till kortsidan mot idrottshuset. Andra förändringar är att planen breddas med tre meter och att VIP-loger eventuellt byggs längst upp i den nya läktaren.
Danielson klar
Avgående Jan-Erik Westlund kunde också berätta att ÖSK bara en dryg timme innan årsmötet gjort upp med TFF om Mikael Danielssons övergång. Prislappen hamnade i storleksordningen 600-700 tkr. Danielsson har som bekant skrivit på för tre år.
Tackade klacken
Westlund passade även på att tacka klacken som han tyckte hade utvecklats mycket positivt under året. Mig veterligen var detta första gången som klacken överhuvudtaget nämndes på ett årsmöte. Låt oss hoppas att den nye ordföranden, Ove Lindqvist, har ännu större anledning att vara tacksam om ett år.