Regel och tolkningsfrågor 2002 del 1

Med anledning av Giffarnas match mot Landskrona så har Patronerna rekvirerat en kopia av domarnas regeltolkningar för 2002.

REGEL- OCH TOLKNINGSFRÅGOR I SVENSK FOTBOLL 2002

Företrädare för de olika grupperna inom svensk fotboll har inför spelåret 2002 enats om innehållet i detta dokument.

Dokumentet omfattar:
Överenskommelse om gemensam syn i ett antal frågor och upplysningar om vissa gällande tolkningar.
Regeländringar.

Överenskommelse/upplysningar inför 2002

1. ÖMSESIDIG RESPEKT
Kraven och förväntningarna på de som deltar i svensk fotboll ökar från år till år. Fokuseringen på elitfotbollen har aldrig varit större. För att klara dessa och kunna prestera sitt bästa måste de inblandade i svensk fotboll både ha och visa respekt för varandras roller. Respekten för varandra har inte varit tillräckligt bra det gångna året, något som måste förbättras 2002. Detta gäller inte bara under matchen, utan även före och efter matchen. Exempel på dålig respekt är när spelare knuffar på varandra efter spelavbrott samt när spelare med ord och gester protesterar mot domslut.

2. TEKNISKA OMRÅDET
Bestämmelserna för det tekniska området finns för att klargöra ledares och spelares rättigheter och skyldigheter i anslutning till spelarbänkarna. Tekniska området ska finnas markerat i förbundsserierna, dvs från Allsvenskan till div. 3 herrar, och från Allsvenskan till div. 2 damer.

Bestämmelserna innebär att en person åt gången tillfälligt får befinna sig nära sidlinjen i ytterkant av det tekniska området för att ge taktiska råd, men därefter måste återvända till sin plats vid bänken. Övriga skall sitta ner på bänken/bänkarna.

Oavsett om det tekniska området är markerat eller inte måste ledare och spelare uppträda korrekt.

Ledare som inte uppträder korrekt i det tekniska området varnas muntligen av domaren eller den assisterande domaren och avvisas vid upprepad eller grov förseelse. Inga gula/röda kort visas mot ledare. Spelare/ersättare som inte uppträder korrekt varnas (eller utvisas) vilket bekräftas med gult (eller rött) kort.

3. FUSK
Följande spelförstörande beteenden ska särskilt uppmärksammas:

Angrepp på spelare i fasta situationer ska bestraffas. Domarna måste vara mer observanta och agera preventivt. Spelarna måste acceptera att domaren tillämpar reglerna även i dessa situationer.

När en spelare håller fast i motspelarens armar, axlar eller kläder ska frispark dömas och varning utdelas.

När ett lag tilldöms frispark får inte motspelarna vidröra bollen efter domarens avblåsning fram till dess frisparken lagts. Förseelse mot detta bestraffas med varning för olämpligt uppträdande. Detta gäller även vid hörnspark, inkast, inspark och då mål gjorts. Undantag: Motspelare som vidrör bollen utan att fördröja spelets återupptagande ska inte varnas.

Målvakterna har en tendens att inte sätta bollen i spel inom 6 sekunder från det han/hon har bollen under kontroll. Spelare och domare bör vara mera vaksamma på denna regel.

4. TACKLING - OKONTROLLERAT SPEL
Följande tolkning gäller:

Spelare som i t ex höjddueller angriper/hoppar mot sin motspelare i stället för att spela bollen ska bestraffas med minst frispark. Spelare som går in i höjddueller med armbågarna högt uppe ska bestraffas oavsett om det sker i kamp om bollen eller ej.

En glidtackling med ett eller två ben är tillåten om den, enligt domarens uppfattning, inte är farlig. Om den tacklande spelaren fäller sin motspelare istället för att få kontakt med bollen, ska domaren döma en direkt frispark till motståndarlaget och varna den felande spelaren.

Spelare, som okontrollerat eller vårdslöst angriper en motspelare, t ex genom att med hög fart komma glidande mot motspelare för att skrämma eller störa denne, ska varnas. Det saknar betydelse om angriparen träffar bollen eller inte, om angreppet utförs på ett okontrollerat eller vårdslöst sätt.

Spelare som vid upprepade tillfällen drar på sig frisparkar ska varnas.

De gånger våldsamma tacklingar bakifrån, med liten eller ingen möjlighet att nå bollen förekommer, ska utvisning för grov förseelse dömas.

5. UTRUSTNING
Smycken och örhängen ska tas av före match utan att domaren ska behöva påpeka detta. Slät ring på fingret är tillåten.

Spelare som trots förbudet bär smycken på planen ska varnas för olämpligt uppträdande och beordras att lämna planen för att avlägsna dessa.

Spelare som beordrats rätta till sin utrustning får inträda i spelet först efter att hans utrustning kontrollerats på nytt av domarna.

Bortalag har skyldighet att försäkra sig om hemmalagets dräktfärger innan avresa. Domaren har skyldighet att kontrollera dräktfärger i god tid på arenan. Domaren har rättighet att beordra bortalaget att byta färg vid förväxlingsrisk.

[Del 2]

Swordster2002-04-23 17:30:00

Fler artiklar om Sundsvall

Omfamna misslyckandet.