Intervju: Claes Johansson, del 1

Martin Falkman har träffat HIF:s ordförande, Claes Johansson, en man som har mycket att stå i dessa dagar. Del 1 handlar om hans funktion och historia i klubben.

Jag träffar Claes på Olympia tidigt på onsdag morgon, hans dag har redan hunnit bli hektisk och när jag kommer för att intervjua honom sitter han och diskuterar med Lars Olsson, som sitter i ledningsgruppen i HIF. Efter en stund kommer han och möter mig och vi tar plats i en av de fina loger som finns på högsta våningen i Olympias huvudbyggnad. Utsikten är vacker, Olympia ligger visserligen öde, men arenan väcker alltid positiva känslor inom mig. Gräset ser grönt ut och det är inte utan att man längtar till våren.

Skyddad av Olympias värme stänger jag ute det bistra väder som råder utanför och tar till orda:

Claes, du är ordförande i Helsingborgs Idrottsförening. Det låter ganska imponerande.
- Ja det kan det göra. HIF har ju starka anor, både här i Helsingborg och ute i landet. Att bli ordförande för det varumärket har ett stort ansvar med sig, så är det.

Varför vill man bli ordförande i en fotbollsklubb som HIF?
- Jag har jobbat i näringslivet ganska mycket och 1992 kom Ingvar Wenehed och frågade om jag ville ingå i styrelsen. Det var en utmaning, givetvis och också ett hedrande uppdrag. Jag gick med, och var med om hela den utveckling och uppgång vi haft sedan dess. Det har varit några fantastiska år, bland annat när vi gick upp i Allsvenskan. Detta sporrade mig.
- När jag år 2000 fick chansen att bli ordförande så kände jag att jag var mogen för det. Jag hade varit med ett tag och kände att jag hade kunskaperna.

Tvekade du innan du tackade ja?
- Jo, jag funderade en del. Men jag fick också just i den vevan mer tid civilt och det var en förutsättning för att jag skulle kunna ta tjänsten.

När jag ber Claes beskriva sitt arbete tar han en liten paus för att tänka efter, men sedan kommer svaren naturligt.
- Det varierar såklart. Men ordförandens uppgift är givetvis att leda styrelsen. Att se till att allting fungerar. Organisationen måste fungera.

De första åtgärderna
Det första Claes gjorde när han tog över som ordförande var att ordna så att styrelsen arbetar i olika utskott. Han ville, som han säger, delegera arbetet. Få alla att känna att de medverkar i beslutandet. Det finns i HIF tre olika utskott där olika styrelsemedlemmar har ansvar och arbetar. Det handlar om fotbollsutskottet, marknadsutskottet och det ekonomiska/juridiska utskottet.
- Som ordförande måste jag se till att allting går framåt, men jag måste också vara ansiktet utåt. Mot kommunen, supportrarna, sponsorerna, och så vidare. Det är viktig att HIF syns utanför Helsingborg också.

Du har många att tillfredsställa. Är du mediatränad?
- Nej, inte direkt. Jag har gått en tretimmarskurs, men livets skola gör att man ändå lär sig detta ganska väl. Jag är inte rädd för att stå framför folk och prata, jag är en social person. På gott och ont. Men som ordförande i HIF måste du visa dig.

Rollen som ordförande i HIF har både positiva och negativa sidor. De mest positiva aspekterna av att vara ordförande, menar Claes, handlar helt enkelt om själva fotbollen. Det är för fotbollens skull han arbetar inom HIF, inte något annat. Det ständiga suget efter fotboll är drivande.
- Lika skönt som det kan vara när sista matchen är spelad, lika roligt är det så fort träningsmatcherna kommer igång. Då har man gått några månader utan fotboll. Det är en hatkärlek, man älskar fotboll men om det inte går bra är man ju förtvivlad.

Känslomässigt engagemang
Mottot Johansson försöker leva efter i sitt arbete är att vara lika lycklig när det går bra som han är olycklig när det går dåligt. En inte allt för lätt balans, menar han. Det är lätt att man blir mer deprimerad när det går illa. Arbetet blir också lättare av att man har roligt med vad man gör, att man kan tycka bra om sina arbetskamrater.
- Men det är mycket skitjobb, mycket hårt arbete. Speciellt nu när vi har det lite kärvt.

De negativa aspekterna med jobbet finns också. Att vara ordförande i en klubb som HIF bär, som tidigare nämnt, med sig ett visst ansvar. Helsingborgarna och HIF har ett speciellt förhållande, något som man kan känna av ganska tydligt i den position Claes innehar. Helsingborgarna engagerar sig i vad som händer kring klubben, helt enkelt.
- Går det inte bra får du verkligen höra det och går det bra så är allting som det ska vara. Jag brukar jämföra med att vara ordförande i exempelvis Halmstads BK. Går det dåligt för dem är det ju ingen som sprayar ner deras väggar eller krossar fönster.
- Men så är det. Och vi ska ha blåslampan efter oss. Ibland vill man bara att det ska vara lite mer nyanserat, kanske.

Antingen är allt nattsvart eller så är det tvärtom?
- Ja. Men jag förstår folk, man SKA ställa krav. Se på Norrköpingsmatchen hemma. Det var en ren katastrof, det finns inga ord. Det får inte upprepas. Däremot får man inse att alla lag kan göra dåliga insatser. Se på Inter eller Bayern Munchen, de förlorar också ibland. Det gäller att ha perspektiv.

Folk engagerar sig gärna. Hur ska jag göra om jag exempelvis vill bli ordförande i HIF någon gång i framtiden?
- Styrelsen kan själv välja in någon person, som blir adjungerad. Det rör sig ofta om att man sitter på någon kunskap som är väldigt värdefull. Fotbollskunskaper, kunskaper i näringslivet. Det handlar om timing, det beror lite på vad det saknas för folk i styrelsen just vid aktuellt tillfälle.
- Är man adjungerad ett antal månader kan styrelsen föreslå att personen tas upp, i samband med årsmötet. Men det är ju sällan någon går rakt in som ordförande, man bör ha en viss kontinuitet i föreningsstyrelsen.

Intressegrupperna
Förutom styrelsen finns det en mängd andra människor att lyssna på. Det är spelarna, supportrarna, sponsorerna och andra intressenter. För Claes är en av de allra viktigaste delarna att höra vad supportrarna har att säga. Han försöker att medverka så gott han hinner.
- Supportrarna är väldigt viktiga för oss, kontakten mellan oss måste vara bra. Jag ska vara med på Kärnans nästa styrelsesammanträde, exempelvis. Fansen är de som kan sätta stämning på Olympia och de har blivit mycket, mycket bättre. De har en fungerande styrelse och en bra klubblokal nu, bland annat. Även på arenan har de blivit bättre, tycker Johansson.

- Vi får tänka på att det exempelvis inte finns något tak över ståplats, ljudet försvinner rakt upp i luften. De sköter sig bra, inga bengaler och så - bengaler kostar oss 10,000 kronor stycket i böter. Jag hoppas de kan växa ytterligare i storlek.

Tak över ståplats. Det är väl inte aktuellt i dagens läge?
- Nej, och det är frustrerande att inte kunna investera i saker just nu. Vi har en fantastisk anläggning på Olympia men kortsidorna är inte färdiga.
- Vi har planer på kortsidorna, men det kommer inte att hända något förrän vi får någon som vill bygga och bekosta ombyggnad, eftersom vi själv inte kan finansiera detta. Kanske något företag som bygger kontorskomplex i hörnorna eller något liknande.

Klicka här för att läsa del 2 i intervjun.

martin.falkman@svenskafans.com2002-12-05 10:55:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen