Intervju: Mats Björklund - del 2
Vi pratar vidare med ÖIS klubbdirektör. I det här avsnittet är det publiksnack för hela slanten.
- Vi har en kostnadskostym som inte på något sätt sticker ut. Om vi omsätter någonstans mellan 25 och 30 miljoner, så tror jag inte vi hamnar över mitten, eller kanske på nedre halvan, bland de allsvenska klubbarna. Nu kanske många har bromsat i det sista, det vet jag inte, men vi ligger inte på något sätt högt i den ligan. Men när det gäller intäktssidan däremot, då ligger vi riktigt dåligt till. Jag tror vi jämförde oss med Trelleborg förra året när det gäller intäkter.
- Det beror på två stora poster; dels sponsorintäkter, våra samarbetspartners, och dels publiken. Vi har ju haft dåliga publiksiffror genom åren, intresset för ÖIS har inte varit så jättestort. Och sponsorintäkter och publik, det hänger ihop. Ju mer publik du har, desto större intresse bland sponsorerna. Och ju fler sponsorer, ju starkare ekonomi du har, desto bättre lag kan man ha och desto mer publik får man. Men på de två senaste åren känns det som att det har blivit en markant skillnad på den biten. Det känns som om ÖIS är på väg uppåt, framför allt publikmässigt. Vi såg ju förra säsongen att även om derbyna var två stora orsaker så tog vi ett rejält kliv upp även bortsett från det. Det gäller att försöka få upp siffrorna ännu mer.
Men nu var ju ÖIS ett topplag. Det kan man knappast budgetera med. Hur får man in publiken oberoende av sportsliga framgångar?
- Det är naturligtvis svårt att säga att man skall ligga i toppen varje gång. Men jag tror att en förutsättning för att skapa den där publiken är att spela bra fotboll och att ligga i toppen. Sedan kan man säkert, när man väl fått upp publiken, behålla den även om man skulle ha ett sämre år. Men när man är på väg uppåt så tror jag att man måste tillhöra topplagen.
- Sedan finns det ju många andra saker att göra. Hela evenemanget att gå på en ÖIS-match måste bli en upplevelse. Det är inte bara fotbollen som räknas. Jag tror att derbymatcherna var väldigt positiva, med allt det som hände utanför innan matchen. Bara synen när man kommer till Ullevi, att man ser att det är mycket folk, alla tält och det här, gör att det blir något mer av det. Och det tror jag är viktigt även på Gamla Ullevi; för någon ny arena till de närmaste säsongerna tror jag inte vi får, vilket hade varit önskvärt. Säg att vi får spela på Gamla Ullevi ett antal år till. Då tror jag ändå att man skall försöka utveckla detta så mycket man kan, att göra mer av ett evenemang av det. Om det sedan är tält eller vad det är, men att det händer saker hela tiden. Jag tror att det är viktigt.
Har du några konkreta idéer?
- Nja, vi har pratat lite grann om att försöka göra något liknande som på derbyt, med lite tält och sånt. Det kan vara öltält eller kaffetält, det kan vara företag som presenterar saker, något slags evenemangstorg eller vad man skall kalla det... Men att det händer något i alla fall, så att man får helhetsupplevelsen till att bli positiv.
- Det tror jag är en av anledningarna till att Frölunda (hockeylaget, red anm) har så mycket folk på sina matcher. Oavsett om det är Linköping eller Färjestad eller vad det är så är det slutsålt. Folk som går dit upplever mer än bara ishockey. De gör mycket utanför, har mycket försäljningsstånd och souvenirer och allt. Men de har det lättare, för de är ju därinne med sina grejor. Sedan är det klart att det går ju bra för dem nu, då blir det roligare. Men jag tror att en av nycklarna är att man gör något.
Framför allt är det väl folk som lockar folk, har jag en känsla av...
- Ja, dels det. Idag är det ju nästan så att "Herregud, kan jag få biljetter till Linköping? Det är klart jag måste gå." Men jag tror ändå att hela atmosfären runt om i Scandinavium är väldigt trivsam på olika sätt. Och, som du säger, folk föder folk. Kunde man få lite av den känslan på Gamla, att vi höjer våra publiksiffror ytterligare och lite go stämning och så där så... allting föder. Kan man dessutom göra saker utanför eller hur man nu löser det, så att det händer saker hela tiden, vare sig man är där trekvart eller en kvart innan matchen, så får man den där synbilden att det händer saker kring ÖIS matcher. Det tror jag är positivt.
Hur genomtänkt är det kring matcherna? Musiken i högtalarna, bollkallarnas klädsel... alla detaljer. Är det något ni fokuserar på? Satsar på att skapa en helhetsbild?
- Ja... Nu är det ju så inne på matcharenan att vi är väldigt styrda av TV och av de regler som Svenska Fotbollförbundet sätter upp. Man har bara ett visst antal minuter att disponera i föreningen. Sedan är det vad rikssponsorerna vill, vad TV vill och så. Så inne på själva matcharenan är det ganska begränsat vad vi kan göra och inte göra. Men det finns säkert saker att förbättra där också. Men det jag är ute efter, det är mer vad som händer utanför arenan.
Kommer det något i år?
- Vi håller på att prata om det, om man kan lösa det här med... om vi kallar det evenemangstorg eller stråk eller vad man vill. Ungefär som när vi hade derbyt på Nya. Bara en så enkel sak som ansiktsmålning för barnen. Det var ju kö där redan två timmar innan. Jag tror de upplevde det som positivt. Många kanske inte ens brydde sig om hur det gick i matchen, men det var en rolig grej. Då tycker man det är roligt att komma tillbaka. Och det är det man skulle vilja skapa kring även våra andra matcher.
- Sedan kanske man inte kan göra det i lika stor omfattning, för utrymmet finns inte. Man kan ju inte göra särskilt mycket innanför grindarna på Gamla Ullevi, varken på ståplats eller på sittplats, utan det är ju då om man kan hitta lösningar på en del av parkeringsplatsen eller så. Det är ju sånt man får jobba på. Jag vet att även Blåvitt har samma tankegångar, så vi jobbar ihop i alliansen för att driva de här frågorna. Så får vi se.
- Men det är en viktig bit, publiken, och det måste vi bli bättre på. Eller vi måste öka våra intäkter, kanske jag skall säga.
ÖIS körde ju mycket med erbjudanden på biljetter i fjol. Förlorade ni mycket pengar på det?
- Det beror på vad du tänker på för erbjudanden.
Tjejer gratis till exempel.
- Det är ju jättesvårt att mäta. Säg att det på varje match är 7-800 damer. Skulle alla de ha betalat så kan man lätt räkna ut vad man förlorar. Men så funkar det ju inte. Hur många av dem hade gått om de måst betala? Och hur många damer fick med sig någon som betalade, som annars inte hade gått? Så det är jättesvårt.
Och hur många damer fick smak för det och kommer tillbaka nästa gång...
- Javisst, det är ju så. Så tiden får utvisa. Men det är ändå positivt att man höjde publiksiffrorna.
- Men för ekonomins skull, för driftsresultatet, så måste vi öka intäkterna. Det är det vi fokuserar på. Vi tittar naturligtvis på kostnadssidan också, men det känns inte som om där finns så jättemycket att göra. Kostnadsmassan finns där, om vi vill bedriva vår verksamhet på det här sättet. Och sportsligt tycker vi att vi har kommit väldigt långt. Och det gäller både A-lag, B-lag, U-lag, juniorlag... Vi känner att vi är väldigt väl framme där, om vi jämför med kollegorna i Allsvenskan. Det känns som om vi är på bra väg. Och då finns den där kostnadsmassan. Men det vi behöver bli bättre på, det är på intäktssidan.
Till del 3