Med en god portion flyt fick HIF med sig en poäng från Eskilstuna.

SUPERETTAN, OMGÅNG 19
Tunavallen, lördag 11 september 2021kl 1700:

AFC Eskilstuna–HIF 2–2 (1–0)
1-0 Ashley Coffey (42, assist Abdelkarim Mammar), 1-1 Assad Al Hamlawi (63, assist Wilhelm Loeper), 1-2 Anthony van den Hurk (72, assist Dennis Olsson), 2-2 York Rafael (90, assist Abdelkarim Mammar)
Publik: 1910

HIF (4-4-2): Kalle Joelsson – Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Emil Hellman – Wilhelm Loeper (Benjamin Acquah, 80), Adam Kaied (Dennis Olsson, 59), Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg (Brandur Hendriksson, 59) – Rasmus Karjalainen (Assad Al Hamlawi, 59), Anthony van den Hurk.

Ej använda avbytare: Alexander Nilsson (mv), Casper Widell (b), Emil Hellman (b).

Skadade/avstängda: Anders Lindegaard (mv, skadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Victor Göransson (mf, återhämtar sig från hjärnskakning).

Övriga spelare: Victor Blixt (b), Vladislav Kreida (mf), Noel Mbo (fw), Alhaji Gero (fw).

AFC Eskilstuna (3-4-3): Noel Törnqvist – Pontus Rödin, Robin Tihi, Abdelkarrim Mammar – Victor Fors (Jesper Manns, 69), Kazuki Takahashi (Felix Michel, 69), Ismet Lushaku (Ibrahim Blati Touré, 69), Albin Linnér – Alexander Ahl Holmström (Viktor Götesson, 33), Ashley Coffey, Aliyu Yakubu (York Rafael, 76).

Ej använda avbytare: Joshua Wicks (mv), Leonardo Farah Shahin (fw).

Före matchen:
– Efter två veckors uppehåll var det dags för match igen för ett formstarkt HIF.

– För motståndet stod seriens bästa hemmalag: AFC Eskilstuna hade vunnit sju och spelat oavgjort i två av nio hemmamatcher.

– Målvakt Anders Lindegaard, som utgick skadad i derbyt senast mot Landskrona, saknades och Kalle Joelsson fick därmed göra säsongens tredje match.

Senaste matcher:
HIF vann senast ett jämnt derby borta mot Landskrona BoIS via Adam Kaieds 1-0-mål i den första halvleken. Di röe hade tagit 13 poäng på de senaste fem seriematcherna.

AFC kom närmast från seger hemma mot Brage (2-1).

Laguttagning:
Kalle Joelsson ersatte alltså skadade Anders Lindegaard i startelvan. Bödvar Bödvarsson, avstängd mot BoIS, var tillbaka och därmed fick Emil Hellman börja på bänken. Där fanns också Brandur Hendriksson, vilket gav plats åt Viktor Lundberg i startelvan för första gången sedan vårsäsongen. Han inledde till vänster på mittfältet medan Adam Kaied tog Hendrikssons tidigare plats bredvid Rasmus Jönsson på innermittfältet.

Tabelläget:
3. HIF
 18M-10V-4O-4F 23-12 34p.
9. AFC Eskilstuna: 18M-7V-4O-7F 25-20 25p.

Väder:
Det var cirka 16 grader och mulet i Eskilstuna vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
AFC var det klart bättre laget i den första halvleken. Man lät inte HIF hålla i bollen under längre perioder och under framför allt den första halvan av halvleken så fick HIF mest slå ifrån sig. Ismet Lushaku fick en ypperlig möjlighet att öppna målskyttet för hemmalaget redan i den sjunde minuten, men hans skott gick rakt på Kalle Joelsson. Ashley Coffey nickade utanför i den tionde och tvingade Joelsson till en stark räddning i den 24:e.

HIF tog sig sedan in allt mer i matchen och fick lov att bygga lite mer anfallsspel på offensiv planhalva. Hemmalagets skyttekung, Alexander Ahl Holmström som gjort nio mål i serien i år, tvingades utgå efter en duell där han såg ut att skada axeln. Han ersattes av Viktor Götesson. Men när det såg ut som att AFC-offensiven ebbat ut och en ganska temposvag halvlek skulle sluta mållös, slog AFC till. Ett högerinlägg nickades ned av Abdelkarim Mammar i straffområdet. Centralt i detsamma dök Coffey upp och den här gången gjorde britten inget misstag. Han avslutade direkt och 1-0 var ett faktum efter 42 spelade minuter.

Andra halvlek:
HIF kom inte ut till den andra halvleken tydligt förbättrat. Man fortsatte att ha svårt att skapa chanser, men man skulle visa sig ha något viktigare på sin sida: Effektiviteten.

Bara fem minuter efter ett trippelbyte i den 59:e minuten kom nämligen kvitteringen. I samband med en kontring hittade Wilhelm Loeper in i straffområdet med en markboll och den nyinsatte Assad Al Hamlawi kunde fri slå in sitt tredje mål för säsongen. Avslutet kom på vad som egentligen var HIF:s första klara målchans i matchen.

AFC Eskilstuna var sedan mycket nära ett ledningsmål i den 67:e minuten när ett skott från Lushaku var nära att styras in i eget mål av Kalle Joelsson, som inte lyckades greppa skottet, men han fick stopp på bollen precis framför mållinjen.

Istället visade HIF upp sin fina effektivitet framåt. En annan av de tre inhopparna, Brandur Hendriksson, snodde bollen av Aliya Yakubu på offensiv planhalva och skickade via Wilhelm Loeper fram bollen till den tredje inhopparen Dennis Olsson till vänster i straffområdet. Till höger om honom fanns Anthony van den Hurk, som fick bollen och enkelt kunde slå in ledningsmålet – hans tionde för säsongen.

HIF såg sedan ut att kunna försvara sin ledning, men i slutminuterna fick AFC lite tryck mot HIF:s straffområde och efter ett längre anfall fick ytterligare en inhoppare, York Rafael, skottläge. Den tidigare Kalmar-spelaren fick se sitt skott från straffområdeslinjen leta sig in och fastställa slutresultatet till 2-2.

Summering:
– HIF gjorde överlag en svag insats och målen kom till på de enda riktiga lägen man skapade i hela matchen.

– AFC inledde starkt, men under större delen av matchen kunde HIF försvara den egna sista tredjedelen på ett bra sätt.

– Poängtappet till trots avancerar HIF en position i tabellen och det är trots allt bara tre lag som lyckats ta poäng borta mot AFC i år.

Tabelläget:
2. HIF
 19M-10V-5O-4F 25-14 35p.
9. AFC Eskilstuna: 19M-7V-5O-7F 27-22 26p.

Nästa match:
HIF:s nästa match spelas på redan på tisdag, hemma mot Trelleborg.

Spelarbetyg:
KALLE JOELSSON, 6
Nära att tappa in Lushakus skott i mitten på andra. 2-2-målet såg inte helt otagbart ut, men Joelsson räddar godkänt betyg med ett par kvalificerade räddningar.

ANDREAS LANDGREN, 6,5
Gick framåt på ett bra sätt när HIF väl anföll och gjorde det OK defensivt.
RAVY TSOUKA, 5,5
Passningsmässigt jobbig match med flera slarvmissar. Som vanligt fysiskt skicklig i försvarsspelet, men överlag inte en av hans bättre matcher.
CHARLIE WEBERG, 6
När HIF trycktes tillbaka i början stod Weberg upp i straffområdet och höll bollen borta från de farliga lägena. En del slarviga aktioner, som när han spelade bollen till Mammar vid 2-2-målet.
BÖDVAR BÖDVARSSON, 6
Knappt godkänd.

WILHELM LOEPER, 7 (*)
Inblandad i båda målen.
Var lite väl het i första halvlek och drog på sig varning. Såg dock också till att AFC fick två varningar och när HIF skapade något så var Loeper inblandad.
ADAM KAIED (UT 59), 5
Inte särskilt övertygande insats i en match där HIF:s centrala mittfält sällan stod ut.
RASMUS JÖNSSON, 6
Hade några bra offensiva insatser, som ett försök till en passning som höll på att skära rakt igenom två lagdelar och ge en chans i straffområdet. Bra offensiv aktion också när han stack iväg med boll efter snabb frispark och sköt bra skott. Annars stod inte heller Jönsson ut idag.
VIKTOR LUNDBERG (UT 59), 5
Tillbaka i startelvan för första gången sedan EM-uppehållet. Övertygade knappast i någon av riktningarna.

RASMUS KARJALAINEN (UT 59), 5
Blek när han fick bollen och det var inte så ofta i match där HIF sällan etablerade anfall på sista tredjedelen.
ANTHONY VAN DEN HURK (K), 6,5
Gjorde mål och andraassist utan att egentligen övertyga i övrigt.

BRANDUR HENDRIKSSON (IN 59), 6
Viktig bollvinst vid 1-2-målet, men förändrade annars inte matchbilden särskilt tydligt när han kom in.
DENNIS OLSSON (IN 59), 6,5
Fin passning till 1-1-målet.
ASSAD AL HAMLAWI (IN 59), 6,5
Såg taggad ut och fick göra säsongens tredje mål.

Benjamin Acquah (In 80, hann inte sätta något avtryck när HIF blev allt mer tillbakapressat) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5
Godkänt att ta poäng borta mot AFC, men sättet det gjordes på var inte godkänt. En svag HIF-insats.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:

7 min – MÅLCHANS, AFC: Chaouche får bollen till vänster i straffområdet efter markinspel från Fors på andra kanten. Han spelar snett inåt bakåt till Lushaku som får bra skottchans från 15 meter. Skjuter rakt på Joelsson. Farligt.
10 min – MÅLCHANS, AFC: Ahl Holmström håller boll till höger högt uppe på offensiv planhalva efter lång boll från egen backlinje. Spelar bak till Yakubu, som slår inlägg från höger ytterposition. Coffey får nickläge mitt i straffområdet. Nickar utanför.
11 min – AVSLUT, HIF: Karjalainen fixar fram bollen till Landgren som slår högerinlägg. Van den Hurk nickar utanför, får ej riktig träff.
24 min – MÅLCHANS, AFC: Coffey skjuter från drygt 20 meter. Lågt skott, som tvingar Joelsson att sträcka ut och rädda till hörna vid stolproten.
26 min – GULT KORT, AFC: Ashley Coffey kommer sent in i tackling på Loeper på offensiv planhalva.
33 min – BYTE, AFC: Viktor Götesson IN, Alexander Ahl Holmström UT.
34 min – AVSLUT, HIF: Markinspel från höger från Landgren. Karjalainen klackar mot mål från ett par meter. Utanför.
36 min – GULT KORT, HIF: Charlie Weberg går in med sträckt ben i duell på mittplan.
41 min – AVSLUT, AFC: Takahashi skjuter utanför från 20 meter ur höger innerposition.
42 min – MÅL, AFC: Mammar nickar ned högerinlägg från Fors i straffområdet. Ashley Coffey får bollen och skickar in 1-0 från 12 meter.
45 min – GULT KORT, HIF: Wilhelm Loeper hockeytacklar Linnér på offensiv planhalva. Avstängd i nästa match mot TFF.
45+2 min – AVSLUT, HIF: Van den Hurk skjuter från 19 meter ur central position. Inga problem för Törnqvist.

Halvtid – STATISTIK: Avslut: 5-3. På mål: 3-1. Hörnor: 6-3.

48 min – AVSLUT, AFC: Linnér skjuter högt över från drygt 20 meter.
50 min – AVSLUT, AFC: Efter snabbt kombinationsanfall avslutar Yakubu från 18 meter ur höger innerposition. Utanför främre stolpen.
59 min – BYTE, HIF: Brandur Hendriksson IN, Viktor Lundberg UT.

59 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Adam Kaied UT.
59 min – BYTE, HIF: Assad Al Hamlawi IN, Rasmus Karjalainen UT.
62 min – AVSLUT, AFC: Lushaku skjuter över från 20 meter ur vänster innerposition.
63 min – MÅL, HIF: AFC tappar boll på egen planhalva. Van den Hurk spelar bollen till Loeper på högerkanten. Han slår kontrollerad markboll in till Assad Al Hamlawi som avslutar direkt från bortre delen av målområdet. 1-1.
67 min – MÅLCHANS, AFC: Lushaku skjuter från 20 meter ur höger innerposition. Rakt på Joelsson som dock inte lyckas greppa bollen, utan är nära att tappa in den. Fångar dock den till slut framför linjen.
69 min – BYTE, AFC: Jesper Manns IN, Victor Fors UT.
69 min – BYTE, AFC: Ibrahim Blati Touré IN, Ismet Lukashu UT.
69 min – BYTE, AFC: Felix Michel IN, Kazuki Takahashi UT.
71 min – MÅLCHANS, HIF: Snabb frispark från mittcirkeln från Weberg. Till Jönsson, som avancerar fram med boll och skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Törnqvist sträcker ut och räddar med viss möda.
72 min – MÅL, HIF: HIF vinner boll på mittplan genom Hendriksson. Loeper i central position passar ut bollen till vänster i straffområdet där Olsson spelar in längs marken till Anthony van den Hurk som direkt slår in 1-2.
76 min – BYTE, AFC: York Rafael IN, Aliyu Yakubu UT.
78 min – AVSLUT, AFC: Linnér skjuter frispark ur central position från knappt 30 meter. Högt över.
80 min – BYTE, HIF: Benjamin Acquah IN, Wilhelm Loeper UT.
90 min – MÅLCHANS, AFC: Coffey får skottchans från 16 meter efter att ett högerinlägg nickats ned i straffområdet. Joelsson räddade och Weberg rensade undan returen. Bollen hamnar dock hos York Rafael, som skjuter från 17 meter ur höger innerposition. In i mål.
90+3 min – MÅLCHANS, AFC: Vänsterhörna från Blati Touré nickas av Coffey i bortre ytan. Van den Hurk täcker framför mållinjen.
90+3 min – AVSLUT, AFC: Rafael skjuter högt över från distans.

Matchen slut – STATISTIK: Avslut: 15-6. På mål: 6-4. Hörnor: 9-4.