Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-10-24 17:30

AIK - IFK Norrköping
1 - 0

Fem spaningar efter AIK - IFK Norrköping: Seger med bitter eftersmak?
Bild på Zachary Elbouzedi och Fransson från gårdagens drabbning.

Fem spaningar efter AIK - IFK Norrköping: Seger med bitter eftersmak?

För första gången sedan den 16:e juli 2017 så vann AIK en allsvensk fotbollsmatch mot IFK Norrköping. Det bjöds inte på något skönspel från hemmalaget, men Stefanellis mål räckte för tre blytunga poäng i tabelltoppen.

Nabil lagets bästa nia?
Att Nabil trivs bäst centralt i banan är något som går att fastställa efter den här säsongen. Istället för att utgå ifrån en kant har han under den senaste tiden fått spela bakom lagets anfallare, men igår ledde han lagets anfall som anfallaren högst upp. Det var inte den bästa match jag sett honom stå för, men samtidigt tycker jag att han erbjuder mer än vad både Henok och Bojan gör.

I återerövringsspelet är han nivåer bättre än Henok och Bojan. Han är snabbare, mer intensiv i presspelet och är även stark. I gårdagens match så valde AIK däremot att inte sätta någon hög press efter ledningsmålet, men de gånger de gjorde det så syntes en stor skillnad. Utöver spelet utan boll så hotar han i djupet på ett mycket bättre sätt än de andra två, även om han inte är vindsnabb längre. Det är nog många som tänker att vi förlorar en bra targetspelare när vi bänkar Henok och Bojan, men jag tycker att Nabil visat upp att även han klarar av det numer.

Inne i boxen är han ständigt farligt och kommer i matchen mot Norrköping till en riktigt bra chans, men där nekades han av en svettig räddning från Jansson i bortamålet. Jag vet inte riktigt hur AIK bör formera centralt i anfallet framöver, men jag slår fast att Nabil är lagets bästa anfallare för tillfället.

Rogic åter centralt i planen
Efter en längre period utanför truppen på grund av skador och personliga skäl så har Rogic spelat en del från en kant under den senaste tiden. Där tycker jag inte riktigt han kommer till sin rätt offensivt, men där det defensiva arbetet är så gott som felfritt. Därför var det spännande att se honom i sin rätta roll från start, men såg det så mycket bättre ut? Tveksamt. Som jag var inne på tidigare är han otroligt nyttig i spelet utan boll, men framåt produceras det alldeles för lite. Han försöker i inledningen av matchen med några djupledsbollar och hittar fina ytor, men det leder sällan till något. 

Just nu ser jag honom som en spelare för de tuffare matcherna där AIK kanske främst får prioritera det defensiva. Hoppas vi kan få se mittfältaren börja göra lite poäng, något han gjort förr i Allsvenskan. 

Stefanelli tillbaka i elvan - och målprotokollet
Efter att ha varit avstängd mot Hammarby så kunde argentinaren återigen få starta. Att det här var en match med extra laddning för Stefanelli är bara att konstatera. Först och främst var han förmodligen otroligt laddad på att få spela igen och kanske ge ett slags förlåt till supportrarna efter incidenten mot Djurgården. För det andra så stod det en tränare framför Norrköpings bänk som ställt Stefanelli ordentligt åt sidan under hans tid som tränare i AIK.

Att Stefanelli också fick avgöra med matchens enda mål, ett mål som för övrigt påminde mycket om det han gjorde mot Djurgården, var nog otroligt skönt för honom personligen. I övrigt stod inte sydamerikanen för någon större insats, men han ger alltid järnet och är lurig på offensiv planhalva. AIK är ett ganska mycket bättre lag när han finns med i startelvan jämfört med när han saknas. 

En seger med något bitter eftersmak?
Det är inte rätt läge att klaga på spel efter en blytung seger mot ett bra IFK Norrköping. Samtidigt är det trist att laget helt slutar spela fotboll efter ledningsmålet. Precis det tycker jag Lustig sätter bra ord på i en intervju med Discovery efter matchen: “Det är våran styrka och vår svaghet att när vi gör 1-0, inte slår av på takten, men vi blir lite för baktunga.” Att kunna försvara så bra och så länge mot ett offensivt skickligt Norrköping är naturligtvis imponerande, men ska laget behöva falla tillbaka så mycket som de gör? Jag tror inte det. 

Att Lustig tog säsongen tredje varning och således missar toppmatchen i Malmö på onsdag bidrar även det till den något negativa känslan efter matchen. Vem som ska spela som högerback återstår att se, något Bartosz själv var inne på i presskonferensen efter matchen. Det saknas naturlig ersättare på den positionen och det blir nog att flytta runt på lite spelare för att lösa det.

Nästintill felfria på Nationalarenan
Finns det någon repigare skiva än den om att AIK är usla på bortaplan? Förmodligen inte. Däremot är det inte riktigt lika vanligt att höra om den otroligt imponerande statistiken laget har på hemmaplan. AIK har på 13 hemmamatcher under säsongen vunnit 11 och kryssat 2! Att ha den typen av facit är en bedrift och något som garanterat sätter skräck i motståndarna redan innan matchen. Den resultatraden gör att AIK placerar sig som ganska solklar etta i hemmatabellen.

Vad som gör AIK så otroligt starka på hemmaplan är nog att underlaget är naturgräs (som visserligen börjar likna en åker), att man inleder matcherna i ett betydligt mycket högre tempo än på bortaplan och så publiken förstås. 

Dessvärre för AIK:s del väntar nu Malmö borta och Halmstad borta. Kollar man bortatabellen så ligger AIK placerade på en nionde plats, efter lag som IFK Göteborg och Varberg. Att vinna i Malmö har nästan börjat ses som en omöjlighet för AIK, men samtidigt är det mot topplag AIK varit som bäst under säsongen. Det återstår att se vad som segrar, bortaspöket eller skickligheten mot bra lag.

Utökades guldhoppet med Malmös poängtapp på Västkusten? Är Djurgården favoriter till guldet? Är matchen på onsdag direkt avgörande för AIK:s chanser?

Filip Barkman2021-10-25 18:56:56
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen