Lagbanner
Borås Arena, 2021-11-29 19:00

Elfsborg - AIK
2 - 4

Fem spaningar efter Elfsborg - AIK: Drömmen om guld lever
Bild på firandet med bortaklacken efter segern i Borås.

Fem spaningar efter Elfsborg - AIK: Drömmen om guld lever

Dubbla underlägen i Borås slutar sällan i tre poäng, men det gjorde det efter en imponerande andra halvlek. 2-4 blev slutresultatet och Malmö fick ställa in guldfirandet, åtminstone temporärt.

Dirigenten Bilal
En av AIK:s bäste spelare för säsongen i mina ögon är Bilal Hussein. Han har gått från att vara en medioker startspelare till att bli en av de absolut viktigaste. Det är tydligt hur medspelarna söker honom i uppspelsfasen och det även om han har motståndare kring sig. När AIK spelar bra stavas det ofta - Bilal. Extra tydligt blir allt det här i Larssons frånvaro då han får bära mittfältet.

Han har både det långa och det korta spelet när det kommer till passningar. Utöver det tycker jag att han värderar situationer på ett bra sätt, han varierar med att lugna ner tempot och sätta igång anfallen.

Ska AIK vara ett topplag även nästa säsong så blir det viktigt att behålla Bilal, eller ersätta honom med kvalité. Otroligt glädjande att se hans oerhörda framsteg under säsongen.

Ibland är fotboll ologiskt
Förvånande nog så fick varken Ofori eller Ayari ersätta Sebastian Larsson på mittfältet. Istället blev det Filip Rogic från start, något som i 54 minuter såg ut som ett bedrövligt beslut från Bartosz. Mittfältaren lös med sin frånvaro och stod inte för många rätt, men vad gör det när han sedan pricksköt in 2-2. I den andra halvleken lyfte han sig likt laget, men insatsen över 90 minuter lämnar mer att önska.

Trots det oerhört viktiga målet är det tyvärr en Rogic som inte hittat rätt i AIK. Har svårt att se vad det är han ska tillföra förutom löpmeter. Det är inte alls den Rogic man kunde se i Örebro. Han är långsam rent fysiskt, men kanske framförallt i beslutsfattningen. Plockar Sebastian Larsson ner skylten och/eller Bilal lämnar för utlandet så hoppas jag inte att Rogic är lösningen från Jurelius.

Är prio ett inför nästa säsong att värva en 9:a?
Det är lätt att blicka för mycket på de senaste matcherna, men visst har Bahoui och Stefanelli tystat alla kritiker den senaste tiden. De har tillsammans stått för 20 mål, 10 vardera, och det i ett relativt målsnålt AIK. Med en omgång kvar att spela är det för mig tydligt att det AIK är i störst behov av är en vänsterytter. Får Nabil och Stefanelli flankeras av Elbouzedi och en vänsterytter med klass så kan det bli ett roligt AIK att följa nästa år.

I matchen mot Elfsborg tycker jag Nabil visar vilken spelare han blivit. Det är inte längre en spelare som går förbi motståndare med läckra finter eller sin snabbhet. 2021 är han istället en spelare som har sina styrkor i det fysiska spelet. Han börjar behärska spelet som uppspelspunkt på ett allt bättre sätt. 1-1 målet idag visar även vilken tyngd han har i straffområdet där han hänsynslöst nickade in kvitteringen.

Bakom Nabil har även Stefanelli hittat rätt i spelet som offensiv mittfältare. Det är långt ifrån den bästa matchen han gör mot Elfsborg, men matcherna innan denna har han hittat upp rätt ytor och är tongivande för anfallsspelet för AIK. Målen han gör i Borås är riktiga målskyttsmål där han håller sig framme och står rätt.

Två skilda halvlekar
Att Elfsborg är ett lag som kan sätta en hård och tidig press är inget som undgått någon, vilket gör det svårbegripligt att AIK såg så tagna ut av det. Tycker AIK gjorde rätt i att försöka spela sig ur en del situationer. Däremot slarvades det alldeles för mycket och de gulsvarta kunde därför ta ett tydligt grepp om de första 45. Precis det låg bakom Elfsborgs ledningsmål där AIK tappade bollen på egen planhalva och där det därifrån gick snabbt, även om Nordfeldt naturligtvis ska parera Alms skott.

I den andra halvleken var det ombytta roller. AIK tillät inte Elfsborg komma in i pressen och påbörjade istället sitt försvarsspel högre upp. Det är även på sin plats att lyfta Bartosz matchcoacning då han ersatte Erik Ring med Jetmir Haliti. Det är lätt att säga det då Otieno stod för en fantastisk assist, men bytet föll väl ut på fler sätt än så. Att Otieno dominerat som vänsterback är uppenbart för samtliga, men frågan är om inte AIK blir ett bättre lag med honom som ytter och Haliti bakom? Det är såklart för tidigt att säga då Haliti inte visat vad han går för än. Kanske är det en fråga vi aldrig får besvarad då Otieno borde göra sin sista match i AIK på lördag.

Skumpan tillbaka på kylning i Skåne
Vid 2-1 ledning för Elfsborg i halvtid var det nog flera med himmelsblå hjärtan som plockat fram skumpan, men den är bara att ställa tillbaka. Har Malmö satt griller i sina egna huvuden? Kanske. Att laget samlades på Eleda Stadion ser jag personligen som fullt rimligt, men visst kan det bli en aning jobbigare att ställa om till säsongens sista omgång. 

Förutsättningarna är enkla. Malmö måste förlora mot Halmstad samtidigt som AIK vinner mot Sirius. Det mesta talar naturligtvis för att Malmö får lyfta Lennart Johansson pokal, men det faktum att Halmstad kommer spela för att undvika kval ska inte underskattas. Det är bara att kolla på hur bottenlag förvånat en del den senaste tiden för att förstå att de har några procent mer investerade i matcherna (vilket inte gäller på lördag då Malmö kan säkra guldet på hemmaplan).

Det är mycket som behöver bli bättre i AIK inför kommande säsong, men just nu är det bara att njuta av att drömmen om guld lever. Finns ingen vettig Gnagare som inte hade tagit nuvarande tabelläge inför säsongen.

På lördag är det dags för samtliga supportrar att visa sitt stöd och sjunga hem tre poäng. Passa på att njut, klart nerverna kommer finnas och kan dyka upp under matchens gång, men guldet är Malmös att förlora! Utöver det ska Henok tackas av, en av klubbens största kvällar KAN bli ett faktum.

Vad tycker ni om matchen? Vem var lagets bäste spelare? Hur högt rankar ni Henok bland nutida ikoner? Tror ni på guld?

Filip Barkman2021-11-29 22:30:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen