Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-04-16 15:00

AIK - Hammarby
2 - 0

Spelarbetyg: AIK - Hammarby

Spelarbetyg: AIK - Hammarby

AIK går in och visar i dagens derby att laget har mer i sig än de 2 inledande matcherna. Dagens derbyvinst var möjligtvis den viktigaste på länge. Nedanför kommer individuella spelarbetyg för de svartgula.

Kristoffer Nordfeldt: 2
Vad ska man ge för betyg till en målvakt som aldrig testas? Ja med tanke på hur solid AIKs defensiv var idag, med knappt ett skott mot sig, blir Nordfeldts insats stabil och inget mer. Målvakten fick stå sysslolös hela matchen md endast några utsparkar.

Alexander Milosevic: 3
Den gamle Milo som vi inte fått se ett smack av i år kom tillbaka idag. Håller sig rätt i position hela matchen och tar den ledarroll som förväntas av honom i samband med den erhållna kaptensbindeln. Vevar på och peppar sina lagkamrater hela matchen.

Sotirios Papagiannopoulos: 4
Kritiken var inte nådig mot hela laget efter de 2 inledande matcherna, där Sotte bland annat fått stå i skottlinjen. Många åsikter om att ”han är färdig” flög runt på sociala medier. Idag är han en tank i hela försvarslinjen och bevisar nyttan av sin styrka. Uppspelsfoten kanske inte är den vassaste. Farten kanske inte är den vassaste. Men när Sotte håller sig i position är han en stor del av den vägg som AIK satte på plan idag.

Jetmir Haliti: 2
Även om den kollektiva insatsen var felfri idag blir Halitis insats fortsatt något ifrågasatt. Bolltappen var inte frånvarande med passningar rakt i Hammarbys offensiva pjäser. Ett mer sammansatt och starkare Bajen hade kunnat göra bättre att lägena. Haliti visar dock prov på sitt drivande av boll upp i banan, men det räcker inte. Haliti är godkänd idag, inte mer.

Rui Modesto: 3
En utmanande högerback som följer med upp i banan hela matchen utan att gå bort sig. Vinner bollen flera gånger på egen hand och tvekar inte att prova avslut mot Dovin.

Abdussalam Magashy: 3
Överallt i banan på ett smart sätt och försöker hela tiden bryta mönster. Magashys plats i startelvan är inte gjuten, men hans odds stärktes med dagens insats. Springer hela tiden och drar tills sig uppmärksamhet. Var delaktig i ledningsmålet.

Robin Tihi: 4 (ut 73)
Det blev inte mer tydligt idag hur stor nytta AIK har av en defensiv mittfältare. Länken mellan försvar och mittfält var Robin Tihi idag. Det fanns egentligen bara en uppgift han hade idag: Bollen ska bort!
21.åringen tog sig an uppgiften magnifikt och i väntan på Keitas rehab kommer Tihis startplats vara ohotad om denna typ av insats fortsätter. Idag var Robin grunden till AIKs stabilitet som vi saknat.

Vincent Thill: 3 (ut 63)
Var oerhört bra i första halvlek med bra rörelse och bollteknik. Var en viktig del i den AIK press som var väldigt stark första 45. Utbytt tidigt i andra halvlek när AIK sadlade om till en mer defensiv plan.

Bilal Hussein: 3
Mer delaktig idag än vad Bilal varit de 2 senaste matcherna tillsammans. Snabb bollförflyttningar från sida till sida, samt slår assisten till 1-0 målet. Ett stort steg i rätt riktning för Bilal.

Eric Otieno: 4
Bryter mönster med sin fart och har flera situationer där Hammarby inte hänger med. Även om Otieno idag inte är faktorn som leder till de vassaste lägena så är hans kant stängd matchen igenom. Simon Strand hade inte mycket att sätta emot.

Alexander Fesshaie: 4 (ut 83)
Matchens lirare är en 19-åring ingen pratade om på försäsongen, men oj vad denna diamant har tagit AIK med storm. Likheterna med Alexander Isak går inte blunda för då rörelsen och kroppstypen är identisk. Det var Guidetti, Fischer och Faraj som cirkulerade i alla diskussioner kring forwards för några veckor sedan. Nu är det Fesshaie som är den mest solklara av alla offensiva pjäser i detta AIK. Idag står han för 2 mål, där kylan i det andra målet får en att fundera om denna kille verkligen gör sin debut i år.

Inhoppare:

Axel Björnström: 3 (in 63)

Kommer in i ett läge där AIK börjar varva ned sitt ofensiva spel och spelar på resultatet. Kommer in med derbykaraktär och räds inte av att gå in duellerna. Är stabil rakt igenom i en något mer offensivare roll än vanligt.

Omar Faraj (in 73): 2
Håller i bollen väl och vinner tid med sin styrka. Kommer in i en matchbild där det är svårt att bevisa mer än så.

Viktor Fischer (in 83)
Spelade för kort för att betygsättas.
 

Andreas Ristare2023-04-16 21:32:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen