Akilleshälen inom ÖSK Elitfotboll AB

Akilleshälen inom ÖSK Elitfotboll AB

Sedan bolaget ÖSK Elitfotboll AB bildades 2006 har klubben jobbat hårt med att bygga upp en professionell organisation. Verksamheten är uppdelad i tre olika enheter; sport, administration och marknad. Den här krönikan kommer att handla om bristerna inom området marknad.

 
Den sportsliga delen innefattar elit-, talang- och scoutingverksamheten och där får man säga att ÖSK har höjt sig många snäpp. Den administrativa delen handlar till stor del om ekonomi och här har bolagiseringen hjälpt klubben att hitta en stabil plattform.

Det tredje verksamhetsområdet, marknad, handlar om marknadsföring, evenemang och försäljning och här har ÖSK en lång väg att vandra.

ÖSK:s souvenirförsäljning
 När det gäller souvenirförsäljningen så använder sig ÖSK av flera olika säljkanaler. Webbshopen på hemsidan och ”souvenirkiosken” på Behrn Arena är två av dessa.

Jag känner folk som har jobbat med försäljningen under matcherna och deras erfarenhet är att ÖSK inte tar detta på tillräckligt stort allvar. Istället för att noggrant kartlägga kundernas efterfrågan så köps det ibland in stora volymer av billiga artiklar som man "hoppas" att supportrarna köper.
 
Vilka artiklar saknas? 
Om ÖSK vill veta vilka souvenirer som saknas måste klubben bli bättre på att kartlägga marknaden och skaffa sig en tydligare bild hur efterfrågan ser ut. Man kan exempelvis låta supportrarna tycka till på den egna hemsidan eller på Facebook. Om man vet vad som efterfrågas så kan man hela tiden anpassa utbudet efter kundernas önskemål. 

Personligen så tror jag att man måste vara mer flexibel med utbudet och anpassa sig efter exempelvis årstiden. Om golfsäsongen snart drar igång så borde man tänka till i förväg och ta fram ett antal attraktiva golfprodukter. Man måste helt enkelt inse att det går att nå ut till fler än de som köper matchtröjor och halsdukar.

När jag besöker webbshopen eller butiken på arenan så saknar jag tröjor med spelarnas namn och nummer. Det är möjligt att man kan specialbeställa men jag tycker i alla fall sådana tröjor ska vara en självklarhet i en souvenirbutik. Här tror jag att det finns en enorm efterfrågan.

Sämre än Degerfors
Jag surfade in på ÖSK:s webbshop och kollade utbudet och det visade sig att klubben har 24 olika artiklar till försäljning. Jag gick dessutom in på ett par av konkurrenternas nätbutiker och gjorde en jämförelse.
 
Det visade sig att Malmö FF har mer än 250 unika artiklar i sin webbshop. Elfsborg har mer än 120 artiklar. T o m Degerfors har fler souvenirer till försäljning än ÖSK och det säger rätt mycket.
 
Självklart går det inte att titta enbart på kvantiteten men man får ändå en fingervisning om hur förhållandevis små resurser ÖSK lägger på detta.

Den viktiga julhandeln
Nu när det bara är några veckor kvar till jul så är det viktigt att klubben marknadsför sina produkter så att så många som möjligt köper ÖSK-souvenirer till sina nära och kära. Jag vet att ÖSK brukar öppna en ”julshop” på stan i slutet av november men utbudet brukar tyvärr vara samma gamla vanliga artiklar.
 
Jag tycker att klubben måste bli bättre på att mjölka de kassakor som finns i föreningen. Om man tar 2010 som exempel så har vi massor av populära spelare med stjärnstatus i truppen men det finns ändå nästan inga specialdesignade kläder att köpa i webbshoppen.
 
ÖSK måste känna av när en spelare blir populär och därefter försöka tjäna pengar på detta. Om Nordin Gerzic fick specialdesigna sin egen mössa så skulle den kunna bli årets julklapp. Nyckelordet är kreativitet.
 
Den omoderna handeln över disk
En annan svaghet är att ÖSK inte har någon riktig souvenirbutik på arenan. Den nuvarande ”kiosken” innebär handel över disk och det är inte alls lika effektivt som att ha en större butik där kunderna kan gå in och kolla vad som erbjuds och shoppa på egen hand.   
 
Systembolaget är ett bra exempel. De har ökat sin försäljning kraftigt sedan de införde ”självplock” och det skulle ÖSK också göra.
 
Onödiga intäktsförluster i kioskerna
En annan facilitet på arenan är kioskerna. Det är ganska ont om kiosker och köerna i paus är därför ofta långa. Med sådana förutsättningar är det jätteviktigt att personalen får tydliga instruktioner så att de kan maximera försäljningen.
 
På en av de senaste hemmamatcherna så besökte jag en kiosk i paus och den var bemannad med fyra personer. De hade ändå bara en kassa och tog hand om en kund åt gången. Med tydligare roller och instruktioner från klubben så hade effektiviteten och försäljningen säkert kunnat fördubblas.
 
Ni kanske tycker att jag gnäller över småslantar men över en hel säsong så blir det mycket pengar. Många bäckar små...
 
Att jämföra sig med de bästa
Om ÖSK ska bli en toppklubb i Sverige även inom området marknad så kan det vara nyttigt att studera andra framgångsrika föreningar.

Jag tror att man skulle kunna lära sig mycket av hockeyklubben Färjestad. 

De har en oerhört framgångsrik marknadsavdelning och har uppemot 200 unika artiklar i sin souvenirshop.
 
Benchmarking heter det inom företagsekonomin.
 
Att jämföra sig med de bästa. 

MATHIAS EKDAHLmathias.ekdahl@hotmail.com@sportanalys2010-11-10 00:05:00
Author

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3