Lagbanner
Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Rekryteringen av Kim Hellberg och David Sellini har visat sig vara nyckelvärvningar för Hammarby och den nya sportliga strategin!

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!

Vi kan nog alla vara överens om att Hammarbys herrlag har stått för en mycket bra säsong 2024, och att den andraplats som laget nådde var något som inte många trodde på under våren, då stabiliteten i spelet inte alls fanns där. I denna artikel kommer jag att försöka att utvärdera hur långt klubben har nått när det gäller den sportliga strategin, och även gå in på vad klubbens kommande steg bör vara.

Att Hammarby har haft en strategi för hur man skall närma sig de ekonomiska giganterna Malmö är inget nytt. Det hade klubben redan när Jesper Jansson var sportchef, även om den såg lite annorlunda ut än den som Adrian Von Hejne presenterade under våren. Jag tänkte att vi skulle börja med att titta på likheter och skillnader mellan den truppstrategi som Jesper Jansson tog fram, tillsammans med Ola Larsson, och den nya truppstrategi som Adrian Von Hejne presenterade under våra 2024.

Givetvis fanns även "Micke" Hjelmberg med, men jag har valt att fokusera på de som tog fram och införde strategierna.

JESPER JANSSON vs ADRIAN VON HEJNE
Givetvis finns det stora likheter när det gäller de stora linjerna i de strategier som Jesper och Adrian här får stå som representanter för. Att utveckla både egna spelare, via HTFF, och värva från den afrikanska kontinenten är två av dessa avgörande likheter.

Jesper (och förstås även Micke Hjelmberg) krattade manegen för Adrian när det gäller dessa två grundpelare och det vi ser nu är hur klubben säljer både egenutvecklade spelare och afrikanska spelare för allt större pengar. Men det finns också ett par ganska stora skillnader mellan hur Hammarby agerade under Jesper och hur vi agerar under Adrian när vi skall rekrytera nya spelare.

Där Jesper gärna värvade spelare med skadehistorik, eller spelare som faktiskt var skadade, med förklaringen att vi aldrig skulle kunna fått spelare av den kvaliteten om de var hela, ser den nya strategin helt annorlunda på just detta.

Numera är det är till och med så att det är en av grunderna i Hammarbys val av nya spelare att spelaren i fråga inte har en omfattande skadehistorik, allt för att spelaren skall orka med hård träning och kunna vara med så mycket som möjligt på både träningar och matcher. Hög kvalitet, hög tillgänglighet, kontinuitet och visst mått av ledarskap är nu honnörsord för rekryteringen av nyckelspelare i laget. Det känns rätt så sunt om ni frågar mig.

Fördelen med den nya strategin är att Hammarby därmed får ut maximalt värde för sina nyckelspelare, genom att de bidrar till lagets resultat från dag 1 i stället för att det skall behöva ta flera månaders väntan innan spelarna hittar den form som behövs för att bidra.

Många kommer säkert ihåg höjderna som spelare som Kacaniklic, Tankovic och Aron Johansson nådde, men många har nog förträngt att det tog månader av mediokra prestationer innan de hittade den form som gjorde att de kunde bidra på allvar och göra Hammarby till ett bättre lag.
Med den nya strategin slipper vi nu, förhoppningsvis, den väntan.

Sedan kan förstås olyckan vara framme, som hos Frederik Winther, som aldrig varit skadedrabbad innan, men som endast spelade knappt två matcher innan han skadade knät. Sådan otur går nästan aldrig att gardera sig emot.

En annan sak som skiljer sig markant är den snabbhet som Hammarby reagerat med när någon av våra spelare blivit sålda. När det förut kunde ta månader innan vi hittade en ersättare hade vi nu Hahn, Eriksson och Clemmensen på plats nästan omedelbart efter att Dovin, Kurtulus och Gul lämnade. Dessutom så blev det bättre i två av tre av dessa fall, vilket är stor del av poängen när man ersätter nyckelspelare med nya. Att Clemmensen behöver mer tid är kanske inte så konstigt då han mer värvades som en värdespelare än en nyckelspelare och ersatte en annan värdespelare i form av Deniz Gul.

När det gäller Gul har jag varit inne på det tidigare att jag tycker att vi sålde honom för tidigt och det är något som jag fortfarande är övertygad om, då det finns en explosion i Deniz som jag gärna sett i Hammarby. Jag förstår dock också att det är svårt att hålla spelare tillbaka när storklubbar som Porto knakar på dörren och kommer med ett bud.

Poängen är dock att allt tyder på att vi har en bättre framförhållning numera när något händer med våra spelare, oavsett om det är skador eller försäljningar. Detta borde göra så att eventuella spelartapp endast bör vara ett mindre hack i kurvan när det gäller hur laget presterar.


Vi får inte glömma allt det hårda jobbet Jesper Jansson lade ned för att ta oss dit vi är idag.

HÖJDPUNKTER MED DEN NYA STRATEGIN

Denna del av artikeln är tänkt att vara en utvärdering av hur väl Von Hejnes truppstrategi har fallit ut under 2024. Jag har valt att kalla den höjdpunkter med den nya truppstrategin, för att under 2024 lyckades klubben med i stort sett allt som man kan göra när man väljer att implementera en ny strategi, eller i alla fall när man uppdatera den befintliga. 

Jag kommer dock även att hamna lite ur fokuset på truppstrategin och även gå in på andra bitar som jag anser vara väsentliga för att saker och ting skall fungera så smärtfritt som möjligt för en klubb i snabb tillväxt. 

En ledning som inte ruckar på strategin
Det kanske allra viktigaste när man bestämmer sig för en långsiktig strategi, är att de som satt strategin inte viker av allt för mycket från den när det går lite sämre resultatmässigt. Pressen på att tillfälligt avvika från strategin kan vara enormt stor från supportrar och andra intressenter. Det handlar då ofta om värvningar av dyra kvalitetsspelare för att erhålla kortsiktiga vinster i form av fler poäng på kort tid.

Här vill jag ge Adrian Von Hejne, ”Micke” Hjelmberg och den övriga sportsliga organisationen runt Hammarbys herrlag en stor eloge då det varit väldigt lätt att ta den vägen i våras, när spelet såg allt annat än bra ut. I stället valde de att lita på strategin och processen runt denna fullt ut. Och som talesättet säger – Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.

Rätt tränare och ledare
När man skall lägga grunden till en relativt ny strategi så är det förstås väldigt viktigt att ha en tränare på plats som är införstådd med hur den fungerar och vilka konsekvenser den kan komma att ha på den trupp som tränaren har till sitt förfogande. Kim Hellberg och David Sellini har, tillsammans, varit skeppets trygga kaptener och sett till att jobba enormt hårt med de spelare som de har haft till sitt förfogande.

Då skall vi också vara medvetna om att spelare Kim och David tänkt sig som nyckelspelare i sitt spel plötsligt har lämnat truppen med kort varsel. Jag tänker då främst på spelare som Natahaniel Adjei, August Mikkelsen, Loret Sadiku och Edwin Kurtulus, men även på Oliver Dovin och Deniz Gul.

För mig är det självklart att ge Kim och David fem plus för det som de har uträttat under säsongen, där deras energi och övertygelse aldrig har avtagit, och det oavsett om det har gått bra eller dåligt. Givetvis har Kim och David även haft några andra ledare som har hjälpt dem på vägen, där de har varit noga med att delegera olika områden till dessa. Som så ofta förut handlar framgång om att många personer samverkar och drar åt samma håll, samtidigt som det är okej att utmana med nya idéer utan att riskera att få sparken.

Europa nästa
Det går att prata strategier så att man bli blå i ansiktet, men ingen av dessa är något värda om de inte ger sportliga resultat. Att det är enklare att nå resultat på lång sikt, med en ny strategi, än att göra det på kort sikt är något av en självklarhet.

Därför är det ett fantastiskt resultat att första säsongen nå en andraplats i allsvenskan och därmed vara klara för kvalspel i Europa 2025.
Kvalet till ECL är redan klart, men det kan också bli EL om Malmö skulle vinna svenska cupen, en inte helt osannolikt scenario med tanke på Malmös ekonomiska överlägsenhet gentemot övriga svenska lag.

Utvecklingen av värdespelare
Nyckelspelare i all ära, men det är i kategorin värdespelare som Hammarby har lyckats allra bäst, och då tänker jag inte bara på de spelare vi har sålt till andra klubbar. I stället tänker jag på den utveckling och värdeökning som våra unga spelare har haft under säsongen.

Innan säsongen startade var vi få som trodde att spelare som Hampus Skoglund, Markus Karlsson, Fredrik Hammar, Pavle Vagic, Ibrahim Breeze Fofana och Montader Madjed skulle få den utveckling som de nu har fått, där de har gått från att vara oprövade kort till färdiga allsvenska spelare. Och då har jag inte ens nämnt Bazoumana Touré, denna stjärna som Hammarby nu, med stor sannolikhet, kommer att sälja vidare för en rekordsumma under vinterfönstret.

Den enda unga spelare som Kim och David misslyckats med, när det gäller att få den utväxlingen som de andra är Divine Teah, men ibland så måste man inse att det är dags att skiljas om det visar sig att det inte fungerar. Speciellt om man erbjuds många miljoner för att göra det. För mig personligen högg det till lite extra i hjärtat när Divine lämnade då han, precis som Gul, inte hann lämna ett tillräckligt stort avtryck i Hammarby innan han lämnade.

Det är dock så den moderna fotbollen fungerar och fungerar det inte så måste man lämna plats för någon ny.

Tänkta nyckelspelare till äkta nyckelspelare
Nästa sak som är mycket glädjande för Hammarby är att flera spelare som klubben tidigare räknar som nyckelspelare nu verkligen har blivit det i enlighet med strategins definition av dessa.

För att påminna er så skall en nyckelspelare i Hammarby vara en spelare som håller toppklass jämfört med de bästa spelarna i de andra topplagen.
När säsongen började var vi nog alla överens om att Nahir Besara var en äkta nyckelspelare, men det var svårt att se några andra som var bland de bästa på sin position i allsvenskan.

Nu står vi här med äkta nyckelspelare som Besara, Tekie, Pinas, Eriksson, Hahn och Vagic, där samtliga har stått för prestationer som nu gör att fler och fler ser dem som bland de bästa på sin position i allsvenskan. Vi har även Oscar Johansson Schellas, som blivit bättre och bättre under säsongen, där min förhoppning är att han tar ytterligare ett steg kommande säsong och blir en äkta nyckelspelare även han.

Framtidsspelare som tränar med Hammarbys A-lag
Under säsongen har vi sett många framtidspelare som tränat, och i vissa fall även fått speltid, med Hammarby under året. Jag tänker då främst på spelare som Adrian Lahdo, Gent Elezay, Raymond Dwomoh, men även på diverse afrikanska spelare som varit på besök på Årsta.

Vi som besökt många träningar under säsongen har också fått se flera internmatcher, där man matchat A-laget mot HTFF i spel elva mot elva, något som bör vara väldigt utvecklande för de yngre spelarna då tempot blir betydligt högre än vad de är vana vid.

Jag är övertygad om att detta är en av sakerna som fått HTFF att lyfta sig rejält i serien under hösten och är även övertygad om att vi kommer att få se en ännu bättre utveckling över tid på våra yngre spelare.

Afrikaspåret levererar
Jesper Jansson och ”Micke” Hjelmberg gjorde ett hästjobb när de fick Hammarby att etablera sig på den afrikanska spelarmarknaden, ett jobb som Hjelmberg har fortsatt med under sin tid som sportchef. Tidigare har afrikaspåret levererat spelare som Aidoo, Odilon och Aziz, för att nämna tre lyckade försäljningar, och utdelningen ser inte ut att bli sämre över tid, snarare tvärtom.

Under året har vi sålt Adjei och Teah, och fått väldigt bra betalt, och nu är det snart dags att säga adjö till den nya publikfavoriten, den ständigt leende Bazoumana ”Bazou” Touré. Bazou har sannerligen lämnat ett avtryck hos oss Hammarbysupportrar med sin snabbhet och direkta spelstil. Ibland känns det som att han flyter fram över gräset. Så fort går det. Det glädjande med Bazou är att han snabbt förstod att det inte bara går att spela offensivt utan också alltid gör sitt jobb defensivt.

En sak är säker och det är att han blir svår att ersätta.


Den ständigt leende Bazoumana "Bazou" Touré, en spelare som är lätt att älska.

Hammarby statistiska framfart
Vid det här laget tror jag inte någon har missat de 17 KPI:er (Key Performance Indicators), eller 17 PI (Performance Indicators) som Adrian Von Hejne känns som lite pappa till i Hammarby. Enligt Von Hejne så har vårt herrlag blivit statistiskt bättre på hela sexton av dessa sjutton PI:er, vilket visar på att laget gör de saker som är viktiga för att vinna fotbollsmatcher alla bättre, i alla fall rent statistiskt.

Det som är mest glädjande, förutom utvecklingen förstås, är att Hammarby äntligen har börjat fokusera på ett mer datadrivet sätt för att både följa utvecklingen och för att bli duktigare på att ”scouta” marknaden efter spelare som har rätt egenskaper för att passa in i Hammarbys strategi, oavsett om det innebär unga framtid- och värdespelare eller nyckelspelare.

Tillsammans med ”Micke” Hjelmberg tränade scoutöga så känns detta som en mycket bra kombination, en kombination som jag är övertygad kommer att göra Hammarby ännu starkare över tid.

HTFF blir spel- och resultatmässigt allt bättre
Det blev en fjärdeplats för HTFF i division 1 Norra. Det går att sammanfatta säsongen med att laget fick en bra start, för att sedan ha en längre svacka och slutligen mycket glädjande avsluta på ett suveränt sätt (sex segrar och tre oavgjorda i de sista nio matcherna). Det kanske allra roligast med avslutningen var att man då spelade med en yngre startelva än under resten av säsongen och ändå lyckades bättre. Det, mina damer och herrar, ger hopp om framtiden.

Det är tydligt att Hammarby fortsätter att suga upp kvalitativa unga spelare till HTFF, spelare som sedan får chansen att träna med och mot A-laget, samtidigt som de får spela seniormatcher med HTFF, för att sedan lyftas upp och förhoppningsvis få speltid i A-laget.

Hammarby är nu en etablerad säljande klubb
Här kanske det uppfattas som att jag tjatar, men faktum är att det endast är sju år sedan vi gjorde vår första stora försäljning, sedan Linus Hallenius 2010, när vi sålde Joseph Aidoo till belgiska Genk för runt 12 miljoner kronor. Sedan dess har vi fått se många spelare lämna för en allt högre försäljningspeng, och då pratar vi allt från afrikanska spelare, värvade spelare till egenutvecklade spelare.

Alla miljoner som nu har rullat in kan nu göra att klubben kan investera i saker som behövs för att möjliggöra nästa steg i utvecklingen, som bättre träningsfaciliteter och en större stabilitet när det gäller det egna ekonomiska kapitalet. Glöm inte att det var så sent som förra våren som klubben hade likviditetsproblem, problem som i och med de senaste försäljningarna är som bortblåsta.

Givetvis kommer pengarna även att användas för att stärka spelartruppen, speciellt eftersom vi nu även skall spela i Europa 2025. Till skillnad från exempelvis 2022 så lär vi inte chansa på att ta in svindyra nyckelspelare som Veton Berisha. Visst, nyckelspelare skall få kosta, men då skall det vara säkert att det är en nyckelspelare med stor sannolikhet att lyckas, som Samuel Gustafson, Gustav Ludwigson eller Darijan Bojanic.

Hammarby är återigen folkets klubb
Jag var nog inte ensam om att inte känna igen ”mitt Hammarby” under Marti Cifuentes ledning. Marti var en tränare som ville ha kontroll på alla parametrar och som inte ville visa omvärlden vad man tränade på under träningarna. Därför var merparten av träningarna på Årsta stängda och för att göra det ännu värre så stängdes även träningar nere i Estepona för supportrar som åkt ned dit för att stötta Hammarby under träningslägret. Katastrof!

Det kändes tråkigt och konstigt att inte kunna ta den där lunchen, som jag så ofta brukade göra, köpa med mig mat och åka och titta när Hammarby tränade på Årsta. Livskvalitet i det lilla.

Det är glädjande att detta nu har vänt, med intåget av Adrian Von Hejne, Kim Hellberg och David Sellini är Hammarby återigen den klubben jag älskar, där öppenhet är en av grundpelarna för klubbens existens. Som Adrian Von Hejne så fint myntade på ett möte innan säsongsstart så är Hammarby VÅR klubb och vilken rätt har man då att förvägra oss att se det som vi äger.

FRAMTIDA STEG I HAMMARBYS UTVECKLING
Efter att grundligt gått igenom utvecklingen av den nya sportsliga truppstrategin, samt parametrar runt denna, under 2024, är det dags att fokusera på hur jag nu tycker att Hammarby skall agera för att ta nästa steg. 

Hålla fast vid det afrikanska spåret
Det är ett par afrikanska spelare på ingång. I december, när han fyller 18, skriver Kabore Elohim med all sannolikhet på ett kontrakt med Hammarby. Kabore är en spelare som hålls mycket högt i Ivorianska klubben ASEC och startar vecka efter vecka i deras A-lag. Kabore är en renodlad anfallare och spelar oftast som nia.

Vi har även en annan stor talang, från Liberia, på ingång under våren i form av Saah Moses Jr. Moses Jr är en stor mittfältstalang som säkert kommer att träna med Hammarby under våren för att skriva på ett kontrakt under nästa sommar, när han fyller 18 år.  

Det är förstås också mycket viktigt att ”Micke Hjelmberg” blir kvar i klubben då han har kontakter nere i Afrika som är upparbetade under en mycket lång tid.

Värva ännu bättre nyckelspelare
En grundtanke i den sportsliga strategin är att ha 6–8 nyckelspelare i truppen, spelare som skall vara garanten för både kontinuitet och ett allt stabilare, och med tiden bättre och bättre spel, vilket till slut också ger bättre och bättre resultat. Ju bättre nyckelspelare, desto bättre resultat helt enkelt.
Som jag  tidigare så låg vi ganska risigt till på nyckelspelarfronten när säsongen startade, men fler och fler av spelarna har under säsongen utvecklats till, vad jag kallar, äkta nyckelspelare, spelare som når upp till de kvalifikationer som strategin specificerar.

Vi har i nuläget, enligt min åsikt, sex äkta nyckelspelare och dessa är:

  • Nahir Besara
  • Warner Hahn
  • Pavle Vagic
  • Victor Eriksson
  • Shaquille Pinas
  • Tesfaldet Tekie


Werner Hahn - En av de sex spelare som jag anser är nyckelspelare inför 2025

Det skulle kunna debatteras att även Oscar Johansson Schellhas och Frederik Winther även de skulle kunna vara två äkta nyckelspelare, men jag tycker inte riktigt att Oscar har nått upp till de höjderna denna säsong som han gjorde i Värnamo. Det finns dock gott hopp om att han gör det under kommande säsong.

När det gäller Winther så har jag sett för lite av honom för att slå fast att han är en äkta nyckelspelare, även om det jag såg var positivt. Han kommer dessutom tillbaka från en allvarlig knäskada, vilket också gör mig osäker då det är lätt att åka på ännu en korsbandskada när man har åkt på sin första. Detta är om inte annat bevisat av Dennis Collanders sjuka oflyt med återkommande knäskador. Vi får dock hoppas på det bästa, både när det gäller Frederik och Dennis.

Flera kommer säkert att stanna upp här och ställa sig frågan varför spelare som Bazoumana Traoré, Hampus Skoglund, Markus Karlsson eller Jusef Erabi inte är med på listan. Orsaken till detta är att de ingår i en annan kategori av spelare, som kallas värdespelare. Värdespelare är spelare som Hammarby förväntar sig skall öka i värde och antingen bli sålda för stora pengar eller stanna i klubben och bli nyckelspelare under många år framöver.

Så jag tror att mångt och mycket kommer att handla om ifall det är några av nyckelspelarna som lämnar om vi får se nyförvärv av nya, och i teorin bättre, nyckelspelare än de som lämnar.

Om alla stannar så tror jag att vi endast får se en värvning av en nyckelspelare OM Hammarby kan hitta den spelaren med rätt kvalitet till rätt pengar. Här pratar jag återigen om rena kvalitetsspelare som Samuel Gustafson, Gustav Ludwigson, Darijan Bojanic eller spelare med liknande höjd.

Fylla på med värde- och framtidspelare
När det gäller denna punkt är Hammarby redan väl rustade. Som nämnt tidigare så tillkommer de afrikanska stora talangerna Kabore och Moses Jr in under 2025, och det skulle inte förvåna om det tillkommer en eller ett par till afrikaner efter Hjelmbergs och Hellbergs scoutingresa nere i Elfenbenskusten.

Klubben har även varit på tårna och värvat målvakten Felix Jakobsson från Sandviken, för att fylla hålet efter den till BP flyktade Davor Blazevic. Samtidigt så ryktas det om att den 21:årige ytterbacken Jonathan Karlsson, även han från Sandviken, och Paulos Abraham, från Göteborg/Groningen är nära Hammarby.

Om vi till det lägger till spelare som Adrian Lahdo, Gent Elezay, Oscar Steinke, Raymond Dwohoh, Emil Reyes med flera, så är det tydligt att Hammarby ligger väldigt bra till även när det gäller framtida försäljningar och spelare från HTFF som tar plats i A-laget.

Slutligen så kommer det att komma in flera nya spelare in i HTFF, dels stora talanger från andra klubbar, dels spelare från U19-laget. Allt för att säkra en ännu mer långsiktig framtid.

Stärka den sportsliga organisationen
Hammarby växer så det knakar, men om man jämför kontorssidan och den sportsliga sidan så är fortfarande den sportsliga sidan eftersatt. Sedan ”Micke” Hjelmberg tog över som sportchef så har vårt herrlag saknat en chefsscout, någon som har det övergripande ansvaret för att vårt scoutingarbete fortlöper på bästa möjliga sätt.

Hjelmberg har förstås så här långt gjort ett suveränt jobb, men inte ens han orkar med hur mycket jobb som helst över tid.

Det är dock tydligt att Hammarby mer och mer har insett att, i en tid när scouting av spelare blir allt viktigare, denna roll måste fyllas inför 2025. Det pratades om Erik Friberg från Häcken, men det föll tyvärr igenom då Erik fick en ny roll i Häcken. Det finns nu, enligt media, ett flertal kandidater kvar, där vi fått läsa att Erik Edman är en av dem. Jag lägger ingen större bedömning vid detta mer än att säga att jag inte direkt varit lyrisk de gånger Erik varit kommentator på tv, men det behöver förstås inte betyda att han är dålig på att bedöma spelare.

Jag räknar med att en ny chefsscout kommer att vara på plats när det svenska transferfönstret öppnar.

Förbättra träningsmöjligheterna och faciliteterna
Årsta är en jättefin plats för träningar, men tyvärr så räcker den fotbollsplan som återfinns där inte alls till för den växande söderklubben. Att någonting måste göras är nog alla införstådda med, men det är ingen lätt uppgift att få till flera planer, vare sig på Årsta eller någon annanstans.

Det skall bli intressant att höra hur långt vi har kommit när det gäller Gubbängensprojektet, något jag har hört väldigt lite om under det senaste halvåret. Sista budet, som jag tagit del av, är att det endast erbjuds en konstgräsplan, något som är alldeles för lite för det behov som Hammarby akademi behöver. Denna fråga känns som en ”knäckfråga” om Hammarby skall kunna få ut sin fulla potential och min förhoppning är att Hammarby och Stockholms stad kan komma överens om något som gynnar både Hammarby och staden.

Det har även pratats om att uppgradera faciliteterna på Årsta, där bland annat ett nytt gym planeras att byggas.

Satsa ”lagom” mycket på etablerade spelare
Under 2022 tog Hammarby ett beslut att gå all-in för att försöka ta det allsvenska guldet. Klubben värvade exempelvis in norrmannen Veton Berisha för stora pengar, samtidigt som man förlängde kontrakten året ut med spelare som Gustav Ludwigson och Darijan Bojanic, kontrakt som gjorde att dessa två nyckelspelare kunde lämna Hammarby för en mycket billig peng.

När sedan Jeahze, Sandberg och Andersen också lämnade efter det misslyckade försöket att ta guldet, efter säsongsslutet 2022, så stod Hammarby plötsligt där med ett betydligt mindre slagkraftigt lag inför 2023. Vad ännu värre var är att klubben samtidigt hamnade i en likviditetskris, där det helt enkelt inte fanns pengar för att ersätta de nyckelspelare som hade flyktat, även om Molde klev in och räddade vårt köp av Berisha.

Nu gäller det att inte göra samma misstag igen, och släppa i väg alldeles för många nyckelspelare samtidigt. Visst, Hammarby har på slutet visat sig bra på att ersätta flyktade spelare med lika bra, eller bättre ersättare, med vissa undantag. När vi nu ändå släpper nyckelspelare så är det enormt viktigt att vi får bra betalt för dessa, då ännu bättre ersättare behöver värvas in, helt enligt strategin. Det håller helt enkelt inte långsiktigt att släppa bärande spelare, som Darijan och ”Gurra”, för småpengar.

Vi får dock inte heller vara rädda för att gasa när det kommer ut spelare på marknaden som kan göra Hammarby till ett ännu bättre fotbollslag, både just nu och i framtiden. Då måste det få kosta lite mer. Det verkar som att Hammarby har samma sätt att se på saken och jag blev väldigt glad när jag läste att klubben var och ryckte i Samuel Gustafson. Nu ser det inte ut att bli så att Samuel spelar i Hammarby 2025, men jag älskar ambitionen.


Darijan Bojanic och Gustav Ludwigson. Två äkta nyckelspelare som jag gärna skulle se tillbaka i Hammarby. 
När det gäller Mohamad Jeahze är jag mer tveksam.


Jag är dock inte alls orolig att Adrian Von Hejne, ”Micke” Hjelmberg med flera, tappar huvudet och spenderar klubbens pengar huvudlöst för kortsiktiga vinster, utan istället fortsätter att följa den utsatta vägen.

Förlänga tränarnas och sportchefens kontrakt

Kim Hellberg och David Sellini har två år kvar på sina kontrakt och det är redan klart att dessa två herrar är precis rätt tränarkonstellation för vår grönvita klubb. Dessa två herrar är inte bara lysande fotbollstränare utan också två helt fantastiska människor. Detsamma gäller vår sportchef ”Micke” Hjelmberg, som har visat sig vara en ännu vassare sportchef än självaste Jesper Jansson.

Det är svårt att förlänga nu inser säkert de flesta, men jag går tillbaka till filmen gudfadern och tänker då på uttalandet – Make them an offer they cant refuse!

Visst, det kommer att kosta Hammarby en hel del pengar över tid, MEN det kommer också göra att klubben får en stabilitet  och kontiniutet över tid, nu när alla känner att man hittat rätt. Kim är 35 år gammal och David Sellini är 40 år gammal. Se nu till att behålla dem i Hammarby i 5–6 år till, så kan de senare gå vidare i sina karriärer.

När det gäller ”Micke” Hjelmberg vill jag se honom få ett livstidskontrakt med Hammarby, så mycket älskar jag den mannen, och så pass viktig anser jag att han är för klubbens fortsatta framtid.

SLUTKLÄM

För er som läst hela denna artikel så är det väldigt tydligt att Hammarby nu är på rätt väg, med en sportslig strategi som redan visat att den kan fungera på både kort- och lång sikt.

Jag avslutar denna artikel med orden från Adrian Von Hejne på frågan på vad som är nästa steg för Hammarby – Vi skall göra precis samma saker som vi har gjort under 2024, bara ännu bättre.

Det är bara att hålla med Adrian. Vägen är utstakad. Kaptenerna är stabila. Resultat har nåtts. Pengarna strömmar in. Nu är det upp till de som styr att ha disciplinen att orka fortsätta följa denna väg. Kan vi lyckas med det ser jag en ljus grön-vit framtid, där vi på allvar kan utmana Malmö FF om att vara Sveriges bästa klubb. Det kan dessutom gå fortare än vad många tror.

Bajen är bäst. Må bästa laget vinna.
 

Göran Öberg2024-12-07 16:47:47
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö