Lagbanner

Silly Season 2007/08: Ryktas om förstärkningar i anfallet

Vi följer här ÖIS nysatsning för att kunna slåss om en plats till Allsvenskan. Enligt troliga rykten finns önskemål om att få värvat fyra karaktärspelare med rutin som jobbar hårt. Alla rykten som vi hör och övergångar vi vet om kommer du att hitta på denna sida. Vet du något som vi inte vet, mejla gärna och berätta detta för oss.

VLT har nu gått ut och dementerat tidigare uppgifter om att Temesgen Berhane skulle vara klar för ÖIS.
Källa: VLT

Marcus Allbäck, anfallare, FC Köpenhamn
2008-03-04

Vi undrar alla hur det blir med Mackans hemkomst till ÖIS. Under årets Silly Season har det varit en hel del turer fram och tillbaka. I en intervju med Eurosport lämnar Mackan nu öppet för en eventuell flytt till IF Elfsborg efter sommaren. Enligt snacket i ÖIS-kretsar ska man dock inte ge mycket för detta uttalande utan att det troliga är, om klubben lyckas lösa det praktiska för framtiden, att Mackan återvänder till moderklubben till sommaren.
Källa: Eurosports webbplats

2008-03-05
Nu uttalar sig även Mathias Svensson i en intervju med Fotboll Direkt om att Elfsborg inte bör satsa på Allbäck utan på yngre spelare som Joakim Sjöhage och Denni Avdic. Det är kanske dags att förbereda sig på Mackans hemkomst i alla fall? Ska vi säga 75-25?
Källa: Fotboll Direkt

Klara nyförvärv 

Tommy von Brömsen, mittback, Västra Frölunda
2007-11-02
Tommy von Brömsen ÖIS nye mittback från Västra Frölundas är enligt Janne Carlsson en spelare med bra spelförståelse, bra karaktär, är positionssäker och har en fin vänsterfot.
Tommy är 26 år och spelade först 6 matcher 2006 medans han under 2007 med 25 spelade matcher varit ordinarie i Västra Frölundas backlinje. Tommy har tecknat 2 års kontrakt med ÖIS.
Källa:
ÖIS hemsida

Seif Kadhim, Ersboda SK
2007-11-05
16-årige Seif Kadhim har kommit överens med ÖIS om ett kontrakt på tre år. Trots att Seif bara är 16 år så är det till A-laget han är värvad. Janne Carlsson har till Västerbottens Folkblad sagt att, med de tekniska kvaliteter han har kan han bli något riktigt bra. I år har han spelat sporadiskt med Ersboda SK i divison två, där han mest varit inhoppare. Han har spelat desto mer med Ersboda FF i divison fyra. Seif kommer att flytta ned till Göteborg och ansluta till laget redan innan årsskiftet. 
Lär mer på Västerbottens Folkblad HÄR

Christer Möndell, målvaktstränare, Kopparbergs/Göteborg FC
2007-11-05
Christer Möndell kommer att ersätta Magnus Sehlström som målvaktstränare. Christer kommer nu ifrån Kopparbergs/Göteborg FC i damallsvenskan.
Källa: ÖIS hemsida

Björn Anklev, mittfältare & anfallare, Halmstads BK
2007-11-15
Enligt ÖIS:s officiella hemsida är Björn Anklev nu klar för ÖIS. Anklev som kan användas som både yttermittfältare och forward har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben.
Källa: ÖIS:s hemsida

Tobias Christensson, mittfältare, U-laget
2007-11-15
Källa: ÖIS:s hemsida

Markus Gustafsson, mittfältare/anfallare, U-laget
2007-11-15
Källa: ÖIS:s hemsida

Peter Abrahamsson, målvakt, U-laget
2007-11-15
Efter att ha fått avsluta säsongen med en match i A-laget är nu Abrahamsson och ÖIS överens om ett tvåårskontrakt och det blir nu Peters uppgift att fylla upp bakom Dick Last under nästa säsong.
Källa: ÖIS:s hemsida

Martin Dohlsten, innermittfältare, GAIS
2007-11-23
ÖIS:s hemsida meddelar idag att GAIS:s Martin Dohlsten är klar för ÖIS. Den 21-årige mittfältaren som under fjolårssäsongen fick lite speltid i GAIS har valt att skriva ett tvåårskontrakt. Dohlsten gjorde förra säsongen 14 matcher för GAIS i allsvenskan, 3 från start och 11 som inhoppare. Vi välkomnar Martin med öppna armar och tycker att det ska bli intressant att följa hur det går för en "GAIS:are sen födseln" att representera ÖIS under två säsonger. Läs mer här och här och här
Källa: ÖIS:s hemsida

Anders Prytz, ytterback, Fredrikstads FK
2007-12-08
Som vi rapporterad igår har Anders Prytz brutit sitt kontrakt med Fredrikstads FK för att vända tillbaka till Göteborg. Det är nu också klart att Prytz skriver nytt tvårskontrakt med ÖIS. Återtåget kan börja!
Källa: ÖIS:s hemsida

2007-12-07
Det är nu klart att Anders Prytz väljer att bryta sitt kontrakt med Fredrikstads FK för att vända hem till Göteborg. I en artikel till Fotbolladressa säger Prytz att det inte har något med fotbollen att göra utan att det är det sociala livet som inte har fungerat. I artikeln nämns ÖIS som en trolig klubb för Prytz under nästa säsong. Det här är givetvis ren spekulation från artikelförfattaren men visst vore det fantastiskt om hjälten Prytz vände hemåt för att ta klubben tillbaka till Allsvenskan. Säsongen 2008 ser onekligen intressant ut.
Källa: Fotbolladressa

Christoffer Bengtsson, försvarare, Huskavrna FF 
2007-12-20
Christoffer Bengtsson har skrivit på för två år. Janne Carlsson har kommenterat nyförvärvet så här, "Han är en bra försvarsspelare som är kompakt och snabb. Han har bra karaktär och goda ledaregenskaper". 
Källa: ÖIS hemsida

2007-12-13
Ett alternativ till högerbacksplatsen är Christoffer Bengtsson från Huskvarna FF i division 1 södra. Bengtsson är 27 år och beskrkivs som en ledare på planen som styr och ställer. Bengtsson kommer att provträna med ÖIS mellan onsdag och fredag v 50. Han har tidigare spelat i IK Tord, Kalmar FF och Nybergsund i Norge.
Källa: ÖIS hemsida

Göran Fridlund, fysioteraput
Göran Fridlund är mannen som kommer att ta över efter Matti Demegård som fysioteraput. Fridlund har varit i ÖIS tidigare, både som spelare (vann SM.guld 1985) och som fystränare. 
Källa: ÖIS hemsida

Martin Pringle, assisterande tränare, Kopparbergs/Göteborg FC
Kopparbergs/Göteborg FC A-lagstränare Martin Pringle kommer till ÖIS för att bli assisterande åt Janne Carlsson. Pringle är en rutinerad herre på planen, dock inte lika meriterad på tränarbänken. Tre år i Kopparbergs/Göteborgs FC och två år som assistent i GAIS är Pringles tränarupprdag hittills. 
Källa: ÖIS hemsida

Patrik Elmander, anfallare, Jönköping södra
Det blir inte första gången Patrik Elmander - tre år äldre bror till Johan Elmander i Toulouse - drar på sig Öis-tröjan. Han spelade 22 matcher för Sällskapet säsongen 2001, men nötte reservbänken ofta och lyckades bara göra fyra mål. Året därpå lånades han ut till Kalmar FF (hämtat från G-P). Patrik har skrivit kontrakt för 2 år.

2008-02-10
Dennis Jonsson, Mittback, Raufoss, Norge
Dennis Jonsson inledde sin fotbollskarriär i Hisingstads IS ute i Hisings-Backa. 1996 gick han över till IFK Göteborg och gjorde allsvensk debut 2002. Han tillhörde Blåvitts A-lag fram till 2006 då han valde att prova lyckan i norska Raufoss.

Som kuriosa kan nämnas att Jonsson utsågs till ”Årets ärkeängel” 2006 av IFK Göteborgs Supporterklubb. Ett utdrag ur motiveringen lyder: ”Han gav alltid 100% och visade en inställning på planen som uppskattades av alla runt omkring honom”.

– Jag har en vinnarskalle och vet att klubben satsar och har skaffat flera nyförvärv, säger Jonsson till Göteborgs-Posten, men tvärtemot deras uppgifter är det inte i första hand en mittfältare utan en forward som är aktuell som det tredje, och det sedan tidigare uttalat sista, nyförvärvet inför premiären.

– Vi känner att en förstärkning av anfallssidan har större prioritet. Vi vill gärna förstärka i mitten också men får nog lugna oss till sommaren, säger Janne Carlsson.
Källa: (ÖIS hemsida)

Spelare som valt att förlänga sina kontrakt med klubben 

Markus Dahlin, försvarare
2007-12-12
Markus Dahlin har skirvit på för ytterligare två år i ÖIS-tröjan. Efter ett tags spekulation om var Dahlin skulle spela nästa säsong är det nu klart att det blir i ÖIS.
Källa: ÖIS hemsida

2007-11-10
Markus Dahlin som just avslutat sin sjätte säsong med ÖIS funderar på framtiden. Hans kontrakt går ut vid årsskiftet och han har fått ett erbjudande som han ännu inte svarat på. 
Källa: Göteborgs Posten 

Rykten nyförvärv 

Rikard Utkovic, mittfältare, Sävedalen IF
2007-11-04
Innermittfältaren från Sävedalen provtränar med ÖIS under kommande vecka (45).

2007-11-07
Enligt ett uttalande från Janne Carlsson på ÖIS:s officiella hemsida är Rikard Utkovic inte aktuell för klubben längre då han inte visat sig vara bättre än ÖIS:s egna yngre förmågor.

Per Mättevainio, IFK Luleå
2007-11-07
Per Mättevainio gästade i somras ÖIS och har nu erbjudits kontrakt med klubben. Mättevainio har flyttat till Göteborg för studier.
Källa: ÖIS hemsida

Robert Österberg, IF Heimer & David Thylén, Skärmhams IK, båda målvakter
2007-12-04
26-årige Robert Österberh och 22-årige David Thylén kommer att provträna med ÖIS en tid framöver. En av de två kan bli Dick Lasts ersättare när han lägger av eller om hans knä inte läker efter höstens operation. ÖIS är ute i god tid för att sondera marknaden på målvaktsfronten och framtiden får utvisa om någon av de två är tillräckligt bra för att representera Sällskapet i framtiden.
Källa: ÖIS hemsida

Joakim Jensen, mittback, Hammarby
2007-12-13
Det har under en längre tid gått rykten om att Joakim Jensen, vars kontrakt med Hammarby IF går ut till årsskiftet, är på gång till Ljungskile. Enligt en artikel i Bohuslänningen verkar det nu snarare som att Jensen är på gång till ÖIS. Till Bohuslänningen säger Jensen att han inte hört något från Ljungskile medan diskussioner med ÖIS hela tiden går framåt. Om det här är den "brötare" i backlinjen som Janne Carlsson säger sig leta efter låter vi i dagsläget vara osagt. Enligt ÖIS:s Svenska Fans-sidas källor är Jensen en rutinerad, stabil och reslig, om än något osnabb, mittback som kan slängas in på topp i slutet av matcherna när man jagar kvittering. Ni som minns säsongens något misslyckade försök med Jukka Sauso och Iheb Hamzeh på topp ryser säkert av obehag när ni hör detta medan ni som ser lite mer hoppfullt på tillvaron säkert sitter där framför datorn och myser medan ni drar er till minnes någon av Johan Anegrunds sena kvitteringar.
Källa: Bohuslänningen

Ailton Almeida, anfallare, FC Köpenhamn
2008-05-09
Enligt en artikel i Göteborgsposten för Örgryte samtal om att låna Ailton Almeida under den danska ligans uppehåll. Detta har dock förnekats av Dick Last enligt fotbolldirekt.se

Abou Nyass, anfallare, U21-laget
2008-05-21
När vi gick till matchen idag så träffade jag en kille på Heden som sade att Abou skulle skriva på ett a-lagskontrakt idag, vilket inte är en dag för tidigt enligt mig. Mer info kommer så fort det har blivit officiellt. // Johan Gellerman


Klara förluster 

Ken Fagerberg, anfallare, FC Midtjylland
2007-12-13
Supertalangen Ken Fagerberg har bestämt sig för att stanna i ÖIS även kommande säsong. Ett välkommet besked för alla Öisare som nu kan våga hoppas lite mer på framtiden. 
Källa: ÖIS hemsida

Transfer historien om Ken nedan
2007-11-01
Enligt en artikel i tidningen City uppger Ken Fagerberg att han vill lämna ÖIS, dock inte till någon annan Göteborgsklubb. IFK Norrköping och Sampdoria sägs vara intresserade.
Läs mer på Parkens vita hjältars sida HÄR

Det ryktas även att AZ Alkmaar är intresserad av Ken Fagerberg och skall ha observerat honom under hösten.

2007-11-14
Enligt GT börjar dragkampen om Ken Fagerberg imorgon. Ett flertal allsvenska klubbar ska ha anmält intresse. Guldklimpen lär dock kosta skjortan och enligt artikeln räknar Kjell Meyer att Fagerberg stannar i ÖIS nästa säsong. Med tanke på att Gardar Gunnlaugsson verkar vara på väg bort från IFK Norrköping så finns det en viss risk för att IFK är extra villiga att öppna plånboken.
Källa: GT

2007-11-22
I en artikel hos Parkens vita hjältar uttalar sig IFK Norrköpings sportchef Michael Andersson om möjligheterna att Ken Fagerberg lämnar ÖIS för IFK Norrköping. Andersson menar sig få dubbla budskap beroende på vem i ÖIS som Norrköping talar med och menar att det verkar vara rörigt i ÖIS just nu. Ibland tror sig Andersson ha en möjlighet att signa Fagerberg, om ÖIS nöjer sig med att få pengar vid ett senare tillfälle, och ibland tror sig Andersson inte ha en chans, om ÖIS vill ha stora pengar nu. Om detta är en förhandlingsteknik eller om det ligger något i Anderssons uttalanden återstår att se. Det verkar dock stå klart att ÖIS är beredda att på eller annat sätt sälja Ken Fagerberg. Say it ain't so...
Källa: Parkens vita hjältar

2007-12-02
I en intervju med Fotboll Direkt säger Ken Fagerbergs agent Patrick Mörk att det ser ut som att Ken blir kvar i ÖIS under åtminstone första halvan av säsongen 2008. Anledningen sägs vara att ÖIS kräver så pass bra betalt för Ken att inga allsvenska klubbar har råd att förvärva stjärnskottet. En eventuell flytt till IFK Norrköping avskrivs då Norrköpings bud inte ens är på samma planhalva som vad ÖIS vill ha betalt. Mörk beklagar sig över att ÖIS inte vill släppa Ken till en allsvensk klubb och menar att det vore bättre för Kens utveckling som spelare om han tilläts gå till en allsvensk klubb. Vad som är bäst för ÖIS i det här fallet råder det inga som helst tvivel om; om målsättningen att nå allsvenskan 2009 ska uppfyllas så måste Ken stanna ytterligare en säsong. I och med att Norrköping är borta ur leken, och förmodligen även andra svenska klubbar, återstår nu bara utlandsalternativ.
Källa: Fotboll Direkt 

2007-01-29
ÖIS säljer Ken Fagerberg till danska Midtjylland. Nyheten kommer som en chock för många men Örgryte Fotbolls ordförande Lasse Ranäng säger att nya värvningar kommer att ge ÖIS ett slagkraftigare lag.
– Vi mister Ken men vi ersätter honom med spelare som är av en sådan kvalitet att vi verkligen känner att vi har goda chanser att spela i Allsvenskan 2009. Lasse Ranäng berättar att ÖIS fick ett bud av Midtjylland som inte gick att blunda för.
– Det handlar om så mycket pengar att det inte gick att säga nej. Dessutom har vi lyssnat till Kens önskan och han var väldigt angelägen om att få komma iväg.



Magnus Sehlström, målvaktstränare
2007-11-05
Efter 14 år i klubben lämnar nu Magnus Sehlström ÖIS. Magnus jobbar vid sidan av tränarrollen som lärare och när ÖIS nästa år kommer att träna på förmiddagarna går det ej längre att kombinera de två sysslorna.
Källa: ÖIS hemsida

Rikard Johansson, målvakt
2007-11-10
Rikard Johansson kontrakt går ut vid årsskiftet och om det är ÖIS som inte vill förlänga eller om Johansson vill lämna klubben är ännu oklart. 
Källa: Göteborgs Posten

Ivica Skiljo, försvarare/mittfältare
2007-11-10
Även Ivica Skiljos kontrakt går ut vid årsskiftet och han får lämna klubben.
Källa: Göteborg Posten

Jukka Sauso, försvarare, HJK Helsingfors
2007-11-10
Jukka Sausos kontrakt går ut vid årsskiftet och han kommer att lämna klubben. Sauso deklarerade redan under säsongen att han inte skulle fortsätta i ÖIS när hans kontrakt gick ut. 
Källa: Göteborgs Posten

2007-11-27
Ny klubb för Jukka Sauso kommer att bli HJK Helsingfors i den högsta finska ligan. Där har han skrivit på ett treårskontrakt. 
Källa: ÖIS hemsida

Henrik Scheweleff, mittfältare, Tampere
2007-11-10
Henrik Sceweleff försvann från ÖIS på lån till finska Vaasa under säsongen och det blir ingen återkomst. Scheweleff går istället till finska Tampere. 
Källa: Göteborg Posten

Carlos Espinosa, mittfältare
2007-11-15
ÖIS har, inte helt oväntat, valt att inte utnyttja den option som klubben hade på Carlos Espinosa. Publikfavoriten, även om det också bör sägas att Espinosa aldrig levde upp till de högt ställda förväntningarna, lämnar därför ÖIS-gården för okänd klubb.
Källa: ÖIS:s hemsida

Iheb Hamzeh, back
2007-11-15
Efter den tunga avslutningen på säsongen har Hamzeh och ÖIS valt att gå skilda vägar. Förklaringen sägs vara interna meningsskiljaktigheter och utebliven satsning från klubben. Hamzeh som under säsongen spelat både back, mittfältare och anfallare såg ut att ha allvarliga problem med motivationen under avslutningen av säsongen och kan nog må bra av ett miljöbyte. Vi ÖISare kommer att minnas honom för hans fantastiska spänst, hulklika uppenbarelse, meningslösa inhopp som ensam forward i höstmatchen mot Ljungskile och huvudlösa  och loja insats i säsongens sista bortamatch mot Sirius.
Källa: ÖIS:s hemsida

Samuel Barlay, anfallare, Malmö FF
2007-11-15
Lånekontraktet mellan ÖIS och MFF går ut och Samuel Barlay och ÖIS har valt att inte förlänga. Sammy som fått lite speltid under säsongen, minimal efter det att Andreas Clarholm värvades, går därför åter till Malmö FF.
Källa: ÖIS:s hemsida

2007-11-27
MFF-lånet Samuel Barlay kommer nästa säsong att spela för IFK Mariehamn i den finska ligan. Där har han skrivit på för två år. 
Källa: ÖIS hemsida

Tommy Lycén, mittfältare, GAIS

2007-11-21
Det är nu klart att Lycéns sejour i Rödblått enbart blev halvårslång. Den rivige yttermittfältaren, som vann många ÖISares hjärtan under sensommaren, har skrivit ett treårskontrakt med GAIS. Vi tackar Tommy för hans tid i ÖIS och önskar honom viss lycka i framtiden (dock tidigast om tre år när han lämnar GAIS).
Källa: ÖIS:s hemsida
GP

Martin Strömberg, ytterback, klubblös
2007-12-08
Enligt ÖIS:s hemsida har Martin Strömberg valt att tacka nej till det kontraktsförslag som klubben gett honom. Anledningen sägs vara att kontraktet är lite väl snålt tillaget och att det inte lönar sig för Strömberg att pendla från Borås till Göteborg. Martin Strömberg kom till ÖIS som lån från IF Elfsborg under sommaren 2006 och har därmed gjort en och halv säsong i klubben. Vi tackar Martin för hans tid i ÖIS och önskar honom lycka till i sin fortsatta tränar/spelar/mäklarkarriär whatever det nu blir.
Källa: ÖIS:s hemsida

Alexandros Pappas
2007-11-15
Pappas har erbjudits möjligheter att stanna i klubben, dock är ännu inget klart.
Källa: ÖIS:s hemsida

2007-12-16
Enligt ÖIS:s hemsida är Alexandros Pappas klar för det franska laget Amiens.
Källa: ÖIS:s hemsida


Rykten förluster 

Dominic Yobe, Uleåborg
2007-11-10
Dominic Yobe har varit utlånad till finska Uleåborg under säsongen och trivs mycket bra hos dem och vill inte komma tillbaka till ÖIS till nästa säsong. Troligt är att Yobe spelare i Finland nästa säsong.
Källa: Göteborgs Posten

Simon Chekroun, Ljungskile
2007-12-11
Simon Chekroun är på besök hos nykomlingarna Ljungskile för att visa upp sig. En träningsmatch kommer det minst att bli.
Källa: ÖIS hemsida 

Truppen just nu inför 2008 

Målvakter 
Dick Last (2008) sportchef (mha Johan A.)
Peter Abrahamsson (2009)

Försvarare 
Henrik Lawenius (2008)
Robin Jonsson (2009) 
Tommy von Brömsen (2009)
Anders Prytz  (2009) Lagkapten 2008!
Markus Dahlin (2009)
Christoffer Bengtsson (2009)
Dennis Jonsson (2010)

Mittfältare
Magnus Källander 
Alexander Mellqvist (2008)
Christian Lindström (2009)
Simon Chekroun (2009)
Mentor Zuhbi (2008)
Markus Gustafsson
Tobias Christensson
Björn Anklev (2009)
Martin Dohlsten (2009)

Anfallare
Boyd Mwila (2008)
Patrik Elmander (2010)
Anton Holmberg (2008)

Tränare
Janne Carlsson 
Martin Pringle (ass)
Christer Möndell (mv)
Göran Fridlund (fysioteraput)

Balders Hage2008-05-21 22:20:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans