Matchrapport Värmbol FC-Carlstad United BK

Svenska Cupen Plats: Backavallens konstgräs (uppvärmt) Publik: ca 100 Uniteds startelva: Deniz- Skanfors, Werner, Jonas O, Emil A- Gzim, Seb, Wennberg, Adis- Molander- Damir M

Matchen börjar strax efter utsatt tid eftersom United är sena att inta planen.
När den väl blåses igång börjar man dock ganska piggt och Damir lyckas i fjärde minuten skapa en hörna. Den leder till ett bra skottläge för Seb men skottet går utanför.
United håller igång ganska hyfsat till en början men i 6:e minuten får Värmbol till en omställning efter att Adis tappat bollen på mittplan. Värmbols anfallare skjuter ett skott som Deniz räddar men släpper retur på och den bollen når Värmbol först. 1-0 till hemmalaget.
Efter ledningsmålet kliver Värmbol på ganska bra och United hamnar på hälarna gång efter annan.
Deras anfallare börjar stressa vår backlinje högt upp och detta leder till dåliga uppspel, vilket i kombination med Värmbols press på bollhållare även på egen planhalva gör det svårare för United att få igång rullandet.

United har några få chanser till skott under mitten på halvleken men det blir ganska krampaktigt i avsluten, exakt i linje med hur det sett ut i flera träningsmatcher.
Den farligaste chansen får Gzim i samband med en bakåtnick som såg ut att segla in under ribban, men han blir avblåst.
I 30:e minuten kombinerar Värmbol bra och anfallet avslutas med en nick tätt över. I minuten efter driver deras vänsterback fram och skapar en hörna som dock blir resultatlös. De fortsätter dock med sin offensiv och innan man hinner säga att det ligger ytterligare ett mål i luften, så smäller det igen när de får en hörna från höger och deras längsta spelare, ohotad i straffområdet, knoppar in 2-0.
Värmbols offensiv fortsätter minuterna efteråt med ett skott som touchar överliggaren.

Unitedbänken inser att man måste göra nåt nu och Werner signalerar till Gzim och Adis att byta plats. Strax därefter slår Seb ett inlägg från höger men Gzim duckar (och blundar?) i upphoppet vid bortre stolpen.
Halvleken avslutas med att Werner säljer sig billigt i en närkamp och United har tur i det att domaren blåser för halvtid innan den efterföljande hörnan kan slås.

Under halvtidspausen värmer Gaz och Akam vid ena målet. Det verkar som om de skall komma in i andra.

United inleder emellertid andra med samma manskap.
Värmbol smäller på bra i inledningen och i den 3:e minuten ligger Damir ner efter en smäll. Minuten efter är det Wennbergs tur och den smällen verkar ha tagit värre eftersom han byts ut och ersätts av Bastian.
I samband med bytet kliver Skanis in på mittfältet och Bastian tar högerbacksplatsen.

United är ganska uddlöst även i början av andra, det enda som skapas är ett inlägg från höger som målvakten enkelt kan plocka ner. United har knappt nån i boxen som kan utmana honom.
I 17:e minuten byts Akam in istället för Gzim. Molander tar Gzims plats och Akam tar Molanders plats i anfallet.
Bytet verkar dock inte få någon större effekt. United är sega och spelar stressat och krampaktigt över hela plan. Värmbol gör vad de behöver. De fortsätter och springa mycket och spela med press på bollhållare, precis som man skall göra i ledning.
Adis får en frispark till vänster på mittplan och han slår en väl avvägd boll som Werner når vid bortre stolpen men nicken räddas av deras målvakt. Några minuter senare jobbar United fram en hörna från vänster men den blir resultatlös. Direkt efteråt slår Bastian ett inlägg från höger och nu har United plötsligt ett helt koppel med spelare i straffområdet men domaren blåser för offside.

I 35:e (ungefär) byts Gaz in istället för Molander.
Fem minuter senare får Akam på ett skott som träffar målvakten och sen ribban innan bollen går till en resultatlös hörna.

Sammanfattning

65% av matchen spelas på Värmbols planhalva men det är mycket fram och tillbaka fotboll trots det.
United har otroligt svårt att skapa rejäla målchanser. Man undrar hur mycket anfallsspel de tränat egentligen. Intrycket man ofta får är att United sällan eller aldrig har spelare på plats där bollen dimper ner.
Detta kan enkelt lösas genom att man försöker hålla sig i närheten av motståndarlagets målvakt t ex på fasta situationer och vid inlägg. Bollen har ju en underlig förmåga att hamna i närheten av målvakten i samband med såna.
Att anfallsspelet knackade ordentligt idag beror säkert på flera saker. En av orsakerna är helt klart att George saknades på högerbacken. Det fanns ingen som kunde dra igång passningsspelet med Gzim och Seb och få laget att börja rulla boll som vi vet att de kan. Ett annat skäl var den uppenbart matchovane Adis på andra kanten. Han verkade inte riktigt vara vän med bollen idag och kunde därför inte heller driva bollen mot motståndarförsvaret på samma sätt som han brukar. Överlappningar och snabba släpp av bollen lyste helt med sin frånvaro. Rörelsen i laget var också alldeles för dålig för att man skulle ha en chans att komma igång med det spelet idag.
Skottviljan fanns inte heller. I en match där spelet inte funkar borde man skjuta mycket, mycket mer. Lägena fanns men alltsomoftast föll man tillbaka i ovanan att leta passningsmöjligheter istället för att dra på med ett skott.
Det var trevligt att höra att Sund och Aleskog är klara. Kan man hoppas att ledningen också inser det viktiga i att värva en forward av klass?
Matchen i dag var ju en tävlingsmatch. Det kommer att bli fler av den sorten framöver och som det såg ut idag hotade man ju knappast motståndarmålet alls!