Samkväm i Kanadaskogen, upplopp på Friends Arena
Medan svensk fotboll skakas av skandalscener på Nationalarenan under Stockholsderbyt bjuder Degerfors IF in Stockholmsklubbarnas supportrar till samkväm i Kanadaskogen ett stenkast från Stora Valla. Något för andra klubbar att ta efter.
Annelie Bergdahl, en riktig fotbollstjej som sedan drygt ett år tillbaka är anställd hos Degerfors IF som evenemangs-och hållbarhetsansvarig, skriver i ett öppet brev på Olof Lundhs krönika på Fotbollskanalen om Svenska Fotbollsförbundets arenakrav. Med drygt trettio år som aktiv spelare, projektuppdrag på Svenska Fotbollsförbundet,diverse tränar- och styrelseuppdrag m.m. är hon väl förankrad i svensk fotboll. Jag hoppas att hennes inlägg skapar debatt kring hur förutsättningarna för mindre föreningar att spela fotboll på elitnivå kan förbättras. Vi hjälps väl åt att ta fighten.
Fotboll. på riktigt. Svensk fotboll skakas just nu av skandalscener. På en del arenor alltså. Inte på alla. I Degerfors har vi, bara under den senaste månaden, haft besök av både Djurgården, AIK och Hammarby. Till en kommun som har under 10 000 invaånare har det vallfardat tusentals fotbollssupportrar, framför allt fraån Stockholm. Arenan Stora Valla har i princip varit fullsatt varje gång, vilket innebär 5880 personer. Det är alltså mer än hälften av det totala antalet invaånare i Degerfors.
Men vår arena är egentligen inte godkänd för allsvenskt spel enligt Svenska Fotbollförbundets arenakrav. Bland annat duger inte våra så kallade hospitality-ytor. Vi har beviljats dispens för dem under 2023, men efter det måste vi bygga nytt. Om det finns pengar till det? Nix, tyvärr inte. Inte någon efterfrågan från våra besökare heller. Hospitality kan betyda många olika saker och nu ska ni få höra hur vi jobbat med det i Degerfors den senaste månaden. På riktigt.
Vi som jobbar för Degerfors IF, både avlönade och ideella, har tillsammans med den legendariska restaurangen Bosna organiserat ett blandat supporterevent i Kanadaskogen, ett stenkast från Stora Valla. Vi har dels gjort detta för att rädda det lilla samhället och dess restauranger från att bli invaderat och riskera sina serveringstillstånd – på grund av för många ga¨ster, för många berusade personer eller kanske bråk mellan supportrar. Men också för att visa att det GÅR att samla hemma- och bortasupportrar tillsammans före en match. Det går att ena fotbollsfamiljen. Sportcheferna i respektive lag har haft lite uppsnack inför fansen, inför båda lagens fans. Röddvita fans har, tillsammans med blågråa, gulsvarta och grönvita fans, skålat och skrålat och värmt upp inför den stundande fighten på planen. Om vi tjänar en massa pengar på detta? Absolut inte. Det här gör vi av helt andra orsaker. Det här handlar om passion, engagemang, kultur och gemenskap. På riktigt.
Om det blev bråk och stök? Nix, inte vid något av tillfällena, varken på arenan eller i Kanadaskogen. Minimalt med vakter och i stort sett utan poliser närvarande. Att Degerfors IF dessutom vann fotbollsmatcherna mot både Djurgården och AIK och spelade oavgjort mot Hammarby, hade kunnat legat till grund för diverse missnöje, bråk och stök, men icke. I Degerfors kan tydligen braåkstakarna skärpa till sig, för vi kan nog anta att åtminstone några av de som var inblandade i skandalscenerna på Tele2 Arena i söndags, också var pa° besök i Degerfors.
Vad beror det då på att det inte blir bråk i Degerfors? En anledning kan självklart vara att storebror inte vill bråka med lillebror, att det ändå finns något sådant inbyggt i ryggraden, hos de flesta. Kanske är en annan förklaring att besökarna faktiskt märker att allt detta arbete som görs i Degerfors IF utförs av ideella krafter. Personer som viger sitt liv för fo¨reningen. Personer som inte kräver någon betalning i pengar, men som vill vara en del av den här fantastiska fotbollsfamiljen. Engagerade personer som känner delaktighet, gemenskap och passion. På riktigt.
Det som hände på Tele2 Arena i söndags sker bara några månader efter att boken Fotboll. På riktigt. släpptes. Svensk Elitfoboll har, tillsammans med klubbarna i Allsvenskan och Superettan, låtit supportrar lyfta fram berättelser om stora känslor och vad som är viktigt för dem. Under matcherna i svensk elitfotboll kan vi därför se orden Fotboll, passion, kultur och gemenskap. På riktigt. rulla på LED-skyltarna runtom arenorna.
Skandalscenerna och det våld vi sett på en del arenor står långt ifrån innebörden i dessa ord. Det är tragiskt. Men än mer tragiskt är att fel slutsatser riskerar att dras för att några bråkar på vissa arenor. Svaret kan inte vara att dra åt tumskruvarna mer på alla arenor, att lägga ut fler arenakrav, att bygga fler betongbunkrar som skådeplatser för bråk och vaåd. Utgå i stället från varje enskild arenas unika förutsättningar och angrip problemen där de uppstår. Mer likriktning och centralisering dödar allt den riktiga fotbollen står för.
I Degerfors IF kan vi skriva under varenda rad i Svensk Elitfotbolls manifest, som lyder: Vi är passion, engagemang och gemenskap. Vi är hopp, förtvivlan och ångest. Vi är ambition, kultur och demokrati. Tillsammans fostrar vi morgondagens medborgare, dagens fotbollsspelare och framtidens legender.Vi är lojaliteten, kärleken och känslorna som får mylla och betong att vibrera. Vi är fotboll. På riktigt. Välkomna till Degerfors och Stora Valla för att se hur vi jobbar med fotboll. På riktigt!
Med vänliga hälsningar Anneli Bergdahl Evenemangs- och hållbarhetsansvarig, Degerfors IF