Del 2: GAIS & Halmstads BK

Del 2: GAIS & Halmstads BK

Superettansäsongen 2019 närmar sig. Inför premiären har Örgryte SvenskaFans gått igenom samtliga 16 lag i serien. Näst på tur i den åtta delar långa guiden: GAIS och Halmstad.

Text: Nils Cedman • Layout: Filip Persson


Cupderbyt mot IFK Göteborg blev bara en halvlek långt. Årets första seriederby, mellan GAIS och ÖIS, spelas den 17 juni.

Hypade inför förra säsongen, en säsong som kantrade fullständigt och där kontraktet räddades i sista matchen genom en stark 2-0-vinst mot Falkenberg. Lika hypat är inte GAIS 2019. En hel drös av spelare har lämnat, bland annat bröderna Westermark, Calle Wede och Dusan Djuric. Klubben befinner sig i djup ekonomisk kris och har en ytterst tunn trupp, en trupp som har förstärkts med Häcken-ikonen, mittbacken Emil Wahlström, MFF-målvakten Marko Johansson (på lån 2017 och 2018 till Trelleborg), ytterbacken Netinho från Värnamo, och forwarden Nikola Asceric som ansluter från Saudiarabien och Al-Qaisumah.

I Svenska cupens gruppspel imponerade GAIS föga - enda "riktiga" vinsten kom mot Division 1-laget Nyköping BIS, 4-3. Tack vare de tre poängen man fick för det avbrutna mötet med IFK Göteborg tog man sig vidare till kvartsfinal där det tog tvärstopp mot Häcken, 4-1.

Det lär vara i botten av tabellen man hittar GAIS 2019. Men de grönsvarta göteborgarna har gång på gång lyckats lösa kniviga situationer, det gjorde man både 2018 och 2017. Jag tror GAIS lyckas göra det i år med, men även denna gången med nöd och näppe. Blir inte förvånad om det är via kval man lyckas säkra sin existens i Superettan.

Värvningar som sticker ut:
Emil Wahlström (BK Häcken)

Tunga spelartapp:
Dusan Djuric (Halmstad BK), Calle Wede (Örgryte IS), Jesper Westermark (Ljungskile SK), Erik Westermark (Ljungskile SK)




Hemvändande Andreas Johansson är ett av flera namnstarka nyförvärv i HBK.

Här har vi favoriten till seriesegern och allsvenskt kontrakt 2020. Har varit nära både 2017 och 2018 men inte räckt hela vägen, men detta år har jag svårt att se hur man inte ska lyckas gå hela vägen. Har fått hem två gamla HBK:are i Andreas Johansson från IFK Norrköping och Dusan Djuric, eller "seklets största judas" som HBK:s supporterförening kallade honom, från GAIS. Har visserligen tappat skyttekungen från i fjol, Kosuke Kinoshita till Belgien, men vad gör det när man fått in Sadat Karim som i fjol gjorde succé i Landskrona? Har dessutom på något kuppliknande vis snott Joel Allansson (som återvänder till Sverige efter fyra år i danska Randers) framför näsan på hans förra klubb IFK Göteborg.

Vad finns det på minuskontot då? Inte mycket. Förutom Kinoshita har man även tappat Andreas Hadenius som lånas ut till Skottland och Dundee FC. Anfallaren Johan Oremo ser också ut att missa större delen av säsongen på grund av en korsbandsskada, men där stannar det.

I cupen övertygade man och vann sin grupp på sju poäng före de allsvenska lagen Sirius och Östersund. I kvarten tog det stopp mot allsvenska nykomlingarna AFC Eskilstuna som vann en förlängningsrysare med 2-1.

Så vad finns det som kan stoppa HBK-tåget 2019? Inte mycket rent sportsligt iallafall, men om det är något som skulle sakta ned farten lite så är det väl ekonomin; HBK gick 2018 back med sex miljoner kronor. Men rent sportsligt ska HBK reda ut Superettan 2019 – och om de inte gör det är det fiasko deluxe.

Värvningar som sticker ut:
Andreas Johansson (Norrköping), Dusan Djuric (GAIS), Sadat Karim (Landskrona), Joel Allansson (Randers)

Tunga spelartapp:
Kosuke Kinoshita (Sint-Truidense)



Nästa del i vår motståndarkoll kommer i morgon, den 24 mars. Då med fokus på BP och Brage.

Del 1: Dalkurd FF & Degerfors IF

Nils Cedmannilscedman@gmail.comTwitter: CedmanNils2019-03-23 07:00:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK