Del II (V) - ”Vi försöker att tänka i tvåårsplaner”
May Mahlangu

Del II (V) - ”Vi försöker att tänka i tvåårsplaner”

Artikelserie i fem delar där Christian Rurfors mött VD Paul Myllenberg och ekonomichef Robin Lundgren för ett längre samtal om ekonomin i HIF. Del II.

Paul Myllenberg fortsätter samtalet genom att prata om ”det stora perspektivet”, att man från ledningsnivå numera tänker i flerårsplaner gällande ekonomin. En självklarhet kan tyckas, men inom en snabbföränderlig fotbollsvärld har HIF tidigare inte haft en tillräckligt långsiktig hållbar plan att kunna fullfölja, utan fått fokusera på kort sikt för att överleva.

- Vi har från ledningsnivå insett att vi måste ta ansvar från 2014 och framåt och inte bara fokusera på det kommande året. Det är en viktig förändring som kommit på plats.

Hur mycket måste ni då skära i kostnader för att nå en budget i balans 2014?
- Vi har en del kontrakt som går ut, där det finns en förväntan att våra yngre spelare ska kunna gå in och ta över, säger Myllenberg. I sommar har vi redan förlängt en del kontrakt för yngre spelare, Lindgren, Andersson m fl.

Robin Lundgren vidareutvecklar resonemanget:
- Inför 2012 värvade vi ganska ungt i form av Krafth, Jere, Loret osv. Den typen av kvalificerade värvningar kostar både i form av avskrivningar och sign on. Kan man istället lyfta upp egna talanger så sparar man faktiskt rätt mycket pengar. Tanken inför 2014 är att de tankarna ska bli verklighet och med Roars intåg i föreningen tror vi att det ska vara möjligt. Han visar att han inte är rädd för att satsa på unga spelare.

De spelare vars kontrakt löper ut 2013 är Rachid Bouaouzan, May Mahlangu, Christoffer Andersson och Erlend Hanstveit. Dessutom har Alejandro Bedoya, som nyligen gjort sin sista match i HIF-tröjan, endast varit budgeterad under vårsäsongen.

Hur har ni sett på möjligheten att ha kvar Bedoya i truppen i höst eller hitta en ersättare? Som jag förstår det så lär det egentligen inte finnas något löneutrymme i budgeten för att möjliggöra detta?
- Det handlar i grund och botten om möjligheterna för oss att hitta lösningar som inte påverkar vårt resultat negativt. Det kan låta lite kryptiskt, men för att klara det måste vi vara kreativa, svarar Myllenberg.

Externa finansiärer?
- Till exempel.

Samtalet fortsätter att behandla May Mahlangus framtid i HIF. Sydafrikanens kontrakt löper som nämnt ovan ut 2013, men Myllenberg ser inte en lösning där man säljer honom för en mindre summa redan i sommar som trolig.
- Eftersom May fortsätter att leverera på den nivån som han gör, så finns det ingen grund att sälja honom för småpengar. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, kostnaderna för May över tiden är inte hårresande på något sätt, utan snarare fullständigt normala. Så det är väl bara att tycka att det har varit en bra affär och får vi sen inte betalt så får vi tacka honom för den tiden som varit. Han har ju faktiskt presterat under tiden, det är värre med spelare som inte presterar. Samtidigt, får man ett väldigt bra erbjudande så måste det ju beaktas. 

Men det ligger inte en försäljning av May under sommaren i liggande budget?
- Nej, däremot om det hade funnit en köpare i vinterfönstret, då han vi kunnat planera säsongen annorlunda.  Då var vi beredda att göra någonting. Vi har en löpande dialog med spelarna och deras agenter, men känslan är att May trivs bättre än någonsin i Helsingborg och HIF.

Historien kring Thomas Sörum är också intressant när vi diskuterar olika alternativ och valmöjligheter. Är försäljningen av honom beaktad i underbalanseringen på sju miljoner?
- Ja, men det är viktigt att påpeka att det inte låg en plan att sälja honom, däremot fanns det två alternativ inför säsongen, ett att han stannade och ett annat att han såldes för en bedömd summa. Dessa var i praktiken helt kostnadsneutrala*. Vi utgick alltså inte från att Sörum skulle säljas, men det fanns som ett tänkbart alternativ.

* Den reaförlust som uppstod vid försäljningen av Sörum motsvarar med andra ord de avskrivningar och de lönekostnader som skulle belastat resultat om Sörum fortsatt i HIF säsongen ut. Försäljningen av Sörum således inte något extra löneutrymme under säsongen 2013, utan först 2014. Däremot förbättrar försäljningen av Sörum likviditeten, dels genom den övergångssumma som erhölls, dels genom minskade löneutbetalningar.


Läs fortsättningen på samtalet i Del III - ?Andra kostnadsavvikelser: ”Bengalbränningarna motsvarar stora delar av kostnaden för ett träningsläger”. Publiceras idag klockan 18:00.

Christian Rurfors2013-07-06 06:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen