Del III (V) – Andra kostnadsavvikelser: ”Bengalbränningarna motsvarar stora delar av kostnaden för ett träningsläger”
Bengalbränningarna blir en dyr historia för HIF.

Del III (V) – Andra kostnadsavvikelser: ”Bengalbränningarna motsvarar stora delar av kostnaden för ett träningsläger”

Artikelserie i fem delar där Christian Rurfors mött VD Paul Myllenberg och ekonomichef Robin Lundgren för ett längre samtal om ekonomin i HIF. Del III.

Marknad och publik är givetvis två av de mest väsentliga områden i budgeten, men även andra aspekter kan påverka, såväl positivt som negativt.

Det dåliga vädret i början av året ställda till det rejält för många klubbar och HIF tvingades bland annat till ett extra träningsläger utomlands för att få de rätta förutsättningarna inför säsongsstart. Kostnaden landade i storleksordningen 150 – 200 kSEK. Dessutom tvingades Olympia värmas upp med dyr fjärrvärme:

- Just fjärrvärmen är en bestående utmaning eftersom vi inte har några alternativa spelplatser, om vi inte väljer plast mot våra egna och våra supportrars åsikter, säger Myllenberg. I år kostade den extra planvärmen oss cirka en kvarts miljon kronor.

Utöver dessa två poster, vad finns det mer för negativa avvikelser mot budget?
- Det brändes av bengaler i både Växjö och i Malmö. Räkningen  för mötet med Öster landade på 60 kSEK och för Malmö på 100 kSEK, vilket motsvarar hela det extra träningslägret som Roar tyckte att laget behövde inför säsongsstart. Med hänsyn till den tuffa budgeten var det inte helt säkert att det skulle finnas utrymme för det, men nu blev det av trots allt. Och så kommer bengalerna. Det är olyckligt.

Och om vi tittar på personalkostnaderna, utöver själva spelar- och tränartruppen?
- Där håller vi oss mot budget och har inte några större ökningar mot ifjol. Enda förändringen är egentligen på administrationen där vi nu har en heltidsanställd SLO. Anledningen till att medelantalet anställda ser ut att vara högre är att vi utökade spelartruppen tillfälligt under Europa League ifjol. Vi hade även ett tränarbyte och extrapersonal för att klara administrationen kring Europaspelet.

Satsningen på Akademilaget innebär inte att ni riskerar ytterligare kostnader som skenar iväg?
- Budgeten för akademilaget kan jämställas med den som tidigare låg för U19-laget. Det blir en del tillkommande kostnader i form av längre resor, men i stort sett är den kostnadsneutral.

Fast ni tar in en del spelare externt också, exempelvis en fransman och en serb?
- Just de spelarna har fått åttamånaderskontrakt och bör ses som en engångsgrej för att bära laget rent sportsligt. Det kan även ses som en bra labbmiljö för att bygga upp samarbete med andra klubbar, exempelvis i fransmannens fall. När vi pratar om professionella kontrakt för övriga spelare, vilket är ett måste på en här nivån, så är minimibeloppet inte högre än 3000 kr/år.

Så ni ser inte någon risk för skenande kostnader i ett redan ansträngt läge?
- Nej, och vi kan inte cutta navelsträngen innan den fått näring. Tar vi bort den här möjligheten, då kan inte heller förvänta oss färdiga a-lagsspelare. Vi har sagt att vi måste ge detta försök minst tre års satsning och utvärdering.


Läs fortsättningen på samtalet i Del IV:  Inga extra pengar för Gerndt – men vändning av tidigare nedskrivning påverkar resultat positivt. Publiceras söndag 7/7 klockan 06:00.

Christian Rurfors2013-07-06 18:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen