"Det är en spännande resa – vet inte var den slutar"
ÖSK:s ambition är att vara en ledande klubb på både dam- och herrsidan. Foto: ÖSK Söder

"Det är en spännande resa – vet inte var den slutar"

Örebro Sportklubb tar ett steg som ligger helt rätt i tiden. Genom att ta över ÖSK Söder börjar resan mot SM-guld och Europaspel – även på damsidan. "Målet är elitfotbollen", säger Jonas Ask, damlagsansvarig i ÖSK Söder.

På årsmötet i förra veckan tog Örebro Sportklubb ett historiskt beslut.

Klubben startar damverksamhet genom att ta över alliansföreningen ÖSK Söder och deras plats i division 1.

– I första hand får vi ju en helt annan organisation i ryggen gällande det mesta. Ekonomi, marknad, kunskap, kontaktnät. Möjligheter till att jobba långsiktigt, längre än ett år i taget, säger Jonas Ask, damlagsansvarig i ÖSK Söder, och fortsätter:

– Vi får också ett starkt varumärke i ryggen. Det vackra klubbmärket spelade vi ju för redan innan.

Förändringen måste godkännas av Svenska fotbollförbundet. Jonas Ask räknar med att det kommer att ske utan problem.

KIF Örebro, som var ett alternativ för ÖSK Fotboll att slå ihop sig med och som klubben förde diskussioner med, är den dominanta spelaren inom damfotbollen i Örebro län. KIF är ett etablerat lag i damallsvenskan. Dit vill stadsrivalen ÖSK också ta sig, konstaterar Jonas Ask.

– Det långsiktiga målet är nu att ta oss till elitfotbollen. På damsidan är det Elitettan och damallsvenskan som räknas dit.

Hur förändrar samgåendet med ÖSK Fotboll dam/flickfotbollen i Örebro?

– Med ÖSK i ryggen finns det säkert större möjligheter att knyta till oss bra spelare, spelare utifrån kanske som får upp ögonen för oss när vi är med i en ”allsvensk organisation”.

Samtidigt är Jonas Ask noggrann med att det är viktigt att leva i nuet.

– I dagsläget förändrar det (sammanslagningen) nog inte så mycket. Inget kommer att ske över en natt. Men som sagt: Tanken är att sikta mot eliten. Dit kan vi ju bara spela oss.

ÖSK Fotboll kommer även att ta över ansvaret för ÖSK Söders framgångsrika F17-lag. Övergången från ÖSK Söder till ÖSK Fotboll kommer att ske successivt och först och främst är det fokus på att behålla division 1-statusen när serien väl kommer igång efter att coronapandemin skjutit upp all seniorfotboll.

– Vi är ett bra gäng med spelare i varierande åldrar. Vi kommer att fortsätta jobba hårt för varandra och så får vi se hur långt vi når med både A-lag och F17-laget. Det är en spännande resa som börjar nu och vi vet inte var den kommer att sluta, säger Jonas Ask.

ÖSK Söder dam spelar 2020 i division 1 södra Svealand. Hemmamatcherna äger rum på trivsamma Grönpepparparkens IP i södra Örebro.

Fördjupningstips: Lär känna ÖSK:s nya damlag bättre genom denna studiosändning med Jonas Ask och lagkaptenen Caroline Zandén.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-06-05 19:47:25
Author

Fler artiklar om Örebro