-
-

Djurgården - GIF 2-2
Lyckad debut för Omar Eddahri i Giffarnas kycklinggula bortaställ när han stiligt knorrade in kvitteringen.

Giffarna kom tillbaka till 2-2 borta mot Djurgården efter usel start. Det såg ut som pannkaka men laget lyckades vända på den. Oavgjort är inte så mycket att fira i fotboll men ibland är poängen med en poäng mer än bara en poäng.

Det började just så knackigt som jag befarade. Sånt spel som man kan sucka åt i en träningsmatch i januari men som man verkligen inte vill se någonsin i en tävlingsmatch. Långsamt, passivt, initiativlöst. Det var inte många gånger någon signalerade att de faktiskt ville ha bollen första halvtimmen. Håglöst trillande på egen planhalva som gång på gång körde fast i ohyggliga bolltapp.

Efter 20 minuter hade två bollar trillat in bakom Eskelinen som inte fick mycket hjälp. Det såg ut som spelarna funderade på hur de brukar göra när de spelar boll och när inget stämde gömde de sig och hoppades att någon annan skulle fixa det. ”Någon” brukar vara Bata eller Juanjo men båda dessa hade en sällsynt svag afton och kom aldrig igång. Inte helt oväntat har båda en bit kvar till form och matchtempo efter tröga, skadefyllda försäsonger.

3-0 låg i luften. Men med halvtimmen spelad hade hemmalaget insett just hur överlägsna de var och började slå sig till ro med den vetskapen. Då vände Hallenius upp och drog till ett skapligt högerskott och det såg lite ut som bortalaget kanske tänkte vakna ändå. Gomorron GIF, det var så dags! Ett par minuter senare vände Hallenius upp åt andra hållet och drog till med vänstern i en vacker både in i målvaktens vänstra hörn. Trettionde allsvenska målet i GIF inprickat på hans trettionde födelsedag. Vackert!

I halvlek värmde Oliver Berg flitigt och jag funderade på om det kanske skulle räcka med 45 minuter för en säsongsdebuterande David Myrestam, eller om kanske Sema eller Eddahri dragit på sig någon skavank. Det tog ett par minuter av andra halvlek innan vi på bortastå kom fram att det var Eric Björkander som fått kliva av och att Giffarna gått över till fyrbackslinje med något som såg ut som 4-5-1. (Det är egentligen inte att rekommendera att skriva rapport på en match man sett från en kortsida, två meter ovanför planytan och med ett ivrigt flaggviftande mitt i synfältet matchen igenom.)

Det känns riktigt kul att skriva att Berg tog chansen och kom in och gjorde skillnad. Helt klart satt den taktiska omdisponeringen precis där den skulle. Den var mycket oväntad och uppenbarligen mycket klok. Att kunna berömma Joel som matchcoach känns också mycket trevligt. Jag tycker inte Björkander var så mycket svajigare än Blomqvist, men förändringen till fyrbackslinje slog väl ut. GIF hade betydligt lättare att etablera spel under längre sekvenser under andra halvlek.

Det dröjde heller inte så länge förrän Sema fullbordade en upprullning från högre ut till vänster på Eddahri som klev in ett par meter i straffområdet och bara la upp den, till vänster om målvakten. Vackert och väldigt enkelt, ett typiskt Eddarhi-mål. Ärligt talat var det inget vidare försvarsarbete av högerbacken där men vad gör det? Mycket bra att GIF fick igång två målskyttar, viktiga matchvinnartyper som laget verkligen behöver ha i form.

Lite senare fick Omar ett läge till som från vår avlägsna position såg ännu bättre ut men det avslutet styrdes tyvärr ut till hörna. Lagen fick ett par chanser var att avgöra men det stannade vid 2-2. Skapligt rättvist även om känslan är att GIF hade tur som kom ur det grepp som Djurgården kopplade första 25. Reser man sig efter något sådant och hämtar in 0-2 så känns det nästan som en seger. Det ger inte mycket för tabellen men jag tror det ger en hel del råg i ryggen inför framtiden. Med ett par matcher till i benen i vår egna förlängda försäsong kommer laget kanske inne i tempot för att kunna prestera på riktigt.

Lite svårt med individuella omdömen när i stort sett alla presterade så ojämnt över 90 minuter. Så gott som samtliga spelade upp sig efter paus och eftersom Oliver Berg inte gärna kan lastas för första halvtimmen delar jag ut matchens ros till honom. Sedan måste man förstås lyfta Hallenius och Eddahri för två kyliga avslut. Linus jobbade faktiskt förtjänstfullt hela matchen och Eddahri var lysande i andra halvlek. Ett plus till Myrestam också som orkade 90 minuter och gjorde en klockren andra halvlek. Han såg ut att funka bättre som renodlad vänsterback.

Premiären avklarad, härnäst väntar Malmö hemma på lördag. Det blir skoj!