Döpte husdjuren – efter ÖSK-ikonerna: ”Blev märkbart rörd”
Hagge och Pode har fått sina namn av tidigare ÖSK-stjärnorna Patrik Haginge och Marcus Pode. Foto: Magnus Eriksson Malm.

Döpte husdjuren – efter ÖSK-ikonerna: ”Blev märkbart rörd”

Magnus Eriksson Malm älskar verkligen sitt Örebro Sportklubb. Kärleken är så stor att han namngett sina katter efter två favoritspelare i föreningen. På Norr i Örebro tassar Hagge och Pode omkring och hittar på bus. ”Det gäller att hylla dem som hyllas bör”, säger Kubanernas ordförande.

Försvararen Patrik Haginge, örebroaren som har blivit en riktig legend efter sina många år i klubben, och anfallaren Marcus Pode, som inte minst exploderade och fullständigt öste in mål under hösten 2014 när vad som såg ut att bli en allsvensk nedflyttningsstrid förvandlades till en sjätteplats, har gjort stora avtryck på Magnus Eriksson Malm.

Tillsammans med sin fru Camilla bor han nu ihop med två katter med klubbfärgerna svart och vitt på pälsen på Norr i Örebro. Katterna heter naturligtvis Hagge och Pode. 

Magnus Eriksson Malm berättar att det är två aktiva, fyrbenta ÖSK:are som han delar bostad med. Pode är född den 30 augusti 2014 och hans liv har varit lika händelserikt som fotbollsspelarens succéavslutning på samma år. 

– I min förra lägenhet som låg på tredje våningen trillade eller hoppade han ner från balkongen och var borta hela dagen. Och för något år sedan var han borta i cirka en månad innan han blev upphittad en och en halv kilometer hemifrån i ett parkeringsgarage. Efter den utflykten har han bara en stump kvar till svans, säger Kubanernas ordförande.

Hagge flyttade till Magnus Eriksson Malm från Örebro Katthem 2019 efter att ha blivit upphittad i skogen.

– Första tiden hos oss var Hagge väldigt försiktig och orolig och första två månaderna kom han knappt fram från sitt gömställe under diskbänken. Nu har han utvecklats till en mycket social katt.

Vad fick dig att döpa katterna efter spelarprofilerna?

– Det gäller att hylla dem som hyllas bör, betonar Magnus Eriksson Malm.

Vet personerna Patrik Haginge och Marcus Pode om det här?

– Jag tror inte att Patrik vet om det, men han får väl reda på det nu om inte annat (skratt). Marcus hörde av sig efter att jag berättat om katterna i ÖSK-podden och var märkbart rörd. Det var väldigt roligt. 

Har väckt misstankar

Magnus Eriksson Malm är osäker kring huruvida katterna är intresserade av ÖSK då han och frun Camilla i vanliga fall är på plats på mer eller mindre varje match oavsett i vilken stad laget spelar.

Men en sak har han lagt märke till.

– När vi kommer hem kan det vara ganska stökigt som om det har varit någon form av tillställning när vi varit borta. Dagen efter en vinst sover de dessutom mer än vanligt.

Men ni har väl sett någon match tillsammans med katterna nu när det råder tomma läktare och tv-tittande?

– De har inte varit hemma när det är match. Det går att misstänka att det är någon annan katt i kvarteret som har MF (människofritt) under matcherna.

Magnus Eriksson Malm klär, till skillnad från Bengt Olsson på Klädesholmen utanför Göteborg, inte ut sina katter i ÖSK-tröjor när det vankas match.

– Det finns inte så mycket som passar i ÖSK-shoppen, säger han, och tillägger sedan med ett skratt:

– Djurmerchandise kanske är något för oss i Kubanerna att ta fram.

Vid sidan av att hålla ett öga på katterna är Magnus Eriksson Malm aktiv med att leda supporterklubben genom en väldigt annorlunda tid.

– Vi gör vad vi kan för att vara så bra förberedda som möjligt den dagen vi återigen får vara på plats och stötta vårt lag. Vi diskuterar spännande idéer och har många intressanta tankar om hur vi ska kunna utveckla oss som supporterklubb och få fler att dyka upp på hemmamatcherna och åka med oss på bortaresor. Vi längtar efter läktarna och kommer att se till att ha väldigt roligt tillsammans när det blir dags igen, understryker ordföranden.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-08-04 14:49:00
Author

Fler artiklar om Örebro