En spelaragents uppdrag
Andreas Kouvatsis tillsammans med nyblivna BoIS-spelarna Albert Ejupi och Nahom Girmai.

En spelaragents uppdrag

Med uppdrag att hantera sina klienters finansiella angelägenheter, hamnar spelaragenter oftast i mediefokus när det är dags för högprofilerade övergångar och de tillhörande kontraktsförhandlingarna. Men deras vardag ser oftast mycket annorlunda ut. I sin egenskap av spelaragent, ställde Boisfcredaktionen några frågor till Andreas Kouvatsis, Founder/Managing Director av Global Football Consulting.

Så här i silly season tider har både klubbar och spelaragenter bråda dagar. Detta gäller inte minst Varbergs BoIS som, så här långt, kan räkna in inte mindre än tio nyförvärv inför 2018 års säsong.Två av dessa nyförvärv är Albert Ejupi och Nahom Girmai som företräds av Global Football Consulting.
Med hjälp av lite frågor till Andreas Kouvatsis på Global Football Consulting försöker vi få en inblick i en spelaragents arbete med att företräda en fotbollsspelare.

Hur många klienter har Global Football Consulting idag?
I dagsläget så har vi ca 30 spelare som vi jobbar med.

Vilka länder/ligor är Global Football Consulting verksamma i?
Förutom de skandinaviska ligorna så jobbar vi väldigt mycket i Sydamerika, framförallt Brasilien och i Afrika. Vi har representanter på bägge ställen. Men vi har tagit spelare till flera andra länder i Europa också, såsom Grekland, Portugal och Frankrike. Så vi försöker jobba väldigt brett och ha bra kontakter på de flesta ställena, samtidigt som vi fördjupat oss i några specifika länder.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut för dig som spelaragent?
Varje vecka är egentligen inte lik en annan. Så det beror väldigt mycket på vilken period av året. Om jag inte är ute och reser så är jag på vårt kontor i Stockholm. Det är självklart mycket samtal i telefon med våra klienter och med klubbar. Det finns alltid saker att lösa och då är det egentligen oftast väldigt vardagliga saker som vi hjälper spelarna med för att kunna fokusera på sin fotboll och prestera sitt max. Under helgerna är jag oftast ute och kolla på matcher. Innan och under transferfönstret blir det självklart mer intensivt med de spelarna som ska byta klubb.

Vad krävs av dig för att vara en bra representant för spelarna?
Det är väldigt viktigt att vara tillgänglig för de spelarna man jobbar med. Man måste även vara lösningsorienterad för att kunna lösa alla situationer som dyker upp på bästa och smidigaste sätt. Självklart så är det viktigt att även ha bra relationer med klubbar.

Rent konkret, vad hjälper ni spelarna med?
Vi hjälper egentligen med allt de behöver för att kunna bli så bra fotbollsspelare som möjligt. Allt ifrån att förhandla nya kontrakt, övergångar, karriärplanering, till mer dagliga problemen som kan uppstå. Det kan vara privata problem eller problem med klubben på ett eller annat sätt. Sedan jobbar även mina två kollegor Pa Dembo Touray och Njogu Demba-Nyrén, som bägge varit proffs, mycket med fotbollsbitarna. De hjälper med personlig träning och tips om vad spelarna kan förbättra i sitt spel.

Vem brukar initiera/tipsa om att starta ett samarbete, spelare eller agent?
Det är båda egentligen. Men oftast är det spelarna som kontaktar oss.

Vilka kriterier/personliga egenskaper letar ni efter när ni överväger att starta ett samarbete med en spelare?
Det första man ser är självklart fotbollsegenskaperna, vi försöker bedöma spelarens potential. Sen tar vi reda på vad spelaren har för inställning och attityd. Om man inte har en bra inställning och är redo att jobba hårt så blir det väldigt svårt att bli en spelare på hög nivå.

Vem är din "drömklient"?
Har nog ingen drömklient egentligen. Men man vill ju vara med på hela resan och hjälpa spelaren till den absoluta toppen. Jag såg Philippe Coutinho i Brasilien för 10 år sedan när han var 15 år gammal och att se han bli en av världens bästa spelare och vara med om en av de största övergångarna någonsin är lite häftigt. Att få vara med om sådan resa med sin egen klient hade varit fantastiskt.

Boisfcredaktionen tackar Andreas Kouvatsis för att han tog sig tid att besvara våra frågor.

REDboisfcredaktionen@hotmail.com2018-01-16 11:20:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS