Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Vi ska minst nå plats tre"

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Vi ska minst nå plats tre"

Fredagen är här och vi pratar panel med att titta på kort och lång sikt.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.

Henrik Sjöström
Henrik har jobbat för Himmelriket och med Fan-TV under många år. Följer MFF slaviskt från Stockholm tillsammans med andra exilare.

Nisse Byrfors
Passionerad MFF-supporter som följt laget sedan 80-talet och som älskar att hänga vid staketet. Tidigare redaktör på Sveriges bästa fansite, Himmelriket.

Micke Frohm
Tidigare Himmelriketskribent och mångårig journalist.



Åge Hareide alltså. Mannen, myten, legenden. Vad tänker du om att han är hemma? Vill du förlänga? Perfekt korttidslösning? Ett steg tillbaka? Fritt fram.

Carl:
Jag känner mig som en av få ganska försiktiga i den här frågan. Det råder någon form av Åge-psykos i stora delar av våra supporterled och jag förstår så klart varför, men jag känner mig själv inte lika frälst (även om jag också tycker om Åge och är positiv till rekryteringen). Framförallt framstår det i vissa samtal som om att allting liksom är löst nu, att allt ser bra ut. Faktum är att vi har två förluster (mot förvisso starka motståndare), en knapp derbyvinst och en imponerande seger mot Peking att summera Åges första tid med och jag vill nog se både ett större underlag framför mig och framförallt en uppenbar förbättring i prestation över tid (och inte bara i enstaka matcher) innan jag recenserar Åges återkomst. Det kan säkert bli en fin höst det här, men låt oss vänta med superlativen tills vi faktiskt vet hur det går. 

Jag ser Åge som en potientiellt perfekt korttidslösning, men tills nästa säsong behöver vi något långsiktigare. Däremot tycker jag att MFF som grund ska luta sig mot mycket av det Åge står för även framöver - rakt anfallsspel, attityd och så lite klödd som möjligt. 

Henrik:
Åge har precis den typ av pondus som jag tidigare förespråkat. En ledare i dess rätta bemärkelse och med ett stort kapital att motivera sina spelare. Med de spelare vi har så är jag faktiskt inte så säker på hur mycket vi ska ”ta nästa steg”, eller ”bli mest vältränade i Norden” eller ”arbeta smartare”. Den tränare vi får in ska få ut maximalt av Malmö FF och den dagen han inte längre är motiverad eller uppnår önskade resultat så ska vi ha en annan. Det hade varit önskvärt om klubben slutade leta efter en guldkalv, eftersom tränare som Roy Hodgson och Graham Potter dyker upp med 40-50 års intervall. Rösler, som exempel, behövde en veckas träning för att få ordning på ett stukat MFF, och det är väl bevis nog. 

Nisse:
Som så många andra supportrar är jag överlycklig över att ha Åge tillbaka i klubben. Han har karisman och rakheten som laget behöver just nu. Han ställer höga krav och har rutinen och det CV som krävs för att få med sig spelarna. Gällande framtiden tror jag inte att det är aktuellt med en förlängning. Jag tycker mig kunna läsa mellan raderna att det inte är något Åge vill. Jag tror på Georgson som sportchef och tycker att han ska få tid och förtroende att utveckla klubben när det kommer till det sportsliga. Han ska välja tränare som harmonierar med vår fotbollsfilosofi, vi ska föryngra truppen ordentligt och detta måste få ta lite tid.

Frohm:
Åges inträde på arenan har varit oerhört viktigt. Med sin auktoritet har han spelarnas öra och fått dem att börja springa mer, ta fler närkamper och bli mer noggranna i passningsspelet. Tillsammans gör det MFF betydligt jobbigare att möta. Hade Åge själv varit sugen på att fortsätta på allvar hade jag gärna sett honom i rollen som manager. Jag tror att han skulle kunna passa i ett MFF som vill ta nästa steg. Men saknar han viljan och det äkta suget är det bättre att MFF satsar på en tränare som kan tänka sig att stanna i flera år och utveckla spelet och spelarna.





Vi blickar mot helgen. Då väntar Hammarby. Hur ser du på matchen? Hur vill du se oss formera laget och vad är chansen att vi lyckas med något riktigt bra?

Carl:
Spännande! Kul! Känslan är att vi går in till detta med högt självförtroende och blodvittring och då misstänker jag att vi blir rätt svårstoppade. Bajen brukar ha det kämpigt på gräs generellt och på vårt gräs specifikt, men kommer med en starkt trupp och ska såklart inte underskattas. Jag tror det blir tajt, intensivt, förbannat på domaren och MFF vinner matchen.

Så här hade jag ställt upp, men misstänker att Åge väljer Rieks före Zeidan och det känns bra det med:

Diawara
Ceesay, Dennis, Nielsen, Knudsen
Lewicki, AC, Zeidan
Sejdiu, IKT, Berget

Henrik:
Kul match! Hammarby brukar sällan spela övertaktiskt borta och därmed får vi hoppas att de som vanligt kör klack och hybris så vi kan ta vår tredje raka seger för första gången 2022 (!). Jag kan tänka mig både 3-5-2 som 3-4-3 och 4-3-3, så länge Lewicki spelar och Berget fortsätter gå på vatten så känner jag mig trygg.  

Den mest intressanta frågan är om Diawara petar Dahlin igen. Där har vi en spännande utveckling! 

Nisse:
Vi har ju medvind nu. Det har gått bra i allsvenskan sedan Åge tog över. Spelarna hsr förhoppningsvis fått tillbaka lite tro och självförtroende. Ett fullsatt stadion. Jag är optimist. Jag tycker den elva som det ryktats om på träning känns bra: Dahlin / Ceesay, Dennis, Nielsen, Knudsen / Lewicki / Patriot, AC, Rieks, Berget / IKT. Hade möjligen valt Zeidan före Rieks som innermittfältare, men Åge prioriterar rutin och spring i benen vilket jag respekterar.

Frohm:
Bajen, Bajen, Bajen... Denna wannabe-förening som sällan träffar alldeles rätt. En lillebror som ständigt försöker nå ifatt sina större och starkare bröder. Och där är MFF den allra största som de vill fälla. Men med Åge den taktiska hjärnan och en frisk och spelsugen AC, tror jag att vi lyckas hålla dem på en armlängds avstånd igen. Vår svagaste punkt är vänstersidan med en långsam Knudsen som troligtvis får tampas med den snabbe och närkampsettrige Jaezhe. Kanske kan en smart Rieks hjälpa Knudsen i den kampen. Annars så blir det att förlita sig på mycket kamp (Berget, Ceesay och Thelin) och smartness (AC, Zeidan, Rieks igen). Kanske att Turay kan komma in i slutet och avgöra. Men MFF-försvaret måste vara på tårna mot Ludwigson, Berisha och Besara.



Om vi sen ser efter Hammarby. Vad kan vi förvänta oss av fortsättningen? Blir det Europaspel även nästa år? Tar vi någon poäng i Europa League?

Carl:
Det lär bli fortsatt tufft i Europa League, men hemma i Allsvenskan löser vi nog tredjeplatsen, vilket ju får ses som godkänt utifrån hur det såg ut bara för några veckor sedan. Det blir oerhört viktigt att vi får avsluta säsongen i någon form av dur, för att ge lite, lite arbetsro över vintern. 

Henrik:
Vi ska minst nå plats tre och det finns inga alternativ. Eftersom vi ska möta alla tre lagen som ligger före oss, Hammarby, Djurgården och Häcken, så har vi faktiskt tredjeplatsen i egna händer. Slår vi Bajen så kommer truppen känna något helt annat inför DIF och DIF kommer känna något helt annat inför oss. Åge är som gjord för att vinna dessa matcher. 
Jag hoppas vi kan klämma till både belgarna och tyskarna på hemmaplan. Det är långt ifrån enkelt, men om truppen fortsätter att repareras och får känn på lite bättre spel så ska vi kunna avhandla dem som vilket Salzburg, Rangers, Celtic, Shakhtar eller Dynamo Kiev som helst.

Nisse:
Jag är optimist som sagt. Tror vi klarat en topp tre placering i slutändan och att vi har alla möjligheter att ta poäng i båda hemmamatcherna mot tyskarna och belgarna. Vi får se hur långt det räcker. 

Frohm:
Efter Bajen väntar fortsatt kamp för att behålla tredjeplatsen i allsvenskan. Längre upp tror jag knappast vi når. När det gäller EL tror jag att vi har en chans till oavgjort på torsdag mot Union Berlin, vi kan absolut också ta en eller alla tre hemma mot belgarna och om Braga är mätta i sista omgången kan vi även skrälla där och ta poäng. Förhoppningsvis kan det räcka till vidare avancemang till Conference League för att där slå ut Djurgården i åttondelsfinalen!

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-09-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?