Återigen hemmaförlust för uddlöst Giffarna mot Kalmar

Giffarna kom till match mot Kalmar med två tunga avbräck i Juanjo Ciercoles och Omar Eddahri. Giffarna var inte på topp senast mot Elfsborg och hemma mot Kalmar var det än värre. En tidig 2-0 ledning räckte för ett Kalmarlag som trots att man var det bättre laget inte skapade mycket men tillräckligt för att hålla undan trots reducering av Peter Wilson.

Giffarna kom till start utan en av sina absoluta nyckelspelare i Juanjo Ciercoles och dessutom saknades både Omar Eddahri och David Myrestam. Avbräcken skulle visa sig vara viktiga och då framför allt Juanjo saknades. Tobias Eriksson gjorde sitt bästa men inte alls kunde ersätta den otroligt nyttiga spanjoren. Eddahri ersattes av Peter Wilson som inte gjorde bort sig även om han kanske inte kunde fylla tomrummet efter Eddahri trots att han gjorde Giffarnas enda mål. Myrestams frånvaro gjorde att Konate fick chansen igen på vänsterbacken. Giffarna gjorde även en tredje ändring då Pol Moreno som inte hade någon lyckad dag mot Elfsborg hamnade på bänken igen då Giffarna återigen försökte med 4-2-3-1 och därför valde att ställa upp med Oliver Berg från start igen.

Matchen började trevande utan att mycket hände. Det dröjde tills 11:e minuten när kallduschen kom för Giffarna. I något som inte var en farlighet så får Romario tag i en dåligt slagen passning från Batanero och skjuter direkt. Bollen skarvas av Tobias Eriksson i eget mål. Något som antagligen annars hade varit en boll som Eskelinen borde tagit.
Under kommande 10 minuter får Kalmar ytterligare ett par vassa lägen. Det första nickar Papa Diof i ribban medan det andra resulterade i 2-0 efter hörna. Målet är under all kritik. Inte enbart går Eskelinen bort sig totalt i luftrummet utan det är även i övrigt ett genomuselt försvarsspel. En hörna ska inte dimpa ned i mitten av straffområdet återigen hos motståndare vilket är fallet. Bollen får Mahmoud Eid tag i som lite turligt skjuter den på Giffare i boll. Alldeles för dåligt av inte enbart Eskelinen utan även fler i GIF-laget.

Giffarna replikerar relativt snabbt när Batanero i 34:e minuten friställer Wilson med ett lysande framspel. Wilson placerar kallt bollen förbi målvakten. Detta ger Giffarna tillbaks hoppet och trots ett litet bättre spel resterande halvleken så är hoppet förgäves då Giffarna under resterande matchen är i det närmaste helt uddlöst. Det är rentav Kalmar som har de vassase chanserna efter Giffarnas reduceringsmål då Eskelinen vid ett par tillfällen tvingas till skapliga räddningar på distansskott. I andra halvleken kan man om man anstränger sig endast hitta två skapliga målchanser för Giffarna. Dels när Batanero tar ett distansskott som går några decimeter utanför dels när Hallenius tar sig förbi målvakten men får bollen för långt ifrån sig och pga några Kalmarspelare som täcker försöker sig på ett dåligt pass till Wilson som inte hade någon tacksam uppgift att göra något med bollen med allt för många försvarande Kalmarspelare. Att vid uddamålsunderläge på hemmaplan mot laget som befinner sig på jumboplatsen åstadkomma så litet sista timmen är ett enormt underbetyg för Giffarnas anfallsspel. Att man punktar Batanero och ger honom lite utrymme räcker inte för att ursäkta det tafatta spelet.

Matchen är en riktigt dålig insats av Giffarna. Med dagens spel råder det ingen tvekan om att man kommer få det svårt att hålla sig kvar i Allsvenskan. Det var som bäst dålig Superettannivån. Man kan delvis skylla det dåliga spelet på saknade spelare men detta förklarar långt ifrån allt. Man kan begära mycket mer den detta på hemmaplan. Svårt hitta spelare att plussa för. Oliver Berg var en av få som verkligen slet och det räcker nästan som bedrift en så här torftig dag. Spelet lockar tyvärr inte tillbaks den rätt beskedliga påskpubliken i vårvärmen.