Lagbanner
Förbud mot OH-flaggor i Sundsvall
Ett exempel på en av Patronernas OH-flaggor, den typen av tifon som numera är förbjudna i Sundsvall.

Förbud mot OH-flaggor i Sundsvall

Sundsvallspolisen meddelade under onsdagen att beslut tagits att med omedelbar verkan förbjuda stora målade OH-flaggor på arenan. Supporterföreningarna Patronerna, Sektion Norr och ANG reagerar med en tyst protest i matchen mot Kalmar på lördag.

Polisen i Sundsvall meddelar i sitt besked att de anser att tifon med stora ”tygstycken” kan användas som ”brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling”. Det initiala beskedet från polisen var att alla former av banderoller och stripes skulle förbjudas, detta justerades sedan till att gälla ”så kallade overhead-flaggor” med tillägget att det kan ändras ifall supportrarna inte sköter sig.
 
GIF Sundsvalls supporterföreningar svarade under onsdagskvällen med ett gemensamt meddelande på sociala medier att de ser på beslutet med stor förvåning och något som de anser har kommit till utan dialog.
 
- Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla "brottsverktyg". Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat.
 
Föreningarna skriver vidare att de känner en oro för ”ignorans och brist på kunskap”. De hänvisar även till att sundsvallspolisen kan komma att med ytterligare förbud.
 
- Om detta inte sköts enligt polisens beslut så kan det bli än hårdare villkor framöver enligt den så kallade villkorstrappan, skriver supporterföreningarna i sitt gemensamma uttalande.
 
Föreningarnas svarar på gårdagens beslut med en manifestation vid lördagens hemmamatch mot Kalmar FF. Så här lyder uppropet:
 
”Slut upp på Mathildas! Vi kommer att bjuda på ett flaggtifo och uppmanar ALLA att ta med en halsduk (halsduk klassas ännu inte som brottsverktyg).
Efter spelarpresentationen uppmanar vi samtliga på ståplats att sitta ner. Och vara tyst.

Denna manifestation ska pågå från att domaren blåser för avspark till matchminut 10. Detta för att visa vad effekten av en kvävd läktarkultur kan leda till. Att den endast pågår i tio minuter beror på att vi inte vill att spelarna ska lida av detta beslut. Efter matchminut 10 räknar vi med ett jävla hålligång. Vår uppgift är och har alltid varit att stötta GIF Sundsvall.
/Patronerna Sundsvall, Sektion Norr, ANG”

Hugo von Zeipel2019-04-18 09:05:00
Author

Fler artiklar om Sundsvall