-
-

Fortsatt frustration för GIF

Det var strålande väder för allsvensk fotboll i Sundsvall. På pappret var hemmamötet mot BK Häcken en match utan större press, där varje resultat bättre än en förlust får betraktas som ett fall framåt. Men tyvärr blev det en stillsam dag på jobbet för Häcken och fortsatt frustration för GIF.

Den nye spanjoren Pol Roige kom till start för GIF, medan Paulinho inte ingick i Häckens startelva. I övrigt startade GIF med samma lag som mot Hammarby. I femte minuten bröt sig Jeremejeff framåt centralt i planen som en atlantångare och avslutade tungt, Saxton tippade ut bollen snett utåt och returen blir bara halvfarlig. Häcken spelade centralt med snabba och kreativa kombinationer och pressade GIF:s försvar som emellanåt hade fullt upp med att värja sig. Men GIF anföll när man fick tillfälle. Utvecklingen från matchen mot Hammarby höll i sig, GIF spelade mer direkt och med litet högre risknivå. Efterhand blev matchen alltmer stillsam, för att i mitten av halvleken blivit närmast händelselös.

Friberg annonserade dock sin närvaro efter dryga halvtimmen genom en tackling på Wilson som gett två minuters utvisning i ishockey. Resultatlös frispark. Efter 36 minuter spelade Sema Wilson fri som stoppas bryskt av Häckens målvakt på gränsen till straffområdet. Domaren dömde straff men Sema slog en halvdan straff som Abrahamsson räddade utan större problem. Straffen var helt säkert feldömd men det är inget GIF har råd att fälla tårar över.

Efter 42 minuter lyckades Falsetas mirakulöst nog att undgå att bli varnad efter en tackling som var gult kort med råge. Noterat: Falsetas är i tjänst. Gult kort fick däremot Bliomqvist i en situation strax därefter, som gav Häcken ett mycket bra frisparksläge, men Irandust förvaltade den mycket svagt. Minuten därefter tvingas Saxton till en dubbelräddning efter ett tungt distansskott som följdes upp av ett hårt skott från Jeremejeff på returen ur snäv vinkel.

Noteringar efter halvlekens slut:
Rogie visade direkt att han har goda kvaliteter, snabb, teknisk och initiativrik.
Björkander stabil i defensiven.
Tamini hade bättre riktning på inläggen än på länge.
Saxton stabil.
GIF:s centrala mittfält var ganska passiva utan att vara hårt pressade av sina motståndare.
Häcken hade ett visst spelövertag, som speglades i 8-2 i avslut till deras fördel. Men GIF:s försvarsspel var tämligen stabilt och anfallsspelet var inte heller helt oävet, mer fart och initiativ, men få avslut.

Häcken började andra halvlek bäst med några halvchanser. Häckendominansen fortsatte men med fortsatt stabilt försvarsspel av GIF. Men det är inte riktigt GIF att hantera en bra motståndare genom lågt stabilt försvarsspel. Efter knappt 60 minuter byttes Roige ut mot Berg. Omedelbart efter bytet gör Häcken mål. Björkander nickade en hörna ut från straffområdet där Friberg möter den droppande bollen och skjuter ett väl avvägt (?) skott i Saxtons högra hörn. Ett bra skott men inte otagbart. Ett mål ur ingenting men inte ologiskt sett till matchbilden.

Jeremejeff spelas fri längs kanten efter 65 minuter, går rakt på mål men Saxton står stabilt och tar skottet, som hade kunnat vara vassare. Strax efter har GIF sin första chans, eller halvchans, i halvleken men Wilson stängs ned effektivt i skottögonblicket.

Efter en hörnvariant med kvarten kvar lyfter Batanero ut bollen till Juanjo som skjuter ett kanonskott som ser helt otagbart ut. Men Abrahamsson ligger som ett streck i luften och tippar ut skottet. Matchens prestation så långt. Juanjos perfekta skott var värt ett bättre öde. GIF har initiativet, till synes, i det här skedet av matchen. Men det är lika mycket så att Häcken kontrollerar sin ledning utan alltför stora svårigheter. GIF:s försök att kvittera blir resultatlösa, Bataneros distansskott på övertid är det bästa man åstadkommer.

Från Häckens perspektiv var det här en odramatisk match i den allsvenska serielunken. En stabil seger på bortaplan mot ett bottenlag. Litet skak med en feldömd straff men annars ohotade med undantag för ett skott som den alltid pålitlige målvakten avvärjde. För GIF däremot var det en frustrerande konfirmation av att man har väldigt långt kvar till att rubba stabila allsvenska lag. Försvarsspelet var i allt väsentligt stabilt, bättre än på länge, men aktiviteten framåt handikappas av brist på kvalitet och linjer. Det är ofta svårt att se några riktiga linjer i anfallsspelet, trots att man är långt mycket mindre passiva än när det var som värst under några omgångar. Hur ska man komma i avslutslägen och vem ska stå för dessa? Wilson är en renodlad djupledsspelare och ska han komma till sin rätt måste han matas med bollar på djupet (vilket hände vid några tillfällen). Men i övrigt? Vem ska bearbeta de inlägg som man med skiftande framgång matar mot straffområdet?

Nu följer två matcher där den eventuella poängen inte är en bonus, det är två matcher där minst tre poäng, helst fler, måste bärgas. GIF torde kunna skada försvar som är mindre stabila än Häckens och kan man hålla fast i den nyvunna stabiliteten i försvarsspelet borde det inte vara omöjligt.