Lagbanner

-

Inför Djurgården - GIF Sundsvall
Linus Hallenius, 30 år idag! Och 30 poäng i år?

Inför Djurgården - GIF Sundsvall

GIF Sundsvall inleder serien borta mot Djurgården ikväll. Äntligen premiär, äntligen det där bekanta magpirret. Känslan inför match är annars inte helt angenäm. Förväntningarna på säsongen är höga men förberedelserna inför premiären kunde ha gått bättre. Förhoppningsvis får Linus Hallenius trots allt fler anledningar att fira än att han råkar fylla 30 idag.

Dags att sparka igång tävlingssäsongen 2019 och det smala truppbygget får effekt direkt. Dagens huvudbry gäller att GIF kommer till spel utan nyförvärvet Pa Konate, den enda naturliga vänsterwingbacken i laget. Utöver det har även flera spelare tränat sparsamt senaste tiden på grund av diverse muskelskavanker, mest noterbart den oersättliga duon Juanjo och Bata. Enligt rapporterna ska dessa dock komma till start och oron gäller då snarare om de håller och hur spelformen är. Även Eddahri, Haro och Hallenius har vilat av och till under mars månad.
 
Det finns flera tänkbara lösningar för vänstervingen, alla med olika fördelar och nackdelar. Tobbe Eriksson har vikarierat där på försäsongen och är tillräckligt allround och spelintelligent för att  spela på vilken position som helst. Men så värst kantspringarsnabb är han inte, och vänsterfotad är han inte heller. David Myrestam är vänsterfotad och rutinerad, däremot har han inte gjort en enda minuts matchspel under våren efter en knäoperation. Dessutom är han mer av en mittbackstyp i dagens GIF, liksom alternativet Björkander. Berg har Joel placerat på de flesta positioner, kan vara ett alternativ. Haro är kvick och ettrig men vek och med för svaga försvarsegenskaper för uppdraget. Jag sätter en femma på att valet landar på Tobbe.
 
Giffarnas form är ännu svårare att spekulera i än Konates ersättare. Laget har gjort ett gott jobb i konsten att (ofrivilligt) maskera formen. Först genom att inte vara med i cupen och sedan genom trassligt träningsmatchande. Genrepet mot Ranheim blev mer snöskottning än fotboll och matchen mot Vasa än mer parodisk då planskötarna först körde sönder mattan och sedan helt försvann från uppdraget att skotta planen efter första halvtimmen. Ska man hitta något att gå efter blir det istället mötet med Kalmar 16/3 som var riktigt uselt. Det är inte troligt att det kommer se särskilt bra ut, formen borde rimligen dröja och hoppet står till att grundidéerna från ifjol sitter i och att premiärmatcher ändå brukar kunna gå lite hur som helst.
 
Djurgården har kommit betydligt längre genom cupspelet där de till slut åkte ut i semin mot Häcken. Torsk 2-3 i genrepet mot AFC låter inte så imponerande men dels är det laget uppenbart en stark nykomling och dels kom den sena vändningen där efter att Djurgården börjat lufta bänkspelare. Så hemmalaget är klart bättre igång än GIF. Stockholmsklubben ser faktiskt lite spännande ut så här inför. Jag har inte sett någon som vågar tippa dem som en guldkandidat men de placeras strax därunder. Det har hänt en del i truppen med några starka förvärv och även ny ledning i form av Bergstrand och Lagerlöf. Det skulle kunna gå riktigt bra. Inte omöjligt att de blir bäst i huvudstaden och det känns uteslutet att de hamnar på nedre halvan.
 
Två gamla Giffare får vi glädjen att återse ikväll. Kevin Walker verkar ha charmat nya tränarna och ses numera i en något offensivare mittfältsposition än den han opererade från i GIF. Som alltid en pådrivare och med en självklar frisparksfot. Den andre är Marcus Danielsson som har gått och blivit kapten på gamla dar. Han har alltid varit en ledare i sin spelstil men var inte den som brukade öppna munnen särskilt ofta i GIF. Men Mackan verkar å andra sidan vara en spelare och människa som ständigt utvecklas. När Urban Hagblom nyligen fick frågan om vilken spelare från en konkurrent han helst skulle vilja se i GIF valde han, utan en sekunds tvekan, Marcus Danielsson.  Ett bra val.
 
Hemmalaget har också sina skadebekymmer, främst i backlinjen. Jakob Une Larsson missar matchen och Erik ”nytt efternamn” Berg är ett frågetecken efter en försäsong ungefär som Myrestams. Men spännande (för den objektive) blir att se hur de starka förvärven Ajdarevic och Turay tar sig an allsvenskan i ny miljö.
 
Tankarna inför säsongen är ljusare än de jag känner inför ikväll. Det mest positiva scenariot jag kommer på är en tillkämpad poäng, likt Östersunds igår. Mållöst eller kanske 1-1? Men min hjärna envisas med att skicka fram bilder av ett sönderstressat GIF och en sliten Bata som byts ut efter en timme i tremålsunderläge. Trebackslinjen och Eskelinen kommer ställas på prov ikväll. De borde vara tillräckligt inlästa för att inte låta Buya Turay springa sig ren men det är en sak att förbereda sig i teorin, en annan att fixa det i praktiken.
 
Startelva:
Eskelinen
Gracia-Björkander-Blomqvist
Tamimi-Juanjo-Bata-Eriksson
Sema-Hallenius-Eddahri
 
Nu kör vi!

Hugo von Zeipel2019-04-01 09:45:08
Author

Fler artiklar om Sundsvall