Lagbanner

Inför GIF Sundsvall-Helsingborg: Ödesmatch i nästsista omgången

Läget såg plötsligt så ljust inför matchen mot AFC men det blev en tung förlust. Idag möter man Helsingborg som säkrat kontraktet och som saknar tre ordinarie spelare därav landslagskaptenen Andreas Granqvist. Vinst är nästan ett måste för Giffarna för att kunna klara sig kvar.

Efter en lång nattsvart period med nästintill 20 matcher utan seger så fick Joel Cedergren lämna. Han ersattes av Tony Gustafsson som till förra helgen klarat sig väldigt väl. Trots bortaplan är det svårt hitta något positivt efter förlusten mot ett väldigt blekt AFC. Visserligen var åtminstone enligt mig Giffarna det bättre laget men prestationen var så dålig att det var trist att se. Inför dagens match är det oroar mest just att man presterade så väldans dåligt när man verkligen hade chansen att skaffa sig ett gyllene läge. Seger och det hade krävts något väldigt extra från Falkenberg för att inte ens få kvalspela. Inför veckans omgång har Giffarna återigen ett gyllene läge att säkra minst kvalplats.

Giffarna möter Helsingborg hemma. Helsingborg har till att börja med riktigt dåligt facit borta med poäng i endast 4 (blott 1 seger!) av 14 bortamatcher. Till detta har man klarat kontraktet och glöden borde ha minskat. Dessutom saknar man tre nyckelspelare, skadade landslagskaptenen Andreas Granqvist, samt två avstängda spelare i Alhaji Gero och Mohammed Abubakari. Landslagskapten borde vara det största avbräcket då han har ett överlägset CV i Helsingborgs trupp men frågan är om inte saknaden kommer bli än större efter Gero då utan Gero man endast har Max Svensson som gjort två eller fler mål i tillgänglig trupp och faktiskt knappt någon spelare som ens gjort mål den här säsongen. Borde inte Helsingborg få väldigt svårt hota framåt även om man har utmärkte Max Svensson att tillgå?

Dock efter Giffarnas bottennapp mot ett uselt AFC så känns det som att det inte riktigt spelar någon roll hur bra eller dåligt det ser ut för motståndarna då det mesta trots allt hänger på hur bra Giffarna är för dagen. Giffarna kommer till spel utan några spelare borta vilket nog inte skett under hela säsongen. David Myrestam är tillbaks på bänken (för blir väl rimligen inte spel från start direkt?)  för första gången på fyra månader. Trots en usel insats senast så får vi knappast se några större förändringar men nog väntar man sig att Björkander är tillbaks i startelvan och frågan är väl även om Tobias Eriksson tar tillbaks en plats i startelvan för att få igång lite mer fart i spelet. Pol Roige kan mycket väl få chansen igen men han stärkte inte sina chanser i förra omgången så sannolikt ändrar man inget framåt.

Det mesta talar för Giffarna idag och man måste ju vara lite optimistisk så måste bara tro att man gör sitt idag. Vinner Giffarna så blir det minst kvalspel om AFC och Falkenberg förlorar men det ska rent krävas att något av lagen överraskar och vinner för att direktnedflyttning ska vara rimligt då Giffarna inte kommer att tappa minst 15 plusmål i sista omgången mot endera laget. Det kan rentav bli kontrakt utan kval men chanserna för det är begränsade då inte ens en seger mot AIK borta i sista omgången kan garantera det just nu.

Fredrik Norström2019-10-26 09:53:02
Author

Fler artiklar om Sundsvall