Lagbanner

Inför GIF Sundsvall-IFK Göteborg: Tränaren sparkad, nystart?

Efter 15 raka matcher utan seger och en rejäl förankring i botten fick till slut Joel Cedergren lämna Giffarna som tränare. Till dagens match lär dock inte mycket ändras då en av de assisterande tränarna som tillfälligt tagit över ansvaret annonserat att man inte tänkt sig några ändringar i det sätt man spela så risken är uppenbar att det blir en till match med långsamt passningsspel vid mittcirkeln.

Det har väldigt varit en hög press på förändringar från Giffarnas supportrar och när man minst anade det så kom under fredag kvällen beskedet att Joel Cedergren får sparken och att han till dagens match ersätts av sina assisterande tränare. Andreas Pettersson tycks vara den som får yttersta ansvaret över dagens match och han har annonserat att eftersom man tränat med samma typ av spel som under större delen av säsongen så kommer inga ändringar att ske. Vi kan med andra ord förvänta oss ytterligare en match med 3-4-3 med stillastående spel vid mittcirkeln i hopp om att hitta en lucka. Något som motståndarlagen varit duktiga på att gardera sig emot under hela säsongen och är det någon som är extra bra på att försvara sig mot detta spel så är det IFK Göteborg då man som assisterande tränare har Ferran Sibila som under fjolåret var hos GIF Sundsvall i samma position och känner till hur man spelar väldigt väl. Det är svårt att begripa att man inte kan justera om laget till det 4-3-3 man körde med sån framgång mot Malmö FF, speciellt som man inför säsongen var tydliga med att man skulle ha flera olika uppställningar att välja på, men risken är uppenbar att det blir ytterst få justeringar återigen och i så fall får onekligen IFK Göteborg ses som stora favoriter. Kanske kan nya tränare åtminstone betyda att man är piggare på att göra tidigare byten och kanske även villiga att faktiskt peta spelare som trots usel form varit givna i startelvan men jag tvivlar på det.

Till kommande match väntas Giffarna ha en ny tränare och ryktena säger att det blir Sundsvallsonen Tony Gustavsson som närmast kommer från USAs damlandslag där han var assisterande tränare så på sätt och vis logiskt att inte göra större förändringar men faktum är att man måste börja plocka poäng och då kan man inte tänka på att det bara är en match vi har kvar det intränade mönstret men det lär likt förbannat vara så det tänks.

Till dagens match har Giffarna stora skadebekymmer. David Myrestam är definitivt borta medan det är oklart om David Mitov Nilsson, Pa Konate, Alexander Blomqvist och Peter Wilson som har haft skadekänningar är tillgängliga från start eller för inhopp även om samtliga är uttagna i 18-manna truppen inför dagens match medan Chidi Omeje återigen får ta plats på läktaren. Det är även oklart om Omar Eddahri bedöms vara redo för att starta matchen medan det verkar sannolikt att Johan Blomberg kan spela från start. Hos IFK Göteborg har Robin Söder kommit in i en sanslös målform och är tveklöst spelaren som GIF-försvaret måste se upp för. Giffarna slipper däremot August Erlingmark som är skadad och Sebastian Ohlsson som flyttat till St Pauli. Med 6 förluster på senaste 7 matcherna så är det svårt att vara positiv och t.o.m. poäng på hemmaplan känns avlägset. Kanske kan dock sparkningen av Joel och att man sannolikt får ny tränare efter dagens match göra att spelarna tänder till och visar betydligt mer jävlar anamma än man sett på evigheter. Även om det låter som Joel varit omtyckt i spelargruppen så är det svårt tro att det inte skulle få en positiv effekt i dagens match och detta kanske räcker för att plocka med sig en poäng och kanske rentav bryta sviten med vinstfria matcher?

Fredrik Norström2019-09-01 11:10:20
Author

Fler artiklar om Sundsvall