Lagbanner

Inför GIF Sundsvall-Malmö FF

Äntligen dags för hemmapremiär i årets allsvenska. Motståndet står seriefavoriterna Malmö FF för. Ett lag som Giffarna precis som mot Djurgården som man mötte i premiären kryssade dubbla gånger mot under fjolårets säsong. Ska man fortsätta krysstrenden även mot Malmö?

Det har varit en väldigt annorlunda Silly Season för Giffarna. Det kan inte hänt ofta att man fått behålla hela kärnan i truppen (Dennis Olsson som stundtals var ordinarie har lämnat men där gjorde sannolikt Giffarna ingen större kraftansträngning för att få till nytt kontrakt), än mer udda är det att man lyckas med det efter en succesäsong. Trots utgående kontrakt så stannade både Björkander, Tamimi och framför allt Hallenius samtidigt som spanska bollgeniet Batanero och målvaktstalangen Eskelinen trots rykten inte sålts. Giffarna har rentav lyckats spetsa truppen med några nya spelare och en av dessa, Omar Eddahri, hade en synnerligen stor del i bortapoängen mot Djurgården i premiären.Utöver Eddahri fick även nyförvärvet från Trelleborg, Alexander Blomqvist, chansen i startelvan medan den största profilvärvningen Pa Konate stod över pga ljumskproblem.

Samtidigt som man kanske gjort sin bästa Silly Season någonsin så var resultaten under försäsongen av riktigt dålig kvalitet. När man i premiären mot Djurgården borta började bedrövligt och redan efter 20 minuter var i 0-2 underläge så var det inte konstigt om många, likt undertecknad, började undra om det ska bli en fiaskosäsong som så ofta är fallet efter en succesäsong. Efter Giffarnas i övrigt två främsta säsonger i Allsvenskan har det nämligen slutat med nedflyttning, både 1989 efter att man året före slutat femma och 2005 då man året före slutat sjua. Med tanke på starten och den risiga försäsongen så kanske inte så konstigt att oron dyker upp. Försvarsspelet var sannerligen inte på topp vid de två baklängesmålen. Giffarna spelade dock upp sig och plockade en poäng till slut efter två fina soloprestationer av Linus Hallenius (blir han skyttekung i år?) och Omar Eddahri. För att vara premiär såg spelet stundtals riktigt bra ut trots att Batanero inte hade någon lysande dag. Istället var det Joel Cedergren som visade fingertoppskänsla när han tog ut mittback och plockade in Oliver Berg i en offensiv innermittfältsposition. Trots Joels mycket fina resultat hos Giffarna så var detta en av få gånger han lyckats med en rejäl taktisk förändring. Kanske en effekt av att man plockat in en taktiskt skolad assisterande? Med premiärmatchen i minne så kanske förhoppningarna om att slåss om en Europaplats inte är för optimistiska då Djurgården är ett av de lag som borde vara med i kampen om dessa och trots hemmaplan inte var nämnvärt starkare (om ens starkare).

Till dagens match är det återigen osäkert om Pa Konate är tillgänglig. I övrigt är Chidi Omeje alltjämt borta medan övriga truppen rapporteras vara tillgängliga. Föregående säsonger har man känt sig väldigt säker på hur startelvan formeras då det sällan görs förändringar men med tanke på hur spelet såg ut efter att Björkander bytts ut mot Berg senast och hur skakigt överlag mittbackarna såg ut i första halvlek så känns inte startelvan så given. Myrestam gjorde det bra både i 3-4-3 och än mer i 4-3-3 på vänsterkanten så med tanke på att Konate stått över träningarna lär han få fortsatt förtroende. Mer tveksamt är om Alexander Blomqvist och Erik Björkander får chansen från start. Lät i halvtid som att Björkander inte är 100% fräsch så en inte allt för vågad gissning är att han offras för antingen Pol Moreno, om man spelar 3-4-3 vilket är det mest troliga, eller Oliver Berg, om man fortsätter med det som lyckades väl i andra halvlek mot Djurgården. Alexander får nog chansen igen men otänkbart är det nog inte att både Moreno och Berg kan ta plats i startelvan. Även om inte heller Gracia övertygade mot Djurgården så skulle det överraska mycket om han ställs över och på övriga 7 platser (Eskelinen, Tamimi, Juanjo, Batanero, Eddahri, Hallenius och Sema) så kan rimligen bara skade- eller sjukdomsbekymmer förklara om de ställs utanför startelvan. Om Tamimi tar plats i truppen så lär det vara på bekostnad av unge talangen Pichkah.

Vad kan vi förvänta oss från matchen? Malmö har vissa skadebekymmer vilket trots att det finns bra ersättare sannolikt ökar Giffarnas chanser en del. Giffarna har dessutom haft det förhållandevis lätt mot Malmö. På hemmaplan har man 4 vinster, 4 oavgjorda och endast 3 förluster under 2000-talet och även på bortaplan är det inte fler än 6 förluster på 11 allsvenska matcher under samma period. Man har alltså tagit poäng i 13 av 22 matcher så kanske borde man trots att MFF favorittippas ha goda chanser till poäng. Malmö har haft det tufft på slutet med respass i svenska cupen efter förlust mot Öster (Superettan) och en poäng hemma mot Häcken i premiären. Kanske har det flitiga spelandet i Europa League inte varit till lagets fördel då man haft en rätt begränsad viloperiod av det skälet. Malmö har förstärkt med framför allt Berget och Rakip som inte verkar haft några lyckade utlandsäventyr sedan de lämnade MFF. Totalt sett ser laget ut att vara ungefär lika starkt som när säsongen startade då endast Strandberg, i en sista-minuten affär med Örebro, lämnat. Malmö bör ha Allsvenskan klart starkaste spelartrupp men med tanke på knakig form och rätt bra statistik för Giffarna både på kort (främst bortaplan då) och lång sikt så är det nog 50/50 om Malmö ska vinna eller inte idag. Vid 6-tiden ikväll vet vi facit.

Fredrik Norström2019-04-06 10:31:33
Author

Fler artiklar om Sundsvall