Lagbanner

-

Inför IFK Norrköping – GIF Sundsvall

GIF Sundsvall som fotbollsförening står inför långt större och allvarligare utmaningar än måndagskvällens bortamöte mot IFK Norrköping. En fotbollsmatch kan vinnas eller förloras. Men normalt gäller ”we live to fight another day”, även om den enskilda matchen, eller till och med en hel säsong, går illa. Nu står föreningen bokstavligt vid avgrundens rand, något som i förlängningen kan innebära att GIF Sundsvall inom kort inte längre är en del av svensk elitfotboll.

Säsongen har så här långt inte varit resultatmässigt katastrofal för GIF Sundsvall. Poängen ligger inom ramen för det som kan försvaras som normalt utfall, om än i nedre intervallet. Däremot har spelet hackat på ett sätt som gör att det finns anledning att känna betydande oro. Laget ser trött, håglöst och oinspirerat ut. Det är möjligen så att spelarna haft mer information om det bekymmersamma ekonomiska läget än man erkänner utåt. Det torde i så fall vara åtskilliga spelare som har huvudet fullt av tankar om var man kommer att ha sitt omklädningsrum efter sommaruppehållet. Såväl de kollektiva prestationerna – rörelsemönster, samarbete och engagemang – som de individuella prestationerna har varit mycket beklämmande senaste två matcherna. Om laget drabbats av en kollektiv motivationskollaps till följd av det hotande ekonomiska sammanbrottet har tränarteamet en dryg uppförsbacke om de ska vända utvecklingen. Om det inte är fullt så illa, måste det nog ändå till ganska betydande förändringar för att bryta trenden. Det mest närliggande är dels att byta ut en del av startelvan, dels att våga göra justeringar i spelet. Lagets relativt stabila kortpassningsspel har blivit en drog som skapar en känsla av att allt är i sin ordning. Vi passar bollen och har bollinnehav. Men de mer krävande delarna av spelidén har gått upp i rök, det blir inga snabba skiften från bollinnehav till djupledsspel som skär rakt in i motståndarnas straffområde. Om det ska finnas någon möjlighet att rädda den här säsongens sportsliga resultat måste tränarna antingen förmå laget att återkomma till de mer krävande momenten av den spelmodell man tillämpade förra året eller göra en större förändring. Kanske lägre försvarsspel och mer renodlat kontringsspel? Men det förefaller inte troligt att det nuvarande tränarteamet skulle välja den vägen. Och nej, jag förordar inte ett snabbt tränarbyte. En ståndpunkt som funnits mer eller mindre företrädd bland GIF-supportrar sedan Joel Cedergren fick överta ansvaret. I framgång såväl som motgång.
 
Måndagens motståndare är svår att analysera. Det är ingen tvekan om IFK Norrköping har en konkurrenskraftig trupp. Den borde helt klart vara med i konkurrensen om seriens tre-fyra högsta placeringar. Det har talats om fiasko och underprestation, men det är litet tillspetsat att dra så långtgående slutsatser när laget har sex poäng upp till andraplatsen. Men man har väl många oavgjorda resultat för ett lag med toppambitioner – fem av nio matcher – och poängskörden efter en tredjedel av serien ligger på nivån för ett mittenlag. Å andra sidan har man kryssat mot AIK hemma, Djurgården borta och MFF hemma, vilket inte kan betecknas som att klappa ihop. Det är väl framför allt i premiärförlusten mot Helsingborg och de två oavgjorda matcherna mot Elfsborg och Kalmar FF som laget borde ha kunnat hämta ytterligare några poäng. Jag har bara sett IFK Norrköpings matcher mot MFF och IFK Göteborg. Deras anfall har inte varit alltför övertygande utan att för den skull vara undermåligt. Den största skillnaden i förhållande till förra säsongen är i mina ögon att deras försvarsspel ser mer instabilt ut. Det är lätt att skylla det på att deras gamle försvarsgeneral Andreas Johansson lämnat och gått till HBK. Ingen äger längre straffområdet med samma självklarhet som en gammal hemmansägare. Men sådana förändringar måste en tränare med betydande resurser förmå att hantera och så har inte skett ännu.
 
Varje liten förändring till det bättre i GIF Sundsvalls spel vore ett fall framåt. Just nu ska vi inte räkna med poäng på bortaplan mot lag som normalt ska höra hemma i serietoppen. Nu gäller det att komma tillbaka till ett spel som kan ta poäng mot mindre kvalificerat motstånd. Och hoppas på att det kommer en ny dag med nya förutsättningar.

Hans Hasselbladh2019-05-19 15:22:45
Author

Fler artiklar om Sundsvall