Lagbanner

Ny förlust mot Häcken för Giffarna

Det var ett GIF-lag som var det bättre laget i första halvlek men som trots tre heta chanser inte lyckades överlista utmärkte Häckenmålvakten Peter Abrahamsson. I andra halvlek tog Häcken över och gjorde matchens enda mål trots missad straff. Ett oavgjort resultat var nog det mest rättvisa men det är målen som räknas vilket följaktligen innebar seger för Häcken.

Giffarna kom till start utan Erik Björkander som lämnat sent återbud. Detta innebar en förändring gentemot senast då David Myrestam tog plats på mittbacken. Giffarna kom till Hisingen med en fyra matcher lång förlustsvit mot Häcken och den kanske svåraste bortamatchen på förhand i allsvenskan. Trots detta så visade man ingen större respekt för Häcken utan man tog initiativet direkt och då inte enbart med tanke på att Linus Hallenius var ytterst nära att redan i andra minuten slå in ett ledningsmål efter ett liknande pass som duon senast mot Falkenberg fick resultat ifrån. Chansen hade nog resulterat i mål om inte det vore för en högklassigt målvaktsingripande. Peter Abrahamssons mål kom att bli deras stora segerorganisatör för i en rätt chansfattig första halvlek gjorde han hela tre riktigt vassa räddningar på fria lägen för Giffarna. Utöver Hallenius chans så räddande han även ett än större läge från Hallenius och framför allt en räddning av yttersta klass på avslut från Oliver Berg. Häcken var i första halvlek väldigt ofarliga framåt och största läget var ett skott rejält över i dålig balans av Faltsetas från strax utanför straffområdesgränsen. Utöver Giffarnas chanser var det mest noterbara att passningsgeniet tvingades utgå redan i 21:a minuten vilket inte berodde på någon oschyssthet från Häcken som annars spelade mycket tufft men kanske ändå inte fult.

I andra halvlek tog Häcken över initiativet men skapade inte så väldans mycket heller under dessa 45 minuter dock tillräckligt för att kunna vinna matchen. Man skapar dock inte mer än ett skapligt skottläge för Yasin innan Jonathan Tamimi springer ned Jeremejeff i helt ofarligt läge. Tveklöst ska det vara straff men oavsett väldigt billig då det inte ens är ett halvläge när Jeremejeff fälls. Straffen slås svagt av Paulinho i mitten av mål och Eskelinen kan rädda den genom ett starkt målvaktsingripande. Det dröjde inte många minuter förrän Häcken genom ett Bataneroliknande långpass kan friställa Jeremejeff som störs något av Gracia men inte värre än att han kan placera bollen förbi Eskelinen i 73:e minuten och göra matchens enda mål. Under resterande delen av matchen kan Giffarna inte skapa något egentligt farligt och man har rentav märkligt svårt att få in bollen i straffområdet. Enda heta chansen efter målet är Häckens då Viktor Lundberg tillåts måtta från straffområdesgränsen men inte får till ett bättre skott än att Eskelinen med en kvalificerad räddning kan tippa den över ribban. Andra halvleken skapar för övrigt Giffarna inga direkt farliga chanser och har svårt skapa någon som helst press. Trots detta är nog ett oavgjort resultat det mest rättvisa då Häcken trots allt skapar oerhört lite framåt. Ska man fightas om guldet så krävs det mer av Häckens offensiv än man visar idag.

Hos Giffarna fanns det ljuspunkter i framför allt första halvlek då man faktiskt är bättre än Häcken trots bortaplan. Även efter bytet av Batanero så är man det bättre laget. Defensivt är man bra i bägge halvlekarna för man tillåter väldigt få chanser. Blev kanske lite för mycket yta för Häcken efter deras ledningsmål men det är förståeligt. Juanjo fortsätter att bara bli bättre för varje match den här säsongen och det tidigare rätt skakiga mittförsvaret är återigen bra och visar att man inte är så beroende av Björkander som verkade senast utan det är snarare tre mittbackar som gör det hela starkare. Tobias Eriksson gör ett betydligt bättre intryck än tidigare under säsongen men kan inte fylla Bataneros skor. Det var inte pga dålig insats som Tobias fick uppleva att både bli inbytt och utbytt utan snarare ett tecken på att man ville ha kvar Oliver Berg på plan som återigen stod för en bra insats. Hans löpvillighet är viktig för Giffarna och han är ju sånär att bli målskytt. Tamimi fortsätter att ha det jobbigt och frågan är hur stort tålamodet är. Utöver att slarvigt dra på sig en straffspark så stannar han ideligen upp anfallsspelet. Idag får han mycket boll och gör utmärkta löpningar men det håller inte att ständigt spela bollen snett bakåt när man får chanserna. Där har Konate en mycket större beslutsamhet vilket också gav bättre lägen.

Totalt sett ingen insats som gör att man ska känna sig orolig över fortsättningen. Man är sånär att ta poäng mot ett av seriens starkaste lag på bortaplan och försvarsspelet var kanske det bästa som Giffarna presterat den här säsongen. Fortsätter man i dylik stil så bör det bli en bra placering även den här säsongen. Oroväckande är förstås att Batanero byttes ut. Förhoppningsvis var det inget allvarligt men det återstår att se.

Fredrik Norström2019-05-05 17:27:52
Author

Fler artiklar om Sundsvall