Lagbanner
Scener ur en allsvensk upptaktsträff – Del 1, "Absolut har vi alternativ"

Scener ur en allsvensk upptaktsträff – Del 1, "Absolut har vi alternativ"

Jag är en av de första på plats på Clarion Hotel Arlanda, det börjar med att jag får prickskjuta matchbollen för att få chans att vinna en tablettask innan man leds in i själva lokalen där upptaktsminglet ska ske. Efter en stund börjar det fyllas på med folk, som så småningom börjar det fyllas på med folk. Journalister, spelare, tränare och supportrar får snällt ställa sig på rad och uppge för- och efternamn för att tilldelas sin namnbricka. För en stund är jag osäker på om jag hamnat rätt, elle

16 lag. Spelare, tränare och supportrar. För stunden är alla på delad första och sista plats. Känslorna i luften är lite delade, förväntningarna är höga och snart är det dags för allsvenska premiären. Samtidigt så är det också ett kärt återseende för många. Tränare i konkurrerande lag som småpratar med varandra, spelare som snart ska kriga på planen utbyter artigheter. Förväntningarna är höga, men avslappnade. Inne i mediarummet så smattrar det istället på tangenterna, alla ska hinna med så mycket tyckande och analyserande som möjligt under så kort tid som möjligt.

Så småningom släpps vi dock in till mässlokalen där varje lag har sin egen monter, inte så olikt en UF tävling. AIK lockar med Lennart Johanssons pokal, Malmö kontrar med att presentera sitt nya matchställ, men de överträffas båda av ÖFK som sett till att få extra mediabevakning dagen till ära. Representanterna från media sprids snabbt ut i lokalen och det blir kö till olika spelare och tränare, bland annat noterar jag att Linus är populär bland journalisterna. Vissa journalister verkar dock ha fastnat vid det välfyllda kakbordet och står och berättar skrönor istället. Efter att orienterat mig i lokalen och samlat lite mod (reds. anm. läs: ätit en kanelbulle) så får jag en pratstund med Joel.

Intervju 1 – Joel Cedergren (Huvudtränare, GIF Sundsvall):
Som vanligt är Joel lugn, sansad och analytisk. Det bjuds inte på några känsloyttringar, men istället får man en känsla av trygghet, även om de senaste matcherna kanske oroar en del av oss. Just därför börjar jag med att fråga om de uteblivna resultaten från försäsongen och framförallt senaste matchen mot Kalmar. Joel säger att han inte känner igen sig helt i bilden att försäsongen har varit ett misslyckande.

Det har funnits både bra och dåliga bitar, men allt är en process och vi har nya spelare som ska in i laget och nya koncept som ska testas, säger Joel.

När jag pressar Joel lite mer om denna fråga så utvecklar han sitt resonemang med att erkänna att allt inte sett ut som de vill, men att det är en naturlig del i att prova nya alternativ och att de kommer vara redo för säsongsstarten. Framförallt så tror han att vår lyckade säsong ifjol och den ökade uppmärksamheten kan leda till att vi kommer kunna få se fler taktiska ”knep” av våra motståndare, så som punktmarkering av Batanero eller hög press, och därmed göra det svårare att överraska. Istället har de tränat mer på att kunna hitta alternativa lösningar och straffa lag som försöker med liknande knep. Joel fortsätter att berätta:
– Absolut har vi alternativ. Om ett motståndarlag väljer att sätta en hög press på oss för ta bort vårt spel så tar de också en stor risk. De öppnar upp ytor som lätt kan leda till farliga situationer. Det är dessa risker som vi då måste kunna utnyttja. Vi måste bli bättre på att identifiera när ett lag har valt ett visst spelsätt och kunna straffa dem för det.
 
Joel kan inte svara konkret på frågan om mål för säsongen, dels för att de inte suttit ner och fastställt det med laget, men också för att det är något de kommer hålla för sig själva. Han menar dock att de viktigaste är att ständigt sträva efter utveckling. Ett utvecklingsområde som han pekar lite extra på är att laget har jobbat med sen förra säsongen är att kunna höja pressen ännu mer och på så sätt lösa upp knutar och skapa dessa alternativ som vi pratade om tidigare. Han menar även att detta kommer vara nyckeln i öppningsmatchen mot Djurgården. Det kommer bli en tuff start med två lag som gillar högt tempo, säger Joel.

Jag hinner även fråga lite kort om hur tappet av Ferran Sibila kommer påverka laget iår. Joel säger att givetvis är det tråkigt att han har gått till ett annat lag, då Ferran är en fantastisk person och arbetskamrat. Men påpekar att han även har full förståelse och respekt för hans beslut. Joel påpekar också att det är framförallt hans idéer som Giffarnas omställning bygger på, och dessa kommer finnas kvar. Även det lyckosamma samarbetet med Soccer Services kommer fortsätta.

Avslutningsvis frågar jag om Joel vill skicka någon hälsning till fansen. Och givetvis vill han göra det:
- Tack för allt stöd under förra säsongen. Vi ska nu blicka framåt och våga tro och ställa krav på oss själva för att göra en ännu bättre säsong. Vi måste dock samtidigt vara ödmjuka för att vi kan möta utmaningar och att då stå redo där tillsammans. Jag ser fram emot att se er på Tele 2 om någon vecka.

Intervju 2 – Urban ”#AdlaUrban” Hagblom (Sportchef, GIF Sundsvall):
Bredvid Joel hittar man naturligtvis Giffarnas sportchef, Urban Hagblom. Utan att låta för mycket som ett okritiskt personporträtt i valkampanjssponsrad artikel, så slår det mig hur lätt tillgänglig Urban känns att intervjua och prata fotboll med. Alla som vill dela några tankar om laget och säsongen är välkomna att säga sitt. Jag börjar att fråga om hur det egentligen står till med ekonomin:
- Vi gjorde ett okej ekonomiskt år, allt går givetvis att förbättra men vi klarade det viktigaste, det egna kapitalet. Framöver måste vi dock växa ekonomiskt samtidigt som sportsligt. Ska vi kunna vara allsvenskamässiga sportsligt måste vi även ha en allsvensk kostym när det gäller ekonomin.

Urban menar att det givetvis är viktigt att ha kontraktslängder som gör att vi kan sälja vidare spelare och på så sätt köpa in nya. Men lika viktigt är också att utöka vår affär. Urban menar att marknadsavdelningen gör ett väldigt viktigt jobb med detta för stunden, där de undersöker och funderar hur vi kan skapa fler intäkter. Något som vi förhoppningsvis kommer kunna få ta del av under säsongen.
 
Vi är många som är imponerade av laget vi har på pappret iår, ett lag där vi fått behålla stommen från ifjol men kunnat krydda med ytterligare några intressanta namn. Jag frågar Urban om han kan berätta lite om hur han och klubben lyckats med denna bedrift:
- Nyckeln till att ha fått behålla spelare är de steg vi tagit som klubb. Vi har ett bättre rykte och numera en identitet som ett spelande lag. Spelare som stannar eller kommer till oss gör det framförallt för att de värderar den utvecklingen vi kan ge dem. De ser att hos oss får de chansen att växa och framförallt att vi inte hindrar någon som vill vidare i karriären. De värderar också att få chansen i ett lag som har något på gång, möjligheten att göra något stort och oväntat och får vara med på den resan

Vidare berättar Urban att de också valt att banta truppen något för att på så sätt frigöra utrymme för att kunna förlänga kontrakt med nyckelspelare som Hallenius och Juanjo. Det är ingen hemlighet att Giffarnas budget är en av de mindre i allsvenskan, och då är det rimligt att vi måste hitta andra alternativ för att kunna ge våra viktigaste spelare en marknadsmässig lön.

Avslutningsvis frågar jag Urban vilken spelare han skulle plocka från ett konkurrerande lag i allsvenskan om han inte var begränsad av någon budget.
- Marcus Danielsson, svarar han snabb.
Om det är för tråkigt svar så skulle jag nog ta Christoffer Nyman. Han skulle kunna vara ett bra komplement till Linus, fortsätter han efter lite betänketid.

Får han istället välja fritt i världen så är det Emil Forsberg som gäller. Detta säger han helt utan någon tvekan i rösten, och man kan ana hur ryggen sträcks lite extra utav stolthet när han tänker på Emil.
 

I del 2 kommer ni få svaret på om Kevin Walker kommer ställa upp i melodifestivalen 2020, huruvida Poya erkänner att Göteborg numera är ett mini-GIF och hur många gånger Tom Pettersson fått frågan om hur ÖFKs spelartrupp påverkas av Uppdrag Gransknings reportage. 

Joacim Lindgren2019-03-23 15:44:00
Author

Fler artiklar om Sundsvall