Lagbanner
Scener ur en allsvensk upptaktsträff – Del 2, "Jag kan inte ens jämföra mig själv som spelare"

Scener ur en allsvensk upptaktsträff – Del 2, "Jag kan inte ens jämföra mig själv som spelare"

Då kön till Hallenius fortfarande finns kvar efter att jag pratat med resterande Giffare på plats tar jag en till sväng runt lokalen (och såklart förbi fikabordet igen där en känd journalist fortfarande står kvar). Under denna rundtur träffar jag på en gammal bekant som hänger avslappnat hänger över ett ståbord, nämligen Kevin Walker.

Intervju 3 - Kevin Walker (Spelare Djurgården)
Först frågar jag honom om vad han känner inför premiären och att möta sitt gamla lag:

- Såklart är det alltid roligt att spela fotboll igen, det är detta man ser fram emot. Att möta Giffarna i blir en rolig utmaning. Det är alltid lite speciellt att möta gamla lag man spelat i innan, men det är inget jag tänker något extra på i nuläget, säger Kevin.

Vad talar för Djurgården i år?
- Vi har blivit ett bättre lag på många sätt och vis, och tagit nya kliv i utvecklingen. Det har synts på försäsongen där vi gjort bra matcher och det känns som vi har hittat varandra i laget. Tyvärr förlorade vi ju mot Häcken i Svenska Cupen, men det känns lovande. Vi ska alltid ha som mål att vara med bland topp 3-4, med chans på guld och det är det vi siktar på iår också.Om Kevin ska ge sig på att sia om Giffarnas säsong så uppmanar han laget att fortsätta på samma sätt som förra säsongen. Lyckas vi med det menar Kevin att vi bör kunna sluta på minst samma plats som ifjol, dvs. en åttonde plats.

Avslutningsvis, kommer du ställa upp i melodifestivalen 2020?
- Nä, just nu är det fokus på fotbollen och jag har inte så mycket tid över till musiken för stunden, säger Kevin medan han halvt skrattar och, inte oväntat eller orättvist, halvt fnyser över den konstiga frågan.

När jag tackat för mig och är på väg att gå hojtar han efter mig ”Du antecknade inte mycket du”. Och det kan nog stämma, men det sas inte så mycket heller. Jag cirkulerar vidare och ramlar in i Tom Pettersson istället.
  
Intervju 4 - Tom Pettersson (Lagkapten ÖFK)
Precis som alla andra här idag frågar jag hur laget påverkats av utredningen av Kindberg och reportaget från Uppdrag Granskning som släpptes strax innan allsvenska upptaktsträffen.
- Precis som alla andra spelare i truppen följer man laget och det som händer kring det. Men just denna mediastormen är inget som påverkat truppen. Vi har våra mål som vi fokuserar på och vi kommer kämpa för att vinna alla matcher oavsett vad som pågår utanför sidlinjen, svarar Tom.

Jag presenterar min hypotes om att det kan bli svårare för lag att följa upp en säsong när man överraskat och att det är något som ÖFK gått igenom och något som Giffarna kan möta detta år. Tom håller med och utvecklar sina tankar.
- Jag tror absolut att det kan finnas nya utmaningar att följa upp en lyckad och positivt överraskande säsong. Andra lag lär sig hur man spelar och man får då möta mer förberedda lag och har svårare att göra något oväntat. Mot oss har lag ofta ställt sig lågt och därmed gjort det svårt för oss att komma in i boxen och framförallt att göra mål. Det är något vi märkt av och jobbar med, fortsätter Tom.

ÖFK och Sundsvall är ju något av rivaler och vi brukar prata om ett Norrlandsderby. Är det något du märker av och ser fram emot?
- Det är svårt att se fram emot just den matchen nu, då det fortfarande är så långt bort. Men det är alltid lite extra roligt med sådana matcher. Det märks att de matcherna betyder extra mycket att vinna för många och det ger energi till oss spelare.

Med det välkomnar jag Tom till Sundsvall när det väl är dags. Jag börjar leta mig tillbaka till GIF Sundsvalls monter för att få en intervju med, enligt mig, huvudpersonen för dagen, Linus Hallenius. På den korta promenaden tillbaka stannar jag dock till vid Poya för att prata om den uppenbara GIF-kopplingen.

Intervju 5 – Poya Asbaghi (Huvudtränare IFK Göteborg)
Först frågar jag Poya om hur det känns att vara tränare för en klubb som varit med om en ganska turbulent tid och hur han ser på framtiden.
- Det är såklart en utmaning men jag ser det som en väldigt rolig utmaning. Varje dag känns utvecklande och det är ett ärofyllt uppdrag att få detta förtroende. Givetvis har vi en ung trupp, men också med väldigt mycket potential och vi kan växa under säsongen. I år handlar det framförallt om att bygga laget för framtiden och ta sikte på allsvenskan 2020 och etablerar oss som ett lag för övre halvan igen, säger Poya.

Än så länge är samarbetet med Ferran ganska nytt, men redan nu märks det att Poya är väldigt nöjd över värvningen. Han uttrycker flera positiva adjektiv över Ferran och uppskattar att han framförallt är en sådan positiv person och inte lämnar något åt slumpen. Jag frågar även om hans syn på GIF Sundsvall:
- Giffarna är ett bra lag och ska inte underskattas. Enligt mig har de ett av allsvenskans bästa innermittfält. Nyckeln till att stoppa Giffarna är att inte låta Batanero ha bollen. För när Batanero får agera försvarare är han inte bäst i allsvenskan, men när han får vara i en offensiv roll är han definitivt en av de bästa, svarar Poya.

Jag kan inte göra annat än att instämma, samt hoppas att Batanero får vara i anfallande position hela säsongen lång. Med den tanken i behåll tar jag de sista stegen fram till Linus som nu är tillgänglig för en pratstund.

Intervju 6 – Linus Hallenius (Lagkapten GIF Sundsvall)
Jag börjar med att be Linus sammanfatta vad som gjorde att de lyckades förra säsongen och hans tankar om vår ”silly season”. Linus verkar vara väldigt pratglad och öppen, så jag låter honom göra det mesta av intervjun själv.
- Framförallt jobbade vi för varandra, och det var det som gjorde vi lyckades. Vi var, och är, en grupp med otroligt tight sammanhållning och ville varandra bäst hela tiden. Det genomsyrade allt, varje match krigade vi för varandra vilket gjorde att vi bland annat kunde komma tillbaka från underlägen och vinna matcher. Att vi fått behålla stora delar av denna trupp och fått in några ytterligare fantastiska personer gör att det känns väldigt tryggt.

Hur ska ni kunna ta nästa steg och bygga vidare från detta?
- Vi ska fortsätta utveckla vår spelidé och koncentrera oss på vårt spel. En del i det är att bättre klara av att ställa om vårt spel när vi möter lag som försöker sig på en variant. Vi måste lära oss att identifiera detta, hitta nya vägar och straffa dem för sina val. På det sättet kommer vi kunna ändra matchbilden och ta tillbaka kontrollen över spelet.

Detta låter ju väldigt bra, men försäsongen har ju sett lite oroande ut. Jag ber därför Linus kommentera detta och om vi bör vara oroliga för seriestarten. Linus svarar att:
- På sätt och vis var Kalmarmatchen kanske en bra käftsmäll. Vi insåg att vi måste ha en plan och fråga oss ”Vad gör vi om det här händer”. Det var en bra läroprocess helt enkelt. Dock har mycket av försäsongen handlat om att alla i laget ska förstå spelsystemet och processen. Jag är otroligt trygg med ledarskapet och det känns som dom har koll och de nycklarna vi behöver när det väl är dags.

I många intervjuer har vi hört hur du menar att du aldrig varit så bra som du är nu och att du tagit stora steg som fotbollsspelare. Kan du specificera vad det är du blivit bättre på?
- Jag kan inte ens jämföra mig själv som spelare, före och efter den senaste tiden i Giffarna. Jag har alltid varit ganska övertygad om min egen förmåga när det kommer till min fysk, tekniken, avslut och liknande. Men det jag utvecklar här är hjärnan, eller spelförståelsen. Jag tänker på ett helt nytt sätt och känner att jag kan läsa spelet. Jag vet var, hur och när jag ska vara i vissa specifika ytor för att kunna få ut maximalt av det jag redan har. Jag fått en extra utväxling av de egenskaper jag redan hade och jag tror att det gjort mig till en mycket bättre spelare, svarar Linus. 
 
- Jag har även utvecklats som person. Jag kom tillbaka till Sundsvall med en vetskap och ödmjukhet för att detta kunde vara min sista chans och blev otroligt bra mottagen. Denna typ av ledarskap och gemenskapen i Giffarna har jag inte varit med om tidigare, fortsätter Linus.

Linus tror verkligen på Giffarnas nya sätt att spela och träna. Jag delar därför min fundering om han tror att denna utveckling kommer hämmas nu när inte Ferran finns i laget längre. Linus menar dock att allt detta inte går att härleda till en individ, utan det är system som genomsyrar hela föreningen. Hur de tränar, spelar, umgås, rekryterar o.s.v. Jag förstår att även om Ferran och Soccer Service har varit en viktig kugge i utvecklingen så är detta något som började lång tidigare med Joels idéer om hur GIF Sundsvall ska kunna ta fler steg som fotbollsförening.

Jag frågar Linus om hur och vad det är Soccer Service hjälpt honom med och hur deras support fungerar.
- Vi får individuella rapporter från Soccer Services och videoklipp där de valt ut vissa sekvenser som jag sedan tittar igenom tillsammans med en tränare. I början behövdes det mer stöd i denna genomgång då jag fick förklarat hur jag borde agerat och framförallt varför. Vi tar sedan med oss vissa av dessa koncept till träningen där jag till exempel kan fokusera på att en viss rörelse, och göra den om och om igen på rätt sätt. När en liknande situation sen kommer i matchsammanhang så har den ”rätta” rörelsen satt sig och jag kommer automatiskt välja den utan att tveka. Denna typ av individuell spelarutveckling kommer fortsätta även detta år, även om det inte är Ferran som håller i videogenomgångarna.

Linus avslutar intervjun med att hälsa att hela laget längtar efter premiären och att de hoppas att vi kommer vara många på plats när lager gästar Tele 2. Efter denna intevju har Linus växt ytterligare i mina ögon. Det är uppenbart att han är väldigt stolt över sitt lag och sin egna utveckling, men samtidigt lyckas han utstråla en ödmjukhet och vilja att göra allt det extra som krävs för att fortsätta på denna resa.
 

Klockan har snabbt tickat framåt under mina många och intressanta samtal med spelare och tränare från allsvenskan. Tiden för intervjuer är över och det är istället dags att förse sig med mat (kyckling och bulgur, samt mer fika) för att sen bege sig till livesändningen av upptaktsträffen. Då den, något sömniga tillställningen, fanns tillgänglig för alla kommer det ingen utförlig rapport från min sida.

En kuriosa kan dock vara att jag noterade hur Linus och Joel satt beredda på att kliva upp för varje lag som lästes upp, de hade nog förväntat sig att tippas lägre av den samlade mediakåren. Men i år är det fler än vanligt som tror på oss, och det gäller att vi hittar nya sätt att motivera oss själva och varandra. Vi här på redaktionen ser fram emot ett spännande år, och vi hoppas ni kommer vara med oss genom det.

Vi syns väl på måndagkväll?

Joacim Lindgren2019-03-29 23:14:00
Author

Fler artiklar om Sundsvall