-
-

Svängig match i Helsingborg

Lagens situation var en tillräckligt bra inramning för att göra även opartiska tittare (om några sådana fanns) intresserade. Helsingborg var revanschsugna efter sitt senaste debacle och GIF skulle visa om de förmådde bryta den nedåtgående formen eller studsa tillbaka. Skulle GIF bryta den långa trenden där man förlorat nio raka matcher mot HIF på bortaplan?

Det var perfekta förutsättningar för allsvensk fotboll i Helsingborg. Vackert väder och en perfekt gräsmatta. GIF fortsatte med fyrbackslinje utan Björkander trots de avsevärda problemen. Ciceroles gick in på sin vanliga plats. Inte oväntat fick GIF svårt att etablera sitt vanliga kortpassningsspel. HIF pressade högt och hårt och vann i stort sett varje närkamp. Under de första minuterna hade GIF sällan mer än tre passningar i rad. I inledningen hade inget av lagen klara målchanser även om HIF hade några halvchanser. Wanderson, som har långt till formen, missade ett avslut i minut 15. GIF hade många bolltapp, ibland helt oprovocerat, och var passiva. Först i mitten av halvleken spetsade matchen till sig. Max Svenssons skott gick strax utanför Eskelinens vänstra stolpe efter en vacker kombination av HIF. Men halvlekens vassaste chans kom när Moro i maximalt bra läge nickade utanför efter ett bra inlägg av Holgersson. GIF skapade så långt bara korta ljusglimtar av ordnat spel.

Mot slutet av halvleken tog sig GIF, delvis efter att man justerat till fem man på mittfältet men också för att Helsingborg inte längre pressade lika högt. Bäst i GIF var att Batanero, trots allt slarv och slasande från laget i stort, hade flera mycket konstruktiva passningar. Första halvlek var inte alltför upphetsande. HIF var rejäla och stabila och tryckte ned GIF ordentligt under de första 25-30 minuterna.

Skulle GIF fortsätta den uppåtgående trenden från första halvlekens slut? Eller skulle HIF:s tyngd och tryck till sist ge utdelning? Den andra halvleken gav inget direkt svar på de frågorna. Båda lagen spelade litet mer avvaktande, där GIF valde att spela litet längre bollar. Den första dramatiken kom när Hallenius var nära att snappa upp en för kort bakåtpassning till målvakten. Han var en hårsmån från att bli sopren. HIF svarade med att nästan lyckas med en genomspelning i straffområdet som Garcia bryter på ett litet dråpligt sätt.

Efter tio minuter kom en explosion. GIF skapar en fantastisk kombination i minut 55 där Batanero elegant spelar fram till Wilson som avslutar bra från nära håll, men utan framgång. Målvakten räddar Wilsons skott och norpar dessutom bollen framför fötterna på Hallenius när han ska raka in bollen. Minuten därefter frispelar Hallenius Wilson som dock får en ganska snäv vinkel och målvakten räddar. Som en blixt från en klar himmel kom matchens två vassaste målchanser inom en minut. Något litet senare kommer en ny chans för HIF när den inbytte Boysen är nära ett friläge men Juanjo avvärjer i sista sekund.

I andra delen av halvleken blev matchbilden mer svängig och lagen bytte chanser. Bland annat hamnade Linus Hallenius i sitt patenterade specialläge men skjuter utanför. I minut 73 kom förlösningen. En frispark från nära eget straffområde av Batanero fångas upp av Hallenius väl femtio meter högre upp medan Helsingborgs backlinje inte alls är med på noterna. Han avslutar iskallt. Helsingborg respons på GIF:s ledning är en fläckvis press. Rasmus Jönsson nickar tätt över på ett flackt inlägg, den nicken hade inte Eskelinen inte kontroll på.

Parentetiskt spelade Helsingborg alltmer bryskt, på gränsen till brutalt under matchen. Fler gula kort borde ha delats ut. Men Helsingborgs aggressivitet gav till sist utdelning. Efter taffel av i tur och ordning av Tobias Eriksson och Ken Sema på mittfältet vänder Helsingborg spelet, bryter genom GIF:s försvar och kvitterar i 88:e minuten. Därefter är GIF litet illa ute på en trippelhörna på övertid. Men Helsingborgs grepp var kortvarigt och matchen slutar 1-1.

Segrar med 1-0 är de bästa och jag föredrar 0-0 framför 1-1. Men det här resultatet får ändå ses som ett fall framåt. Många hade nog dystra känslor inför den här bortamatchen och de allra flesta hade nog tagit 1-1 utan att blinka. Den opartiske betraktaren skulle nog säga att slutresultatet var rättvist. Helsingborg dominerade eftertryckligt under första halvlek. Men GIF hade mycket väl kunnat avgör matchen i andra halvlek. Totalt sett var nog 1-1 ett rimligt resultat. Det finns dock kvarstående frågetecken kring försvaret. Hur dåliga är egentligen Björkander och Myrestam när Tamimi och Konate håller dem på bänken? Jag är allt annat än övertygad om Blomqvists förtjänster. Och varför denna plötsliga fixering vid fyrbackslinje? Nästa match är en ny situation. Då är det en match som bör och måste vinnas.