Lagbanner
Vi är tillbaka!

Vi är tillbaka!

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA - VI ÄR TILLBAKA I ALLSVENSKAN! Förutsättningarna var enkla - ta en poäng hemma inför fullsatta läktare på NP3 arena så var avancemanget säkrat. Alternativet var att Helsingborg tappade poäng borta mot ÖIS, även då skulle en plats i allsvenskan vara klar.

Det första hindret var dock dagens motståndare, Öster, som inte förlorat på 10 matcher och som vid vinst faktiskt hade chansen att knipa kvalplatsen från Helsingborg i den avslutande omgången av superettan.
Ändå kändes det inte direkt nervöst, för det fanns ju en samling livlinor.

Inför ett gigantiskt, magiskt TIFO framför norra läktaren, där bilden av Emil Forsberg gick hela vägen upp till taket, tågade spelarna in på plan och efter de sedvanliga procedurerna drog igång spelet. Men det var nog som Linus Halenius sa efter matchen, att det kändes väldigt konstigt. Det är inte lätt att spela på oavgjort.

I en trevande inledning åkte giffarna på det första bakslaget efter fyra minuter, när det rapporterades att Helsingborg tagit ledningen med 1-0. Och i den 16:e minuten kom nästa bakslag när Östers Nicolas Mortensen nickade in ett snyggt inlägg. Plötsligt var 6-poängsgapet till Helsingborg halverat.
Märkligt nog såg det ut som om våra Giffers då knöt gafflarna och släppte ketchupen och satsade framåt för plötsligt var det bara ett lag på plan. Öster kom knappt över mittlinjen. Giffarna skapade flera chanser och hade situationer som borde gett frisparkar och tom straff i något läge.

När vi närmade oss halvtid gav dock gif-pressen resultat. Pontus Engblom tog sig fri på vänstersidan och slog ett perfekt pass till Erik Andersson som helt ohotad kunde sätta bollen i mål. Men jag hann tänka "att den går väl över eller utanför". Men den här gången satt den perfekt och vi var säkra i allsvenskan.

Andra halvlek inleddes på samma sätt, men närmast konstant gif-press. De riktigt farliga målchanserna lyste dock med sin frånvaro. Inte heller Öster hittade fram till några riktigt farliga lägen. Dessutom tycker jag att gif-spelarna allmänt var ett snäpp eller två bättre jämfört med många tidigare matcher den här säsongen. Det kändes som att passningar, press-spel och brytningar satt mycket bättre i den här matchen.

Men hur överlägsen man ändå är kommer alltid perioder där det underlägsna laget tar tillbaka initiativet. Och så var det här också när det gått en 20 minuter av andra halvlek.

Men mitt i Östers uppvaknande slogs en fin passning mot Erik Andersson som drogs ner strax utanför Östers straffområde. Det betydde rött kort för Stenberg i Öster och giffarna fick avsluta matchen en man mer. Och då kom rapporten att Örgryte kvitterat mot Helsingborg.

Där och då kändes det som det var klart. Efter det skulle matchen mest spelas av. Giffarna hade möjligheten till flertalet bra chanser, men valde istället att passa runt och bevaka poängen. Allsvenskan skulle hellre säkras än att gå för fler mål. Ett klokt beslut med en man mer och ingen chans på serievinst ändå.

Klockan 14:50 den 20 november 2021 blåste domaren Agi Aganovic i sin pipa och matchen var slut, det allsvenska avancemanget klart och jublet stegrades ytterligare både på plan och på läktarna. Först fram till östra stå var Robert Lundström som med utsträckta armar jublade ikapp med Patronerna. Först eller sist spelar dock ingen roll, idag är alla med blå tröjor hjältar! Den nyss utbytte David Myrestam sprang tillbaka in på plan och firade avancemanget med vemodet över att det var sista hemmamatchen i karriären, ja kanske sista matchen över huvudtaget beroende på om han ska spela den sista betydelselösa bortamatchen eller inte.

Nu är det en betydelselös match kvar av säsongen 2021 i Superettan. En säsong där allt såg ut att gå enligt plan i den första tredjedelen då giffarna var med i toppen. Men sedan kom det skador och några förluster och chanchen till avancemang såg ut att försvinna. Det var så illa att giffarna inför bortamötet mot Jönköping hade svårt att få ihop en ordinarie startelva. Då ringde Jönköping och ville flytta matchen för att de hade två spelare på landslagsuppdrag.

En annan vändpunkt var matchen mot Vasalund 13 september då Vasalund kvitterade strax före slutet men där Linus Hallenius slog in segermålet efter 5 minuters övertid. Med dagens match har nu GIF 11 matcher i rad utan förlust. Och hur det går i sista matchen spelar ingen roll. Platsen i Allsvenskan 2022 är klar och passande nog hade giffarna förberett med matchtröjor med det budskapet som både spelare och ledare drog på sig under firandet.

Tack för en underbar säsong!

Johan och Joacim Lindgren2021-11-20 17:34:00
Author

Fler artiklar om Sundsvall