Guldköping intervjuar Simon Skrabb
Landslagsman som breddar truppen

Guldköping intervjuar Simon Skrabb

IFK Norrköping har gjort en klassvärvning när man lockat en av Finlands mest lovande spelare att skriva på ett 4-årskontrakt. IFK behöver bredda truppen med anfallare men lösningen kan kanske bli den snart 22-årige (fyller år i januari) mittfältaren Simon Skrabb.

I samband med att IFK mötte Gefle på bortaplan i höstas intervjuade Guldköping gästrikarnas duktige mittfältare Simon Skrabb och efter att han värvats till 2015 års svenska mästare fanns det anledning att ta kontakt på nytt. Vi får tag i Simon mitt i flyttbestyren i Gävle. Det är ännu inte klart med boendet i Norrköping, men det jobbas och ska vara klart när den nya säsongen drar igång.

Hur har fotbollslivet varit sedan Allsvenskan avslutades?
Jag tränade med Gefle hela november och tog därefter ledigt i 9 dagar. Från nu och fram till IFK drar igång efter nyår kommer jag liksom övriga i truppen att köra individuellt med löpning och styrketräning.

Några skavanker?
Har sedan tidigare känsliga vrister men IFK har ju ett duktigt fys-team så av dem får jag säkert relevant behandling.
 
Från Österbotten till Östergötland
Simon är liksom Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg född i Jakobstad i Österbotten, En liten ort med cirka 20 000 invånare där svenska är huvudspråket för en majoritet av befolkningen.

Han lånades ut till Åtvidaberg 2015 på 2 år från sin moderklubb FF Jaro men hade en klausul i kontraktet som tillät att han kunde lämna tidigare om ÅFF åkte ur Allsvenskan. Det var vad som hände, men Simon ville fortsätta spela allsvenskt. I Gefle fanns Jens Portin, med samma moderklubb i Finland som Simon, och Jens´ input bidrog till att Simon bestämde sig för att teckna ett liknande kontrakt som det med ÅFF.

Historien upprepade sig som de flesta känner till, och valet har nu fallit på IFK när karriären fortsätter. Den här gången är det inte en låneaffär med klausul om att kunna bryta kontraktet utan ett köp till en summa som inte blivit offentlig. Kontraktet är på 4 år vilket väl visar att Simon tror på framgångar med sin nya klubb.

Simon kan på min fråga bekräfta att Jaros ledning är duktiga på att ta betalt när spelare säljs. Enligt finska media har exempelvis Roman Eremenko, Denis Tumasian och Jonas Portin(fick avbryta karriären i Italien tidigt p g a hjärtproblem) sålts för sexsiffriga eurobelopp.

IFK är fullt medvetna om att Simon ser allsvenskan som ett mellansteg ut i Europa och det väntande kvalet i Europa League kommer att bli ett bra skyltfönster, säger Simon till Guldköping.
 
Du var ju i kontakt med fler klubbar innan du bestämde dig, men var IFK från början den klubb du helst ville komma till om det skulle bli ett allsvenskt lag?
Så var det och efter att ha träffat Jens bekräftades min uppfattning om att jag skulle passa in i det upplägg klubben har. Givetvis har jag kollat med min tidigare klubbkompis från Åtvidabergstiden Daniel Sjölund också och efter en viss betänketid bestämde jag mig. Jag tycker att jag kommer till rätt klubb vid rätt tidpunkt och ser fram emot att få starta träningen med laget. Jag kommer att följa med laget till Portugal.
 
Det fanns uppgifter i media om att IFK Göteborg tackade nej till dina tjänster. Hur var det med den saken?
Det var nog mest en mediagrej byggd på ogrundade rykten. Jag besökte inte ens klubben. Vilka de övriga klubbarna var uttalar jag mig inte om. Det är upp till dem i så fall.
 
Vilket tröjnummer får du? Nr10 är ju ledigt just nu och du har ju tidigare sagt att du är en 10:a?
Det är inte bestämt än. Det verkar bli byten beroende på spelare in och ut så beslutet kommer väl en bit in på 2017.

Har du några bröder eller andra släktingar som spelar fotboll?
Jag har en bror och en syster men ingen av dom idrottar. Själv började jag med pojkfotboll tidigt och har varit ambitiös och förbättrat mig stadigt.
 
På presskonferensen talades det om vilken position du kommer att få. Man fick intrycket på presskonferensen att du värvats som forward.
Jag spelar där Jens tycker att jag gör mest nytta men själv vill jag ha mycket boll och positionen som offensiv central mittfältare är egentligen min bästa. Jag är dock nöjd med att mina offensiva kvaliteter kan lyftas fram jämfört hur det sett ut i ÅFF och Gefle oavsett i vilken position Jens spelar mig.

Simon är väl inte känd som en stor målskytt men har ju stadigt ökat produktionen, från 4 mål på 62 matcher i Jaro, 4 mål på 46 matcher i Åtvidaberg och i Gefle blev det 7 mål på 27 matcher.

Gefle lyckades inte göra mål på IFK under 2016. Du skapade ju själv en del farligheter i matchen på Östgötaporten i alla fall men det blev inga mål för Gefle. Orsak?
Den största var att IFK hade stort bollinnehav och vi sprang oss trötta. Det blev inte heller så många tillfällen att bygga ett eget spel då IFK pressade hårt när vi väl erövrade den.

Årets mål 2016
I höstas blev målet han gjorde för ÅFF mot Gefle redan 2015 nominerad till FIFA´s Puskas Award 2016 som bästa mål och som finns i min förra artikel om Simon. Av 10 nominerade bidrag har 3 gått till final, Simons mål var inte ett av dem.
Det känns som att Simon vill fokusera på viktigare saker nu så jag ställer inte ens frågan om målet men bifogar länk här. http://www.svenskafans.com/fotboll/norrkoping/en-rost-fran-andra-sidan-intervju-med-simon-skrabb-556613.aspx
 
Fakta om Simon
Han gjorde debut i Tipsligan redan som 16-åring 2011. Den 12 maj 2011 blev han den yngste spelaren någonsin att göra mål i en Tipsligan-match, när han vid en ålder av 16 år, 3 månader och 23 dagar gjorde mål borta mot TPS Åbo?. Tyvärr har han enligt Simon själv blivit av med rekordet, det positiva är att den nye rekordinnehavaren också kommer från FF Jaro!

Han har spelat 12 U21-matcher för Finland och 1 match med finska A-landslaget. Senast var han uttagen i truppen som yngste spelare när Finland mötte Ukraina i Odessa (förlust 0-1).

Finland har som avsågat en betydelselös avslutande match kvar mot Turkiet 24 mars och eventuellt får Simon en ny chans i truppen.

Guldköping hälsar Simon välkommen till Norrköping och klubben i vårt hjärta!

Källor: Simon själv, Österbottenstidningen

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2016-12-10 15:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås