Boisa-bagen: Håller Joakim Perssons strategier även i Allsvenskan?
Snart upp till bevis för tränare Persson!

Boisa-bagen: Håller Joakim Perssons strategier även i Allsvenskan?

"Kaiser Klaus" bloggar om Varbergs BoIS.

Inför sin debutsäsong i Allsvenskan har Varbergs BoIS tappat viktiga poänggivande spelare som Robin Book till Örebro och Nahom Girmai Netabay till Sirius. Även mittbacksfyndet Tobias Carlsson lämnade för Häcken. Förluster som borde vara kännbara. Så därför kändes tränare Joakim Perssons uttalande i podcasten Lundh nyligen att han ansåg sig ha hittat minst lika bra ersättare aningen kaxigt. För att åter hitta så rätt i spelar- och agentdjungeln skulle inte kunna anses som något annat än en ganska så anmärkningsvärd prestation.

För en allsvensk nykomling som BoIS borde också spelare som t ex Johan Oremo (Halmstad) och Falkenbergs mittback Per Karlsson varit logiska potentiella nyförvärv för att få in erfarenhet från den högsta nivån. Men inte för Joakim Persson. Han håller fast vid (och kanske även är tvungen till?) sin strategi med att hitta och förädla yngre spelare från de lägre divisionerna (även om så klart återvändaren Robin Tranberg kommer att bidra med en del allsvensk erfarenhet, liksom Stojan Lukic tidigare HBK och ÖIS, men han är väl mest är tänkt som back-up på målvaktsposten?). I den strategin kan också läsas in att ett nytt allsvenskt kontrakt inte är en absolut nödvändighet utan mer ska ses som en bonus. Detta ligger också helt i linje med Perssons långsiktiga filosofi att Varbergs BoIS ska vara ett lag som utmanar om en allsvensk plats snarare än att vara just ett allsvenskt lag.      

Frågan är nu om Joakim Persson verkligen lyckats hitta rätt bland fyndhyllorna igen? Så klart är det för tidigt att avgöra men efter att ha sett BoIS i tre cupmatcher nu känns det inte allt för avlägset att det där frågetecknet snart kan rätas ut till ett eller flera utropstecken! Gustaf Norlin (ny från Skövde) är redan omtalad för sin framfusighet och i matcherna mot Hammarby och GIF Sundsvall har även Alexander Johansson från Tvååker presenterat sig med ett mål i vardera matchen och även sett intressant ut i spelet i övrigt. Mot Brommapojkarna (1-1) i söndags fick även nye Tashreeq Matthews göra mål efter en fin framspelning av fjolårets stora fynd - Astrit Seljmani.

Min slutsats är att det fortsatt verkar finnas en hel del kreativitet och offensiv förmåga hos de grönsvarta vilket också 17 mål på årets 8 cup- och försäsongsmatcher vittnar om. Men laget måste höja sig försvarsmässigt. 15 insläppta (varav 5 mot Hammarby och 4 mot Falkenberg) tyder på att BoIS har en del kvar att jobba med för att klara omställningen till de allsvenska arenorna. I den omställningen tror jag att allsvensk erfarenhet på fler fötter hade varit värdefull. Men det ska bli oerhört spänannde att se om Joakim Perssons tydliga strategier håller även i Allsvenskan. 

Fotnot: Från 80-talet minns jag den där Boisa-bagen mest som en bag fylld med folköl. Nu är ambitionen att försöka fylla den med något annat.

Kaiser Klaus2020-03-11 07:36:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS