Lagbanner
Halmstad har äntligen fått ett idrottsmuseum
Det finns mycket att se i det nyöppnade idrottsmuseet vid Lilla Torg.

Halmstad har äntligen fått ett idrottsmuseum

Halmstad har fått sitt eget idrottsmuseum. I dagarna är det premiärvisning. Himlen är blå gjorde ett besök och träffade fotbollssupportern Lars-Gunnar Blom som fyllt ett helt rum på museet med eget material.

Halmstads Idrottshistoriska Förening bildades 1994. Ordförande i styrelsen är Egon Edström, mest känd som speaker vid HBK:s matcher. Andra HBK-bekantingar i styrelsen är Stellan Andersson, spelare i Bollklubben under hela 60-talet samt HBK-supportern och S-politikern Sven Ek. Hela tiden har man inom föreningen haft en vision om att bilda ett idrottsmuseum. Först planerade man ett museum för hela Hallands län. Men det var svårt att få ekonomiskt stöd för detta hos kommunerna. Man ändrade därför området till Halmstad med omnejd och fick därmed det nödvändiga ekonomiska bistånd från Halmstads kommun för att kunna förvekliga idén om ett museum för bara idrott.

Den 29 december slog man upp portarna till Halmstads första idrottsmuseum. Lokalerna ligger högst upp i Fattighuset, även känt som gamla brandstationen vid Lilla torg. Det är en stor dag för medlemmarna i föreningen. Särskilt stor är den för Lars-Gunnar Blom. Tack vare sin stora samling har han fått ett helt eget rum att fylla inför utställningen.

Lars-Gunnar ”Blomman” Blom är en välkänd profil vid Halmstads fotbollsklubbars matcher. Bara i år har han sett över 100 matcher!
- Jag har sett 101 matcher i år. Men jag vet en person som har sett 105 stycken, berättar Blom för Himlen är blå.

Men detta är långt ifrån rekordet. Ett år såg Lars-Gunnar hela 202 matcher!
- För att klara det krävs att man har bil och är utan tjej, funderar Blomman.

Blom är framförallt halmian, men säger att han även tycker om Halmstads BK.
- Jag gillar offensiv fotboll med mycket mål. Mina favoritklubbar är Halmia, HBK, Astrio, Alet och Örnia. Men framförallt gillar jag fotboll över lag.

Någon större fotbollskarriär som aktiv spelare har det inte blivit för Blom. Men han spelade en pojklagsmatch för HBK 1965. Det var två pojklag från HBK som möttes i en förmatch inför A-lagsmatchen mellan Bollklubben och IFK Malmö.
- Egentligen var det bara en halv match. Jag hade gärna velat spela hela matchen, men jag blev utbytt i första halvlek. En kamrat och jag gjorde upp en plan där vi gick in på toaletten under pausen. På så vis skulle inte lagledarna få möjlighet att byta ut oss och vi kunde spela även under andra halvlek. Men det funkade inte. De hittade oss och vi fick aldrig chansen att spela mer av matchen. Det var ett väldigt stort intresse bland alla barn att spela och jag minns att det fanns en kille som grät när han inte fick spela i första halvlek. Nu fick han chansen i andra istället, berättar Blom.


 
Lars-Gunnar Blom i sitt eget rum på Halmstads Idrottsmuseum. 

Istället för att satsa på den egna karriären tog intresset för att följa fotbollen från sidan fart. Blom har genom åren samlat på sig mängder med tidningsurklipp och annan litteratur. Saker som nu pryder i ett eget rum på idrottsmuseet till gagn för oss andra. Det finns väldigt mycket om HBK. Urklipp har sparats från 1964 fram till och med 2004. Men det finns även material från ännu längre tillbaka i tiden.
- Förr hade man möjlighet att ta kopior på gamla årgångar av Hallandsposten. Jag har en del mappar av detta, säger Blom och visar upp ett par artiklar om när Örjans Vall invigdes.

Utöver tidningsurklippen finns även mängder med tidskrifter som Kvasten, Lilla Kvasten och matchprogram. Det finns en del souvenirer och så finns det en hatt som ordningsvakterna hade på sig för länge sedan på fotbollsmatcherna i Halmstad.
- Den fick jag i löfte om att den någon gång skulle komma med på ett museum som detta, berättar Blom.
När Lars-Gunnar blir ombedd att plocka fram den största rariteten plockar han fram en pärm med autografer.
- Det kanske passar bra i dessa dagar. Det är en autograf jag fick av Henrik Larsson redan 1991 när han spelade i Högaborg. Det fanns en artikel om honom i HP några dagar tidigare. Han skulle göra värnplikten i Halmstad och var aktuell för spel i HBK. Sedan när jag var på besök i Helsingborg såg jag honom vid en kiosk. Han är ju lätt att känna igen. Detta är antagligen den första autografen som han skrivit, gissar Blom.

Idrottsmuseet har öppet mellan kl 10 och 13 på nyårsafton. Sedan är det stängt fram till våren. Då har man förhoppning om att hålla öppet minst en halv dag per vecka. Utöver Bloms rum finns även en monter från HBK samt mängder av andra prylar från andra idrottsföreningar. Bland annat en roddbåt och en kanot som fick lyftas in i lokalen av en lyftkran. Passa på att göra en visit nu när möjligheten finns. Ett besök rekommenderas starkt! Har du gamla saker på vinden av idrottshistoriskt värde får du gärna ta med dem. Halmstads Idrottsförening låter hälsa att man gärna tar mot gåvor av detta slag.

Jens Altnäs2005-12-30 16:13:00

Fler artiklar om IS Halmia