Han leder svartvita ungdomsrevolten: ”Utvecklar det jag behöver utveckla”
Dennis Collander, här med dåvarande sportchefen Magnus Sköldmark, skrev på för ÖSK inför 2019. Nu börjar han etablera sig i A-laget på allvar.

Han leder svartvita ungdomsrevolten: ”Utvecklar det jag behöver utveckla”

Fler och fler riktigt unga spelare börjar sätta avtryck i Örebro SK. Dennis Collander, 18, är en av talangerna som sticker ut allra mest. Ska man tro mittfältaren själv är han bara i inledningen av sin resa. "Om jag kan fortsätta komma in i det och göra de saker jag är duktig på kan det bli bra", säger löftet.

Efter den svaga insatsen mot Hammarby på Tele2 Arena träffade Svartvitt på Svenskafans ÖSK-utropstecknet Dennis Collander.

18-årige mittfältslöftet från Skiljebo utanför Västerås, som är en av flera spelare födda på 2000-talet som fått många allsvenska minuter under 2020, startade tillsammans med rutinerade Nordin Gerzic på det centrala mittfältet. Han var besviken efter den klara 3–0-förlusten.

– Det är frustrerande. Vi utvecklar vissa saker i vårt spel jämfört med föregående match mot Helsingborg. Vi pressade Hammarby högre än i matchen mot Helsingborg då vi hamnade väldigt lågt. Vi försökte i alla fall störa Hammarby och jag tycker att vi lyckades stundtals. Men i det stora hela fallerade i våra tekniska misstag då de fick möjlighet att kontra på oss när vi var utspridda.

Vad beror det på?

– Jag tror att det är en blandning av flera saker. Det kan bero på att det var dålig rörelse och att vi inte vågade slå den avgörande passningen. Inför matchen hade vi en bild av att vi skulle bli mer modiga med boll, säger Dennis Collander, och tillägger:

– Tidigare matcher har vi tjongat och panikrensat. Nu försökte vi spela oss ur situationerna, men när vi inte lyckades blev vi ännu mer sårbara. Vi fick helt enkelt inte någon dynamik i det och det kändes nästan påtvingat. Det fungerade inte naturligt.

Dennis Collander är den av de yngre spelarna som på senare tid gjort sig mest bofast i startelvan. Mot Hammarby spelade han sin fjärde match i följd från start i ÖSK-tröjan. Han berättar att han har acklimatiserat sig till spel på allsvensk nivå.

– Jag tycker att jag tagit mig över tröskeln och kommit in i det. Jag tar det match för match och utvecklar de saker jag behöver utveckla. Jag fokuserar också på de saker jag vet att jag är bra på och försöker göra dem så ofta som möjligt även på den här nivån. I början försökte jag spela lite enklare för att komma in i det, men nu försöker jag bidra mer.

Kan se olika ut

I de matcher talangen har inlett har det varit i flera olika konstellationer på det centrala mittfältet. Han har alternerat spel tillsammans med såväl Nahir Besara, Nordin Gerzic som Johan Mårtensson.

– Det är olika spelartyper, men vi tränar varje dag tillsammans och kan varandras spelstil så på så sätt är det inte några problem. Det är naturligt att det roteras på grund av skador och det täta matchandet.

Utöver Dennis Collander är det ett antal yngre spelare i årets ÖSK-upplaga som konkurrerar om startplatser och får speltid kontinuerligt.

– Jag ser så klart positivt på det. Det är positivt att få chansen när man förtjänar den och att det sker i den ordningsföljden. Om jag kan fortsätta komma in i det och göra de saker jag är duktig på tror jag det kan bli bra.

Efter två mindre lyckade matcher mot Helsingborg och Hammarby väntar Falkenberg hemma på lördag. Dennis Collander är tydlig med vad som behöver förbättras för att bryta trenden.

– Vi har haft två matcher med lite olika matchbilder. Mot Helsingborg var vi stabila i det låga försvarsspelet och när vi väl skapade något var det i omställningsspelet. I matchen mot Hammarby hade vi mycket boll men var uddlösa. Jag tycker att vi ska försöka kombinera de två bitarna, att ha mycket boll men också skapa chanser och driva spelet framåt. Det får inte vara så att vi blir nöjda när vi spelat oss igenom motståndarnas press och i stället vänder hemåt.

Dennis Collanders intåg i laget, efter en första säsong i klubben som förstördes av skador, har inte gått ÖSK-supportrarna obemärkta förbi. Det är många som uppskattar den attityd 18-åringen, född 2002, visat. Trots att läktarna ekar tomma har han lagt märke till hyllningarna.

– Även om supportrarna inte är på plats märker jag av dem. Jag får mycket uppskattning och det gör att jag blir mer sugen på att gå hårt in i duellerna och fortsätta göra det jag är duktig på. Det är supportrarna vi spelar för, betonar Dennis Collander.

Elias Tinfors2020-07-29 16:02:24

Fler artiklar om Örebro