Här är ÖSK:arna med extra klös: ”Stora personligheter – har egna målgester”
ÖSK-katterna Dexter och Sammy missar aldrig en chans att ha sina matchtröjor på sig när laget spelar. Foto: Privat.

Här är ÖSK:arna med extra klös: ”Stora personligheter – har egna målgester”

Det är inte bara massvis av människor som längtar efter att se Örebro SK – även ett par djur i Göteborg är laddade och har vässat klorna ordentligt inför premiären. Lär känna de fyrbenta ÖSK-supportrarna Sammy och Dexter som inte deppar över att matcherna spelas inför tomma läktare. "De är nog de enda som gillar det", säger husse Bengt Olsson.

Saknaden efter ÖSK och allsvensk fotboll har varit stor bland många.

När beskedet kom att säsongen drar igång den 14 juni knöt flera näven och jublade av glädje.

På Klädesholmen i Göteborg blandades lyckovrål med envetna jamningar. Där bor nämligen ÖSK-katterna Sammy och Dexter – två svartvita supportrar som tassar runt i sina matchtröjör när det vankas speldag.

– De går omkring och är uppenbart stolta i sina tröjor, säger husse Bengt Olsson, en minst lika stor ÖSK-anhängare, som även agerar tolk vid intervjutillfället.

Vad får dig och din sambo Magdalena att klä ut dem i ÖSK-tröjor?

– Kärleken till ÖSK. Matchdagar är förstås fyllda av ritualer. Tröjorna hör till. Först ska Dex ha sin. Sedan Sam. Ungefär som när Nordin Gerzic alltid snör ena skon först.

Maine Coon-katterna Dexter och Sam är ”ÖSK-katt” fyra respektive fem i familjen. De tre tidigare katterna, Oscar, James och Dean, var medlemmar i Örebro Sportklubb.

– Katterna vi har i dag, Sammy och Dexter, är inte medlemmar i ÖSK. Vi vill förstås inte att ÖSK ska hamna i något slags snack om fusk med antalet medlemmar, understryker Bengt Olsson.

Alla djuren har tagit ÖSK till sina hjärtan. Men visat sin uppskattning för föreningen på helt olika sätt.

– Katter är stora personligheter. Dean hade sin speciella målgest, rullade sig runt varv efter varv, då ÖSK gjorde mål. Sammy dribblar gärna runt med pingisbollar, lika snabb som Jack Lahne. Dexter är mer den oroliga typen. Lägger sig helst i mitt knä under de TV-sända bortamatcherna. Tittar bort. Men flyger förstås som husse upp hur TV-soffan då det hettar till och spinner extra högt efter en grym räddning av Oscar Jansson.

Unika åsikter

Trots att omständigheterna och bakgrunden till beslutet är glasklara är ändå många, med all rätt, ledsna över att inte kunna stötta sina lag på plats under i alla fall inledningen av Allsvenskan 2020.

– Vi har ju märkt från Bundesliga-återstarten hur konstigt det blir. Så hoppas, hoppas att vi snart får heja på plats igen. Och att ÖSK-abstinensen då har växt bland örebroarna så att vi får fullsatt lite oftare, säger Bengt Olsson.

Sammy och Dexter tänker dock annorlunda.

– De kan möjligen vara de enda som gillar det där med att spela utan publik. Då stannar matte och husse kvar hemma i TV-soffan. Och Dexter stör sig på skränet från Bajen-klacken. Men vem gör inte det? frågar sig Bengt Olsson med ett skratt.

Bengt Olsson är född 1958 och växte upp i Lillån i norra Örebro. Han fattade tycke för ÖSK i unga år.

– Pappa tog med mig på min första match när jag var väldigt liten. Ja, "den där matchen" då Blåvitt-fansen försökte rycka upp stolparna på Vallen var en av mina allra första. Sedan dess är jag fast.

Bengt Olsson och sambon Magdalena ser, trots avståndet på 30 mil enkel väg, mer eller mindre varje ÖSK-match på Behrn Arena.

– Intresset är fortfarande lika stort. Jag missar aldrig en match. TV gäller för de flesta bortamatcherna. Hemma är jag och sambon förstås på plats. Säsongkortet och guldmedlemskapet familj är självklart. Där borde väl katterna vara välkomna? Och att stötta Kubanerna.

Vad har du för förväntningar på ÖSK 2020?

– Trist svar. Någonstans i mittens rike. Värvningen av Nahir Besara lyfter oss ett par tabellplaceringar. Men – viktigast – jag tror stenhårt på ÖSK:s nya sätt att slussa in ungdomarna i truppen. Vilka talanger vi har! Om ett par år kommer klacken inte längre kunna sjunga att vi inte har något guld.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-06-06 18:06:00
Author

Fler artiklar om Örebro