Hasani nickade till i slutminuterna
Nordin var steget före Mjällby.

Hasani nickade till i slutminuterna

ÖSK tog tre nya poäng, men denna gång var det rättvist, när spöklaget från Blekinge besegrades med matchens enda mål.

Det var tänkt att ÖSK skulle mönstra samma laguppställning som senast. Men några minuter innan avspark tvingades Magnus Wikström kasta in handduken. Det innebar att Ayanda Nkili fick ta klivet ned i banan och Samuel Mensah fick göra sin första match från start i Allsvenskan då han tog plats på mittfältet. Även gästerna hade ändrat en hel del från senast då MAIF:s tränare slängde in Daniel Ivanovski och Kwame Bonzu från start i stället för Daniel Nilsson och Lukas Grill.

Helt annat ÖSK på plasten
Våra hemmafavoriter inledde piggt och redan innan tio minuter var spelade hade man man skapat mer än vad man gjorde under nittiotre minuter på Örjans Vall. Tyvärr behöll man dock inte den hundraprocentiga effektiviteten utan var bara nära att spräcka Aspers målnolla. Mohammed Saeid (frispark) och Shpetim Hasani (nick från dålig vinkel) var allra närmast att ge ÖSK ledningen men Asper höll sitt mål fritt från påhälsning.

Mjällby var riktigt uddlösa och visserligen kom högerbacken Daniel Ivanovski fram ett par gånger på högerkanten men hans inlägg nådde inte någon medspelare. I stället var det ÖSK och Nordin Gerzic som höll i taktpinnen och det mesta kretsade kring Nordin Gerzics känsliga passningsfötter och Daniel Gustavssons löpvilja innan halvtidsvilan. Den senare hade ett skott som strök utanför bortre stolpen. Även Ahmed Yasin (skott strax utanför) och Patrik Haginge (volley efter fint inspel av DG) var nära att bryta dödläget men bollen ville inte in. Försvarsmässigt var det klockrent och nya mittbacksduon Nkili-Moberg med gott understöd av Samuel Mensah gjorde att Oscar Jansson fick stå och huttra längst bak utan att ha något att göra. Något han säkert inte hade något emot.

Pressen fortsatte efter paus
Den andra halvleken fortsatte i samma stil. ÖSK var tämligen överlägset och det var märkligt att ett lag med spelare som Löfquist, Ingelsten, Haynes, Blomqvist och senare Ekenberg hade så lite att komma med på offensiv planhalva. Ett gott betyg åt vår defensiv om inte annat. Ju längre halvleken led desto mer bastant blev trycket mot Asper utan att de där riktigt hundraprocentiga målchanserna skapades. Hasani fick ett kanonläge som han borde gjort något bättre utav och Yasin kom runt på sin kant några gånger men inspelen var för hårda och ingen ÖSK-spelare lyckades (vågade?) sätta pannan till projektilerna som högeryttern skickade in i straffområdet. Ett gäng hörnor skapade också men det blev bara lite småfarligt, om ens det. Mjällbys kontringsförsök utblev och blekingelaget fick mest slå ifrån sig.

- Byt ut Hasani...
Med kvarten kvar att spela tyckte jag att tränartrojkan borde försöka förändra något och i mitt tycke borde man förändra anfallsmässigt och ta ut Hasani. En tanke jag delgav min läktargranne och broder Johannes. Han tyckte dock inte det var någon bra idé och menade att Hasani behövdes på planen för att kunna nicka in ett avgörande mål. PO, Axel och Alec tycktes dessbättre resonera likadant som min lillebror och med tre minuter kvar att spela fick ÖSK ännu en hörna. Nordin Gerzic slog den och Shpteim Hasani var givetvis där och satte pannan till. Drygt 5700 frusna själar fick vädra sin strupar med ett målvrål när ÖSK:s första hemmamål anno 2014 var ett faktum. Ett mål som, snudd på i alla fall, var en kopia av hörnmålet borta mot HBK senast.

Efter målet satsade Mjällby allt på ett kort och man fick ett kanonläge att utjämna. Efter ett svagt agerande av ÖSK på vänsterkanten nådde bollen efter ett inlägg fram till inhopparen Robin Strömberg. Han tog i för hela Hällevik och skottet smet precis ovanför Oscar Janssons ribba. Strax därefter hade dagens, utmärkte, domare Kristoffer Karlsson fått nog av det hela och blåste av tillställningen. 

Return of the Gerzic
Tre oerhört sköna poäng var ett faktum och ÖSK är tillsammans med MFF de enda två lagen som har full pott efter två omgångar. Det känns oerhört skönt att laget har lyckats bygga ett litet poängkapital för nu väntar AIK borta och sedan just MFF på hemmaplan. I dessa matcher är det verkligen upp till bevis för svartvitt. Dagens match var dock riktigt bra och insatsen devalveras inte av det faktum att tilltänkta nyckelspelare som Åhman-Persson, Crespo, Wikström och Berisha saknades.

Framför allt var det Nordin Gerzic som imponerade med hårt jobb, precisa passningar, bra bedömningar, fin teknik och välslagna fasta situationer. Det var helt enkelt lite av den gamla "Gerzan" vi fick skåda på Behrn Arena i kväll. Den spelare vi mindes från 2010, inte den som var inlånad förra hösten. Även DG var riktigt bra (främst första halvlek) och backlinjen höll, på nytt, ihop på ett föredömligt sätt. Något som bevisas av det faktum att gästerna bara hade ett enda skott på mål under nittiofem minuters spel. Härnäst väntar AIK på bortaplan och spelar svartvitt på Friends Arena som man gjorde ikväll då är det inte omöjligt att laget tar med sig poäng hem till Närke även om motståndet är av en helt annan kaliber.

Spelarpoäng:
5p Nordin Gerzic
4p Erik Moberg
3p Ayanda Nkili
2p Daniel Björnquist
1p Daniel Gustavsson

Matchfakta:
Örebro SK-Mjällby AIF 1-0 (0-0)
1-0 (87) Sheptim Hasani (ass. Nordin Gerzic)
Varning ÖSK: Ayanda Nkili 
Varning Mjällby: Victor Agadius
Domare: Kristoffer Karlsson
Publik: 5 781

ÖSK (4-3-3): Oskar Jansson - Patrik Haginge, Ayanda Nkili, Erik Moberg, Daniel Björnquist - Nordin Gerzic, Samuel Mensah, Mohammed Saeid (Kalle Holmberg, 90) - Ahmed Yasin, Shpetim Hasani, Daniel Gustavsson

Marcus AvenbrandMarcusAvenbrand2014-04-08 21:49:00
Author

Fler artiklar om Örebro